Η προγραμματισμένη συνάντησή μας για μεθαύριο Κυριακή, 13 Ιανουαρίου, με θέμα «Μικρασιάτικοι χοροί & τραγούδια από την Ερυθραία και την Σμύρνη» και εισηγητή τον Θοδωρή Κοντάρα, δεν θα πραγματοποιηθεί.
Σας ευχαριστούμε όλους θερμά για την συμμετοχή σας.

– Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό –

Χοροί και τραγούδια από την Ερυθραία και τη Σμύρνη

Εισήγηση – Διδασκαλία: Θοδωρής Κοντάρας

Συνεχίζονται κι εφέτος οι – σεμιναριακού τύπου – Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, τη μουσική και τη φορεσιά, που οργανώνει το ΚΕΠΕΜ για 7η συνεχή χρονιά, στην ιστορική “Σχολή Εθνικής Μουσικής” του Σίμωνος Ι. Καρά, στο λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια.

Την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019 προσκεκλημένος μας, για ακόμα μια φορά, ο δραστήριος ερευνητής του Μικρασιατικού Ελληνισμού, Θοδωρής Κοντάρας, φιλόλογος, με αυθεντικό ιστορικό – λαογραφικό υλικό από την Σμύρνη και τη Χερσόνησο της Ερυθραίας (Τσεσμές, Βουρλά, Αλάτσατα, Κάτω Παναγιά κ.ά.).
Πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι η μουσική, ποιητική και χορευτική δημιουργία στο χώρο της Ερυθραίας και της ευρύτερης περιοχής της, που λόγω της γεωγραφικής και ιστορικής θέσης της, έχει δεχθεί επιδράσεις τόσο από το χώρο του Αιγαίου, όσο και από την Ανατολή και από την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού της Σμύρνης. Έτσι, συνδυάζει τις βυζαντινές καταβολές με το ανάλαφρο, σχεδόν φλύαρο, νησιώτικο ύφος και την αρρενωπή λεβεντιά με την υποβλητικότητα της Ανατολής. Η μουσικοχορευτική παράδοση της Ερυθραίας και της Σμύρνης, παρά την εμφανή ενότητά της, παρουσιάζει πολλές τοπικές ιδιομορφίες.
Μαζί μας και η διάσημη παρέα με τις καλλικέλαδες γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας, οι οποίες κρατούν ζωντανή τη φωνητική μουσική παράδοση των αλησμόνητων πατρίδων της Ερυθραίας! Συνοδεύει με τουμπελέκι ο Βασίλης Ι. Οικονόμου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΟΥ

Ερυθραία Σμύρνη Σεμινάριο χορού

Ο Θοδωρής Κοντάρας γεννήθηκε το 1957 στη Νέα Ερυθραία Αττικής. Η οικογένειά του κατάγεται από το Σιβρισάρι της Ερυθραίας Μ. Ασίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1983 διδάσκει ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση.

Παράλληλα ασχολείται με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας, κυρίως των περιοχών Ιωνίας, Αιολίδας και Προποντίδας. Το 1981 δημιούργησε τον Χορευτικό Όμιλο του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ερυθραιωτών προσφύγων.

Επιμελήθηκε τους τρεις δίσκους που εξέδωσε το 1991-94 το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών με 43 χορούς και τραγούδια από τα Αλάτσατα, την Ερυθραία και τη Σμύρνη, στους οποίους τραγουδούν και παίζουν με αυθεντικό τρόπο πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς από τη Νέα Ερυθραία.

Μελέτησε και κατέγραψε επίσης τις φορεσιές, των Ελλήνων του Μαρμαρά, της Ερυθραίας και των χωριών της Σμύρνης, με βάση τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ερυθραία και στα Ν. Παλ