Βιολί

Γενικά
Το βιoλί είναι έγχορδο μουσικό όργανο που παίζεται με δοξάρι. Έχει 4 χορδές διαφορετικού τονικού ύψους (σολ, ρε, λα, μι), που χορδίζονται κατά διαστήματα πέμπτης και η μουσική του έκταση περιλαμβάνει 44 χρωματικούς φθόγγους. Το βιολί στηρίζεται στον ώμο ενώ με το ένα χέρι ο μουσικός απλώς πιέζει τις χορδές με το να το κρατά καθόλου ενώ με το άλλο κινεί το δοξάρι επάνω στις χορδές.
Ιστορία
Το βιολί εμφανίστηκε τον 16ο αιώνα ως εξέλιξη του μεσαιωνικού Φιντλ (αγγλ. fiddle), του ιταλικού Λίρα ντα μπράτσο (ιταλ. lira da braccio) και του Ρεμπέκ. Τη σημερινή μορφή του την πήρε κυρίως στην Ιταλία, όπου μεγάλες οικογένειες κατασκευαστών όπως οι Αμάτι, Γκουαρνέρι και Στραντιβάριους, δημιούργησαν θαυμάσιας ακουστικής όργανα που μέχρι και σήμερα θεωρούνται αξεπέραστα. Κατά την εποχή της αναγέννησης δημιουργήθηκαν σημαντικές σχολές βιολιού, που άκμασαν στη Βενετία, τη Μπολόνια, τη Φλωρεντία, τη Ρώμη, και σε άλλες Ιταλικές πόλεις. Τα πρώτα βιολιά χρησιμοποιήθηκαν για την εκτέλεση έργων λαϊκής και χορευτικής μουσικής. Κατά τον 17ο αιώνα το βιολί αντικατέστησε τη βιόλα ντα γκάμπα ως το σημαντικότερο έγχορδο στη μουσική δωματίου. Οι περισσότεροι μεγάλοι συνθέτες έγραψαν μουσική για σόλο βιολί, μεταξύ των οποίων οι δάσκαλοι του Μπαρόκ Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ αλλά και σημαντικοί συνθέτες της κλασικής εποχής όπως οι Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.
Κατασκευή
Το βιολί έχει ταστιέρα χωρίς τάστα, γεγονός που κάνει δύσκολη την εκμάθησή του. Οι χορδές του εκτείνονται κατά μήκος της ταστιέρας και στερεώνονται με κλειδιά στον χορδοστάτη, αφού περάσουν επάνω από ένα ξύλινο στήριγμα, τον καβαλάρη, που συγκρατείται στη θέση του από την πίεση των χορδών. Ο καβαλάρης μεταδίδει τις ταλαντώσεις των χορδών στο κούφιο (με αέρα) σκάφος που μεγεθύνει τον ήχο, λειτουργώντας κατ’ ουσίαν ως αντηχείο. Στο εσωτερικό του οργάνου, κάτω από τον καβαλάρη, βρίσκεται ένα λεπτό ραβδάκι (ψυχή) που μεταβιβάζει τις ταλαντώσεις των χορδών στη ράχη του οργάνου, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του χαρακτηριστικού ήχου του βιολιού.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Κώστας Κίκιλης | Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία ήλθε σε επαφή με την ελληνική μουσική έχοντας γνήσια ακούσματά της είτε ζωντανά κατά τόπους, είτε αναλύοντας ηχογραφήσεις κ.λπ. με δάσκαλο τον ιεροψάλτη και ερευνητή πατέρα του, Παναγιώτη Κίκιλη. Σπούδασε μουσική αποκτώντας σταδιακά τους τίτλους των διπλωμάτων βιολιού (Π. Τσορούκογλου) και βυζαντινής μουσικής (Αθ. Παϊβανάς) και των πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης και φυγής (Σ. Μάζης). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Μουσική Παιδαγωγική.
Συμμετέχει στο μουσικό σχήμα “παρά θίν αλός” (aegeanmusic.gr), το οποίο συνεχίζει την παράδοση της Αιγαιοπελαγίτικης μουσικής και με το οποίο έχει εκδώσει ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Μουσικό ταξίδι στην Κάλυμνο», αποτέλεσμα πολυετούς επιτόπιας έρευνας στην τοπική παράδοση της Καλύμνου.
Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής από σχεδόν κάθε γωνιά της Ελλάδος, προσεγγίζοντας τα κατά τόπους μουσικά ιδιώματα, χορευτικούς και πολιτιστικούς εν γένει συλλόγους σε παραστάσεις, εκδόσεις δίσκων κ.λπ.
Ασκεί την διδασκαλία του βιολιού και της βυζαντινής μουσικής.
Χρήστος Δαλιάνης | Βιογραφικό
Ο Χρήστος Δαλιάνης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία έξι ετών ξεκινά μαθήματα κλασσικού βιολιού στην τάξη του Παντελή Δεσποτίδη. Αργότερα παρακολουθεί μαθήματα από διάφορους πρακτικούς γνωστούς σολίστες του βιολιού της ελληνικής παραδοσιακήςμουσικής.
Γνώρισε και ασχολήθηκε με την επτανησιακή παράδοση παίζοντας μαντολίνο υπό την διεύθυνση του Διονύση Αποστολάτου.
Έχει ταξιδέψει εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε μουσικά φεστιβάλ και συναυλίες, σε πάνω από 50 χώρες ανά την υφήλιο.
Έχει δίπλωμα βιολιού, δίπλωμα μονωδίας (τάξη Αθανασίας Μπεζούγλη), πτυχίο αρμονίας και πτυχίο αντίστιξης. Εργάζεται ως οργανοπαίχτης (κυρίως βιολί) σε ποικίλους μουσικούς χώρους, όπως σε λαϊκά πάλκα, παραστάσεις παραδοσιακής ελληνικής μουσικής ανά την Ελλάδα, καθώς και συναυλίες ποικίλων μουσικών ειδών (jazz, Country, ρεμπέτικα, ethnic).
Παράλληλα έχει εργαστεί και ως τραγουδιστής στην εθνική λυρική σκηνή, στην χορωδία της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηναίων, της εναλλακτικής σκηνής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και αλλού. Έχει επίσης συμμετοχή σε πολλές δισκογραφικές δουλειές διαφόρων καλλιτεχνών.
Δημήτριος Ζαχαρίου | Βιογραφικό
Ο Δημήτρης Ζαχαρίου κατάγεται από τη Σάμο στην οποία και μεγάλωσε. Από μικρή ηλικία ασχολείται με την ελληνική παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, καθώς και με την ευρωπαϊκή, δίπλα στον πατέρα του Γιάννη Ζαχαρίου, καθηγητή μουσικής και ψάλτη. Στα 8 του χρόνια ξεκίνησε βιολί δίπλα στον Γιάννη Ζευγώλη. Από τα 14 του παίζει βιολί στα τοπικά πανηγύρια και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, κοντά σε παλαιούς οργανοπαίκτες, ενώ στα 16 του απέσπασε το Α’ βραβείο παραδοσιακού βιολιού.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής. Έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά της Ευρωπαϊκής Μουσικής και κλασικό βιολί με τους Γιάννη Ζευγώλη, Σπύρο Στεργίου και Γιώργο Δεμερτζή. Έχει πάρει επίσης μαθήματα φωνητικής και κλασικού τραγουδιού από την Άννα Καρκανιά και τον Βασιλή Τσιριγώτη, ενώ διετέλεσε μέλος των Μαϊστόρων της Ψαλτικής Τέχνης υπό τη διεύθυνση των Γρηγορίου Στάθη και Αχιλλέα Χαλδαιάκη.
Παράλληλα, έχει συμμετάσχει με βιολί, πολίτικη λύρα και τραγούδι σε πλείστα μουσικά σύνολα ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, καθώς και κλασσικής, ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ηχογραφήσεις ελληνικής παραδοσιακής και εκκλησιαστικής μουσικής. Από το 2003 πραγματοποιεί επιτόπια εθνομουσικολογική έρευνα στη Σάμο, καρπός της οποίας ήταν η έκδοση του διπλού ψηφιακού δίσκου: “Σάμος – Παιχνίδια και Παιχνιδιάτορες” με τραγούδια και σκοπούς της Σάμου.
Από το 2006 διδάσκει παραδοσιακό βιολί σε μουσικά σχολεία της Αττικής και μουσική θεωρία και πράξη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα βιολιού, πολίτικης λύρας και βυζαντινής μουσικής σε μουσικές σχολές και σε σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής.
Αγαπημένα του μουσικά είδη: η μουσική παράδοση του Αιγαίου, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Ανατολής, καθώς και η ψαλτική τέχνη του Αγίου Όρους και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-9 μ.μ. στην έδρα του Ωδείου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη), ή τηλεφωνικώς τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες:
Videos
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,Οργανοποιία, Χορός