– Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό –

Χοροί και τραγούδια από τη Δεσκάτη Γρεβενών

– Δυτική Μακεδονία –

Εισήγηση – Διδασκαλία: Χρήστος Γαλάνης – Ελένη Πνευματικού

Συνεχίζονται κι εφέτος οι – σεμιναριακού τύπου – Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, τη μουσική και τη φορεσιά, που οργανώνει το ΚΕΠΕΜ για 6η συνεχή χρονιά, στην ιστορική “Σχολή Εθνικής Μουσικής” του Σίμωνος Ι. Καρά, στο λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια.

Την Κυριακή, 11 Μαρτίου προσκεκλημένοι μας ο Χρήστος Π. Γαλάνης και η Ελένη Ι. Πνευματικού, Δεσκατιώτες εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, με πολύχρονη βιωμένη γνώση της χορευτικής και τραγουδιστικής παράδοσης της Δεσκάτης και αδιάκοπη συμμετοχή στα λαογραφικά δρώμενα της περιοχής.

Στη “συνάντηση” αυτή θα έχουμε την ευκαιρία για μια πρώτη προσέγγιση στον μουσικοχορευτικό πλούτο της Δεσκάτης, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τοπικών ιδιότυπων χορών με παλαιότατα τραγούδια (του ακριτικού κύκλου, παραλογές, της αγάπης κ.ά.) – υλικό σπάνιο και πολύτιμο από τον εθνικό πολιτιστικό θησαυρό της Μακεδονικής γης.

Μαζί μας, μέλη από το Κέντρο Λαϊκού Πολιτισμού “Το πανηγύρι” (υπεύθυνος: Γιάννης Κατσής) και από τον Σύλλογο Θεσσαλών Μεσογείων Αττικής (χοροδιδάσκαλος: Χρήστος Γαλάνης).

Επίσης, συμμετέχουν – με την ευγενική υποστήριξη που μας παρέχει ο Σύλλογος Δεσκατιωτών Αθήνας “Η Δεσκάτη” – οι μουσικοί, Γιώργος Σβάρνας (κλαρίνο), Βασίλης Σμάνης (λαούτο) και Βασίλης Ι. Οικονόμου (ντέφι).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ