Λίγα λόγια για το ΚΕΠΕΜ 2018-04-20T21:47:52+00:00

Λίγα λόγια για το ΚΕΠΕΜ

Το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά) ιδρύθηκε το 2009 από τη σύζυγο του Σίμωνα Καρά, Αγγελική Καρά. Στόχος του Κέντρου από την ίδρυσή του είναι η αξιοποίηση του σημαντικότατου αρχείου που άφησαν ως καρπό του έργου τους ο Σίμων και η Αγγελική Καρά, καθώς και η ανάπτυξη κάθε δραστηριότητας που προωθεί την έρευνα, την προβολή και τη διδασκαλία της ελληνικής μουσικής, των παραδοσιακών οργάνων, του ελληνικού χορού και εν γένει του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και τη βιωματική συμμετοχή σε αυτόν.

Εκπαίδευση | Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ
Το εκπαιδευτικό έργο συνιστά τον πυρήνα των δραστηριοτήτων του ΚΕΠΕΜ, καθώς συνεχίζει να λειτουργεί η σχολή ελληνικής μουσικής που ίδρυσε ο Σίμων Καράς τη δεκαετία του 1920 και η οποία περιλαμβάνει πλέον Ωδείο Βυζαντινής Μουσικής αναγνωρισμένο από το κράτος. Διδάσκονται –και μέσω Skype σε ολόκληρο τον κόσμο– βυζαντινή μουσική, φωνητική, όργανα, οργανοποιία, θεωρητικά της ελληνικής μουσικής και παραδοσιακός χορός. Επίσης, λειτουργούν παιδικά τμήματα, όπου τα παιδιά γνωρίζουν μέσα από το παιχνίδι και την ομαδικότητα το τραγούδι, τον χορό και τη βυζαντινή μουσική. Παράλληλα, η ομάδα των δασκάλων μας οργανώνει μουσικοχορευτικά εργαστήρια για παιδιά σε σχολεία, νηπιαγωγεία και συλλόγους.

Ο κύκλος των μαθημάτων συμπληρώνεται από μία σειρά ειδικών σεμιναρίων. Ερευνητές και μουσικολόγοι διδάσκουν ειδικά θέματα των θεωρητικών της ελληνικής μουσικής, δεξιοτέχνες εμβαθύνουν στην τεχνική και στο ρεπερτόριο κάθε οργάνου, ενώ κάθε μήνα ερευνητές και φορείς της εκάστοτε τοπικής παράδοσης παρουσιάζουν το μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο συγκεκριμένων περιοχών.

Σίμων ΚαράςΑρχείοΈρευνα
Το αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά αποτελείται από ένα τεράστιο και μοναδικής αξίας μουσικό αρχείο, χειρόγραφο και ηχητικό, που αφορά τόσο στη λαική όσο και στη λόγια παράδοση, από μία αξιολογότατη βιβλιοθήκη παλαιών χειρογράφων βυζαντινής μουσικής, από ένα μικρό φωτογραφικό αρχείο ιστορικής σημασίας, από μία σπάνια συλλογή οργάνων και παραδοσιακών ενδυμάτων, καθώς και από την αλληλογραφία του Σίμωνα Καρά. Η ψηφιοποίηση, καταλογογράφηση και τεκμηρίωση του αρχείου αυτού είναι ήδη σε εξέλιξη.

Παράλληλα, συνεχίζοντας στα βήματα του Σίμωνα Καρά, το Κέντρο συλλέγει λαογραφικό υλικό μέσω της συστηματικής ψηφιοποίησης οικογενειακών αρχείων, οργανώνει λαογραφικές αποστολές, ενώ προάγει την έρευνα συνεργαζόμενο με ειδικούς ερευνητές.

Κατάστημα
Το φυσικό και ηλεκτρονικό κατάστημα του ΚΕΠΕΜ λειτουργεί ως χώρος συλλογής και διάθεσης εκδόσεων και προιόντων που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού, διατηρώντας πάντα ως πυρήνα του την ελληνική μουσική παράδοση. Μεταξύ άλλων, φέρνει το κοινό σε επαφή με αξιόλογες μουσικές εκδόσεις που έχουν διαδοθεί μόνο τοπικά, ενισχύοντας έτσι παράλληλα το έργο δραστήριων φορέων και προσώπων, κυρίως στην ελληνική επαρχία –τόσο ηθικά όσο και οικονομικά.

Εκδοτικό έργο
Κύριο μέλημα του Κέντρου είναι ο πλούτος του αρχειακού και ερευνητικού αυτού υλικού να καταστεί προσβάσιμος σε ολόκληρη την κοινωνία. Ήδη έχει εγκαινιάσει ή προγραμματίσει σειρές εκδόσεων –ψηφιακούς δίσκους ήχου και εικόνας, μεθόδους διδασκαλίας, μελέτες κ.λπ.– προσβάσιμες στο ευρύ κοινό, που αφορούν τόσο στη μουσική όσο και γενικότερα στον ελληνικό πολιτισμό.

Τέλος, κάθε δραστηριότητα, εκπαιδευτική, ερευνητική, εκδοτική η όποια άλλη, αφενός στοχεύει στο να προαγάγει τη γνώση και αφετέρου στο να βοηθήσει στη βιωματική επαφή των ανθρώπων με τον ελληνικό πολιτισμό.

Περιηγήσου στις δραστηριότητες του ΚΕΠΕΜ!

Το Αρχείο
Εκδόσεις
Σεμινάρια
Το Ωδείο
Έρευνα
Πολυμέσα

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link