– Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό –

Χοροί και τραγούδια από τη Δεσκάτη Γρεβενών

– Δυτική Μακεδονία –

Εισήγηση – Διδασκαλία: Χρήστος Γαλάνης – Ελένη Πνευματικού

Συνεχίζονται κι εφέτος οι – σεμιναριακού τύπου – Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, τη μουσική και τη φορεσιά, που οργανώνει το ΚΕΠΕΜ για 6η συνεχή χρονιά, στην ιστορική “Σχολή Εθνικής Μουσικής” του Σίμωνος Ι. Καρά, στο λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια.

Την Κυριακή, 11 Μαρτίου προσκεκλημένοι μας ο Χρήστος Π. Γαλάνης και η Ελένη Ι. Πνευματικού, Δεσκατιώτες εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής, με πολύχρονη βιωμένη γνώση της χορευτικής και τραγουδιστικής παράδοσης της Δεσκάτης και αδιάκοπη συμμετοχή στα λαογραφικά δρώμενα της περιοχής.

Στη “συνάντηση” αυτή θα έχουμε την ευκαιρία για μια πρώτη προσέγγιση στον μουσικοχορευτικό πλούτο της Δεσκάτης, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τοπικών ιδιότυπων χορών με παλαιότατα τραγούδια (του ακριτικού κύκλου, παραλογές, της αγάπης κ.ά.) – υλικό σπάνιο και πολύτιμο από τον εθνικό πολιτιστικό θησαυρό της Μακεδονικής γης.

Μαζί μας, μέλη από το Κέντρο Λαϊκού Πολιτισμού “Το πανηγύρι” (υπεύθυνος: Γιάννης Κατσής) και από τον Σύλλογο Θεσσαλών Μεσογείων Αττικής (χοροδιδάσκαλος: Χρήστος Γαλάνης).

Επίσης, συμμετέχουν – με την ευγενική υποστήριξη που μας παρέχει ο Σύλλογος Δεσκατιωτών Αθήνας “Η Δεσκάτη” – οι μουσικοί, Γιώργος Σβάρνας (κλαρίνο), Βασίλης Σμάνης (λαούτο) και Βασίλης Ι. Οικονόμου (ντέφι).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

Ο Χρήστος Γαλάνης γεννήθηκε στη Δεσκάτη Γρεβενών το έτος 1964. Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών. Είναι ενεργός εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εδώ και 24 χρόνια με συμμετοχή σε πάρα πολλά σεμινάρια.

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει παρακολουθήσει πάρα πολλά σεμινάρια παραδοσιακού χορού – τραγουδιού και συμμετείχε σε διάφορες χορευτικές ομάδες. Έχει διδάξει τους χορούς της Δεσκάτης σε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού και πολιτιστικούς συλλόγους.

Διδάσκει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στο Σύλλογο Θεσσαλών Μεσογείων Αττικής «Ο Δευκαλίωνας», εδώ και 19 χρόνια, στο Σύλλογο Ηπειρωτών Αρτέμιδας Αττικής και στην ομάδα χορού «Χορευτάδες».

Έχει διδάξει, κατά το παρελθόν, στο χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Γλυκών Νερών Αττικής, στον Όμιλο Τέχνης & Πολιτισμού Αττικής και στο Σύλλογο Θεσσαλών «Το Σεργιάνι».

Έχει πραγματοποιήσει καταγραφές παραδοσιακών χορών και τραγουδιών της ιδιαίτερης πατρίδας του Δεσκάτης Γρεβενών. Εργάστηκε ως δάσκαλος χορού, μαζί με την συνάδελφο και συμπατριώτισσά του Ελένη Ι. Πνευματικού, επί 2 έτη στον Σύλλογο Δεσκατιωτών Αθήνας «Η Δεσκάτη», σε μια προσπάθεια για την δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος.

Συμμετείχε, όλα αυτά τα χρόνια, στις παρουσιάσεις χορών και τραγουδιών της Δεσκάτης, σε τηλεοπτικά προγράμματα της ΕΡΤ 1 και ΕΡΤ 3 και σχεδόν σε όλες τις εκδηλώσεις του πασχαλιάτικου εθίμου της Δεσκάτης «Ανδρομάνα», μιας και το σπίτι μου απέχει 30 μέτρα από την κεντρική πλατεία.

Εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στα Γλυκά Νερά Αττικής και κατοικεί στην Παλλήνη Αττικής.

Η Ελένη Ι. Πνευματικού γεννήθηκε στη Δεσκάτη Γρεβενών το 1965. Σπούδασε στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Θεσσαλονίκης με ειδικότητα την Ρυθμική Αγωνιστική Γυμναστική.

Ενεργή εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εδώ και 25 χρόνια με συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια γενικής και ειδικής παιδείας.

Την τελευταία δεκαετία έχει παρακολουθήσει σεμινάρια παραδοσιακού χορού, τραγουδιού και λαογραφίας και συμμετέχει ενεργά στην ομάδα χοροτράγουδου του συλλόγου «Το Πανηγύρι».

Έχει πραγματοποιήσει καταγραφές παραδοσιακών τραγουδιών, χορών και παιχνιδιών στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Δεσκάτη Γρεβενών.

Διδάσκει ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς σε πολιτιστικούς συλλόγους και στην ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα) Πετρούπολης Αττικής.

Είναι παντρεμένη, έχει ένα γιο 21 χρονών (φοιτητή). Ζει και εργάζεται στην Πετρούπολη Αττικής.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

  • Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 14.00

  • Εισήγηση – Διδασκαλία: Χρήστος Γαλάνης – Ελένη Πνευματικού
  • Συντονισμός: Βασίλης Ι. Οικονόμου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 €

Δηλώσεις συμμετοχής: