Σχολή Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινή μουσική είναι το είδος εκείνο της μουσικής μέσα στο οποίο βρίσκεται αποθησαυρισμένο το διαχρονικό πνεύμα ενός μουσικού πολιτισμού με αρχαιότατες καταβολές και με αδιάπαστη συνέχεια μέχρι σήμερα. O τρόπος γραφής και ερμηνείας αφήνουν να αναδυθεί ένας μουσικός τρόπος σκέψης που μας οδηγεί κατ’ ευθείαν στην ουσία του πολιτισμού μας. Αν δούμε λοιπόν υπ’ αυτό το συνολικό πρίσμα την βυζαντινή μουσική, αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελεί την βάση διδασκαλίας για όλα τα είδη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, εκκλησιαστικής ή κοσμικής, δημοτικής ή λόγιας.

Η εκμάθηση επομένως της βυζαντινής μουσικής και της παρασημαντικής της αφορά κάθε μουσικό, οργανοπαίκτη, αλλά και απλό εραστή της ελληνικής μουσικής, που θέλει να αντιληφθεί βιωματικά, να κατανοήσει, να ανακαλύψει τον διαχρονικό μουσικό τρόπο σκέπτεσθαι του ελληνικού πολιτισμού και να εμπνευσθεί από αυτόν, για να προχωρήσει σε νέες δημιουργίες.

Τα μαθήματα

Τα μαθήματα βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Μαθήματα βυζαντινής μουσικής κατά το πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου (ΦΕΚ Α 229/11.11.1957), όπου δίνεται η δυνατότητα στον μαθητή να αποκτήσει πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής, μετά από 5ετή και 6ετή φοίτηση, αντίστοιχα.

Στους μαθητές των παραδοσιακών οργάνων δίνουμε την δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων εκμάθησης βυζαντινής σημειογραφίας με μία μικρή επιπλέον επιβάρυνση.

Κύκλος φοίτησης

Η ύλη που ακολουθείται στην σχολή μας, καθώς και τα βιβλία που χρησιμοποιούνται κατά τον κύκλο φοίτησης στην βυζαντινή μουσική είναι αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ Α 229/11.11.1957). Κατά την κατάταξη του Υπουργείου, η φοίτηση για την απόκτηση πτυχίου βυζαντινής μουσικής περιλαμβάνει 5 επίπεδα μέχρι το πτυχίο και ακόμα ένα έτος για την απόκτηση διπλώματος. Κάθε νέος μαθητής κατατάσσεται σύμφωνα με τις γνώσεις του μετά από κατατακτήριες εξετάσεις σε ένα από τα επίπεδα αυτά.

Ανώτερα θεωρητικά

Αρμονικά και συστηματικά της ελληνικής μουσικής με τον Γιώργο Λυκούρα.

Στα μαθήματα αυτά αναλύονται και κατοχυρώνονται επιστημονικά τα διαστήματα και οι συστηματικές πορείες των ήχων της ελληνικής μουσικής, καλύπτοντας την περίοδο από την μυθική αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Τα μαθήματα είναι ομαδικά.

Τμήματα σλαβοφώνων

Με τον π. Iğor Zirojevic.

Τα μαθήματα είναι είτε ατομικά είτε ομαδικά και η ύλη των σπουδών είναι κυρίως στα σλαβονικά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικά μαθήματα γνωριμίας των σπουδαστών με τις παλαιές εκκλησιαστικές και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της χώρας καταγωγής τους. Για τους Σέρβους η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η σερβική, για τους λοιπούς σπουδαστές η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η ελληνική. Οι σπουδαστές θα παρακολουθούν στην μητρική τους γλώσσα ειδικό τμήμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, ενώ για ορισμένο αριθμό σπουδαστών δίνεται η δυνατότητα διαμονής σε οικοτροφείο.

Πληροφορίες

  • Μαθήματα ατομικά και ομαδικά.
  • Ατομικά μαθήματα βυζαντινής μουσικής παραδίδονται και μέσω διαδικτύου (Skype) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα σερβικά.
  • Σεμινάρια βυζαντινής μουσικής, στο Ωδείο ή μαγνητοσκοπημένα.
  • Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Βυζαντινή για παιδιά

Στα παιδικά μας τμήματα η εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής και της σημειογραφίας της γίνεται με τρόπο παιγνιώδη και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών.

Οι μικροί μας μαθητές ξεκινούν να διαβάζουν βυζαντινή σημειογραφία, ενώ μαθαίνουν ύμνους και τραγούδια από μνήμης, που τους εισάγουν σε πρακτικό επίπεδο στην ερμηνεία της μουσικής μας.

Οι καθηγητές της βυζαντινής μουσικής

Στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ διδάσκουν βυζαντινή μουσική καταξιωμένοι ψάλτες και μουσικοί, που επί χρόνια προσφέρουν άοκνα τις υπηρεσίες τους στο χώρο.

Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων

Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.

Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια

Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,
Οργανοποιία, Χορός

Μοιράσου το με τους φίλους σου, Διάλεξε το δίκτυό σου!