Σχολή Βυζαντινής Μουσικής
Βυζαντινή μουσική είναι το είδος εκείνο της μουσικής μέσα στο οποίο βρίσκεται αποθησαυρισμένο το διαχρονικό πνεύμα ενός μουσικού πολιτισμού με αρχαιότατες καταβολές και με αδιάπαστη συνέχεια μέχρι σήμερα. O τρόπος γραφής και ερμηνείας αφήνουν να αναδυθεί ένας μουσικός τρόπος σκέψης που μας οδηγεί κατ’ ευθείαν στην ουσία του πολιτισμού μας. Αν δούμε λοιπόν υπ’ αυτό το συνολικό πρίσμα την βυζαντινή μουσική, αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελεί την βάση διδασκαλίας για όλα τα είδη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, εκκλησιαστικής ή κοσμικής, δημοτικής ή λόγιας.
Η εκμάθηση επομένως της βυζαντινής μουσικής και της παρασημαντικής της αφορά κάθε μουσικό, οργανοπαίκτη, αλλά και απλό εραστή της ελληνικής μουσικής, που θέλει να αντιληφθεί βιωματικά, να κατανοήσει, να ανακαλύψει τον διαχρονικό μουσικό τρόπο σκέπτεσθαι του ελληνικού πολιτισμού και να εμπνευσθεί από αυτόν, για να προχωρήσει σε νέες δημιουργίες.
Τα μαθήματα

Τα μαθήματα βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Μαθήματα βυζαντινής μουσικής κατά το πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου (ΦΕΚ Α 229/11.11.1957), όπου δίνεται η δυνατότητα στον μαθητή να αποκτήσει πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής, μετά από 5ετή και 6ετή φοίτηση, αντίστοιχα.
Στους μαθητές των παραδοσιακών οργάνων δίνουμε την δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων εκμάθησης βυζαντινής σημειογραφίας με μία μικρή επιπλέον επιβάρυνση.
Κύκλος φοίτησης

Η ύλη που ακολουθείται στην σχολή μας, καθώς και τα βιβλία που χρησιμοποιούνται κατά τον κύκλο φοίτησης στην βυζαντινή μουσική είναι αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ Α 229/11.11.1957). Κατά την κατάταξη του Υπουργείου, η φοίτηση για την απόκτηση πτυχίου βυζαντινής μουσικής περιλαμβάνει 5 επίπεδα μέχρι το πτυχίο και ακόμα ένα έτος για την απόκτηση διπλώματος. Κάθε νέος μαθητής κατατάσσεται σύμφωνα με τις γνώσεις του μετά από κατατακτήριες εξετάσεις σε ένα από τα επίπεδα αυτά.
Ανώτερα θεωρητικά

Αρμονικά και συστηματικά της ελληνικής μουσικής με τον Γιώργο Λυκούρα.
Στα μαθήματα αυτά αναλύονται και κατοχυρώνονται επιστημονικά τα διαστήματα και οι συστηματικές πορείες των ήχων της ελληνικής μουσικής, καλύπτοντας την περίοδο από την μυθική αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
Τα μαθήματα είναι ομαδικά.
Τμήματα σλαβοφώνων

Με τον π. Iğor Zirojevic.
Τα μαθήματα είναι είτε ατομικά είτε ομαδικά και η ύλη των σπουδών είναι κυρίως στα σλαβονικά.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικά μαθήματα γνωριμίας των σπουδαστών με τις παλαιές εκκλησιαστικές και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της χώρας καταγωγής τους. Για τους Σέρβους η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η σερβική, για τους λοιπούς σπουδαστές η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η ελληνική. Οι σπουδαστές θα παρακολουθούν στην μητρική τους γλώσσα ειδικό τμήμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, ενώ για ορισμένο αριθμό σπουδαστών δίνεται η δυνατότητα διαμονής σε οικοτροφείο.
Πληροφορίες

Βυζαντινή για παιδιά

Στα παιδικά μας τμήματα η εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής και της σημειογραφίας της γίνεται με τρόπο παιγνιώδη και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών.
Οι μικροί μας μαθητές ξεκινούν να διαβάζουν βυζαντινή σημειογραφία, ενώ μαθαίνουν ύμνους και τραγούδια από μνήμης, που τους εισάγουν σε πρακτικό επίπεδο στην ερμηνεία της μουσικής μας.
Οι καθηγητές της βυζαντινής μουσικής
Στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ διδάσκουν βυζαντινή μουσική καταξιωμένοι ψάλτες και μουσικοί, που επί χρόνια προσφέρουν άοκνα τις υπηρεσίες τους στο χώρο.
Ο Ιωάννης Αρβανίτης του Βασιλείου γεννήθηκε στους Στρόπωνες Ευβοίας στις 4 Δεκεμβρίου 1961 και μεγάλωσε στην Χαλκίδα όπου έλαβε και την εγκύκλια γνώση. Αποφοίτησε το 2004 από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανεκηρύχθη σε διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Μoυσικών Σπουδών) το 2010 με θέμα “Ο Ρυθμός των Εκκλησιαστικών Μελών μέσα από την Παλαιογραφική Έρευνα και την Εξήγηση της Παλαιάς Σημειογραφίας. Η μετρική και ρυθμική δομή των παλαιών στιχηρών και ειρμών”. Τον Ιούνιο του 2023 εκλέχθηκε σε Αναπληρωτή Καθηγητή της θέσης με γνωστικό αντικείμενο «Μουσική της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Μιλά αγγλικά, γερμανικά και αρχαία ελληνικά, έχει τριετείς σπουδές στα αραβικά, διετείς στα περσικά και είναι αυτοδίδακτος τουρκικών.
Ο Σωτήριος Γάλλος του Φωτίου γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1983. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από γενικό λύκειο το 2000. Από τότε έως και σήμερα μελετά, σπουδάζει και εργάζεται κυρίως την Εκκλησιαστική και Ελληνική Δημοτική Μουσική, το Ούτι και την Ποντιακή Λύρα (κεμεντζές).
Ο Δημήτρης Ζαχαρίου κατάγεται από τη Σάμο στην οποία και μεγάλωσε. Από μικρή ηλικία ασχολείται με την ελληνική παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, καθώς και με την ευρωπαϊκή, δίπλα στον πατέρα του Γιάννη Ζαχαρίου, καθηγητή μουσικής και ψάλτη. Στα 8 του χρόνια ξεκίνησε βιολί δίπλα στον Γιάννη Ζευγώλη. Από τα 14 του παίζει βιολί στα τοπικά πανηγύρια και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, κοντά σε παλαιούς οργανοπαίκτες, ενώ στα 16 του απέσπασε το Α’ βραβείο παραδοσιακού βιολιού.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής. Έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά της Ευρωπαϊκής Μουσικής και κλασικό βιολί με τους Γιάννη Ζευγώλη, Σπύρο Στεργίου και Γιώργο Δεμερτζή. Έχει πάρει επίσης μαθήματα φωνητικής και κλασικού τραγουδιού από την Άννα Καρκανιά και τον Βασιλή Τσιριγώτη, ενώ διετέλεσε μέλος των Μαϊστόρων της Ψαλτικής Τέχνης υπό τη διεύθυνση των Γρηγορίου Στάθη και Αχιλλέα Χαλδαιάκη.
Παράλληλα, έχει συμμετάσχει με βιολί, πολίτικη λύρα και τραγούδι σε πλείστα μουσικά σύνολα ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, καθώς και κλασσικής, ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ηχογραφήσεις ελληνικής παραδοσιακής και εκκλησιαστικής μουσικής. Από το 2003 πραγματοποιεί επιτόπια εθνομουσικολογική έρευνα στη Σάμο, καρπός της οποίας ήταν η έκδοση του διπλού ψηφιακού δίσκου: “Σάμος – Παιχνίδια και Παιχνιδιάτορες” με τραγούδια και σκοπούς της Σάμου.
Από το 2006 διδάσκει παραδοσιακό βιολί σε μουσικά σχολεία της Αττικής και μουσική θεωρία και πράξη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα βιολιού, πολίτικης λύρας και βυζαντινής μουσικής σε μουσικές σχολές και σε σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής.
Αγαπημένα του μουσικά είδη: η μουσική παράδοση του Αιγαίου, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Ανατολής, καθώς και η ψαλτική τέχνη του Αγίου Όρους και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.
Ο π. Ίγορ Ζιρόγιεβιτς γεννήθηκε στην πόλη Τρέμπινιε της Ερζεγοβίνης (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) το 1977, όπου τελείωσε το σχολείο (μέχρι και το Λύκειο), καθώς και το μουσικό σχολείο (τμήμα κλασσικής κιθάρας). Από την ηλικία των εννέα ετών συμμετείχε σε δεκάδες συναυλίες και εκδηλώσεις κλασσικής μουσικής. Παράλληλα με τις σπουδές κλασσικής κιθάρας σπούδασε και τα θεωρητικά μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής και ήταν μέλος της χορωδίας του μουσικού σχολείου με την οποία είχε δεκάδες εμφανίσεις. Στην συνέχεια, ασχολήθηκε με τα διάφορα είδη σύγχρονης μουσικής.
Από το έτος 1997 βρίσκεται στην Αθήνα λόγω των σπουδών του στη βυζαντινή μουσική. Πήρε το δίπλωμα βυζαντινής μουσικής το 2000 από το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» στην τάξη του Κωνσταντίνου Αγγελίδη, ενώ στη συνέχεια τελείωσε το μεταπτυχιακό τμήμα βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, διεύρυνε τις γνώσεις του κοντά στους μεγάλους δασκάλους και μουσικολόγους, Λυκούργο Αγγελόπουλο και Ιωάννη Αρβανίτη άλλα και διάφορους άλλους. Επισκέπτεται συχνά το Άγιον Όρος, όπου σε καθημερινή βάση συμμετέχει στην λειτουργική ζωή Ιερών Μονών, ιδιαιτέρως στις Μονές Βατοπαιδίου και Χιλανδαρίου, ψάλλοντας και μαθαίνοντας στις πανηγυρικές αγρυπνίες κοντά στους περίφημους αγιορείτες ψάλτες.
Διακόνησε σε Ιερούς Ναούς των Αθηνών, ως πρωτοψάλτης και λαμπαδάριος.

Το πεδίο αυτό είναι υπό κατασκευή και σύντομα θα είναι ενεργό.
Δημήτρης Μαντζούρης | Βιογραφικό
Χημικός Μηχανικός, Δρ. Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ
Μουσικός
Συνεργάτης του Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής
Ο Δημήτριος Μαντζούρης του Ιωάννου γεννήθηκε στις 25 Απριλίου του 1982 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε και έλαβε την εγκύκλια μόρφωση. Αποφοίτησε το 2008 από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, λαμβάνοντας ταυτόχρονα το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού από το Πολυτεχνείο του Μονάχου, όπου σπούδασε από το 2002 έως το 2005 μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διπλού πτυχίου Τ.Ι.Μ.Ε. (Top Industrial Managers of Europe). Το 2017 ανακηρύχθηκε σε διδάκτορα του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα την ανάλυση και ταυτοποίηση φυσικών οργανικών χρωστικών σε έργα πολιτισμού.
Μιλά αγγλικά και γερμανικά, ενώ από το 2000 εργάζεται αδιάκοπα ως επιμελητής και διορθωτής κειμένων, αλλά και μεταφραστής, συνεργαζόμενος κατά κύριο λόγο με τις εκδοτικές επιχειρήσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ στην Αθήνα.
Οι μουσικές του σπουδές ξεκινούν από την Τρίτη Δημοτικού στη Σχολή του Σίμωνα Καρά, όπου μαθαίνει βυζαντινή μουσική με δασκάλους τον Αναστάσιο Φωτόπουλο και τον Νικόλαο Κλέντο και φλογέρα με δάσκαλο τον Χαράλαμπο Γιαννόπουλο. Αργότερα μαθαίνει νέυ κοντά στον δεξιοτέχνη του οργάνου Χάρη Λαμπράκη. Μεγαλώνει ταυτόχρονα σε μία οικογένεια και ένα ευρύτερο περιβάλλον όπου το τραγούδι και τα γλέντια κατέχουν κυρίαρχη θέση. Από το 2000 υπηρετεί ως ψάλτης σε εκκλησίες στον εκάστοτε τόπο διαμονής του (Αθήνα, Μόναχο, Χαλκιδική), ενώ συμμετέχει αδιάλειπτα σε χορωδίες βυζαντινής μουσικής και σε ηχογραφήσεις δίσκων εκκλησιαστικής μουσικής τόσο ως μονωδός όσο και ως χορωδός. Το 2002 συμμετέχει στον δίσκο «της κυρα-Θάλασσας» της Δόμνας Σαμίου, όπου τραγουδά τόσο σόλο όσο και ως μέλος ομάδας. Τέλος, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του βυζαντινής μουσικής, μαθητεύει επί σειρά ετών κοντά στον Ιωάννη Αρβανίτη, επίκουρο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου και διακεκριμένο ερευνητή της βυζαντινής μουσικής, οπότε και παίρνει το δίπλωμα βυζαντινής μουσικής.
Από μικρή ηλικία διδάσκεται χορό στην Αγία Παρασκευή Ηλιούπολης με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Ντέλλα, συνεχίζει στον σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης «Η Τρυγώνα» με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο και το 2000 εγγράφεται στον Χορευτικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου γρήγορα εντάσσεται στην ομάδα παραστάσεων και ακολούθως στην ομάδα δασκάλων χορού του Τομέα.
Με την αποφοίτησή του από το Λύκειο, το 2000, ξεκινά με προσωπική πρωτοβουλία και εμπνεόμενος από το έργο του Σίμωνα Καρά λαογραφικές αποστολές και καταγραφές σε χωριά Ποντίων κυρίως στους νομούς Καστοριάς και Καβάλας, ενώ με κάθε ευκαιρία συμμετέχει σε γλέντια, τόσο υπερτοπικά (π.χ. στην Αθήνα) όσο και πιο ειδικά σε παρέες Ποντίων (στο Μόναχο και σε χωριά της Μακεδονίας), καθώς και σε παρέες Δωδεκανησίων.
Το 2010, μετά από 10 χρόνια συνεχούς καταγραφικής εργασίας, όχι μόνο σε ποντιακούς πληθυσμούς, αλλά και σε πληθυσμούς από την Νέα Κίο της Προποντίδας, την Αμοργό των Κυκλάδων, του Μεγανησίου της Λευκάδας, της Λήμνου κ.λπ., αναλαμβάνει υπεύθυνος του Αρχείου παραδοσιακής μουσικής και επιμελητής των εκδόσεων του «Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) – Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά», από όπου συνεχίζει πλέον με μεγαλύτερη μεθοδικότητα το καταγραφικό έργο, εκ μέρους πλέον του ερευνητικού κέντρου του Σίμωνα Καρά. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Κέντρου βρίσκεται η καταγραφή της μουσικοχορευτικής παράδοσης πληθυσμών από τους οποίους δεν υπάρχουν συστηματικές καταγραφές, αλλά και η έκδοση του ηχητικού υλικού του Σίμωνα Καρά, με αφορμή την οποία διενεργούνται στοχευμένες λαογραφικές αποστολές. Υπήρξε, λοιπόν, υπεύθυνος των καταγραφών που έγιναν σε πληθυσμούς από το Σαμμακόβι της Ανατολικής Θράκης, σε τουρκόφωνους πληθυσμούς από περιοχές του Δυτικού Πόντου, σε πληθυσμούς από τη Γαράσαρη (Νικόπολη) του Πόντου (μία από τις περιοχές καταγωγής του), στα χωριά Πολύγυρος, Ορμύλια και Βραστά Χαλκιδικής, στη Λέρο, αλλά και σε χωριά της Κω των Δωδεκανήσων· καταγραφές οι οποίες είχαν ως κέντρο τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό, αλλά και ολόκληρο το εθιμικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτά λειτουργούσαν.
Το 2016 ιδρύει το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ, στο οποίο καταθέτει την εμπειρία και τη γνώση του μέσα από την γλεντιστική και ερευνητική του πορεία, όπου διδάσκει με συστηματικότητα το παραδοσιακό τραγούδι μέσα από την οπτική της κοινότητας και της συμμετοχικότητας, αξιοποιώντας τους κανόνες και την τάξη του γλεντιού έτσι όπως διαμορφώθηκαν στις παραδοσιακές κοινότητες και φέροντάς το στο σήμερα.
Ο Κωνσταντίνος Μπιλάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και μεγάλωσε με βυζαντινά ακούσματα μέσα σε μία ψαλτική οικογένεια. Στα 11 του χρόνια ξεκίνησε μαθήματα στο Σύλλογο Προς Διάδοσιν Της Εθνικής μας Μουσικής, με δάσκαλο τον Σίμωνα Καρά, απ’ όπου διέκοψε για τεχνικούς λόγους το 1989. Παράλληλα η συχνή επαφή του με το αναλόγιο, από την ηλικία των 8 ετών, είτε κοντά σε μεγάλους πρωτοψάλτες (Δ. Νερατζής, Κων. Ηλιάδης, Γ. Χατζηχρόνογλου, Φ.Κετσετζής, Αθ. Πέττας, Θ.Βασιλείου, Θ. Βουγιουκλής, κ.α.), είτε μετέχοντας σε Βυζαντινές Χορωδίες (Βυζαντινή Χορωδία Χαλανδρίου, με χοράρχη τον Φ. Κετσετζή, κ.α.) έχτιζε σιγά σιγά ένα μεγάλο μέρος της ψαλτικής του εμπειρίας.
Το 1990 ξεκίνησε μαθήματα κοντά στον Λ. Αγγελόπουλο στο ωδείο «Φίλιππος Νάκας», απ’ όπου το 1992 πήρε το Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής με Πρώτο Βραβείο. Ταυτόχρονα ήταν μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με χοράρχη τον Λ. Αγγελόπουλο, μετέχοντας σε πλήθος συναυλιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς και σε ηχογραφήσεις CDs.
Ως Δάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής, διαθέτει πάνω από 18ετή εμπειρία, τόσο σε επίπεδο σχολών (Σχολή του Συλλόγου Προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, Ενοριακές σχολές), όσο και σε επίπεδο ωδείων (Μελάνθειο Ωδείο, Δελφικό Ωδείο, Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ – ΚΕΠΕΜ), είτε με τη μορφή φυσικής παρουσίας είτε με τη μορφή διαδικτυακών μαθημάτων μέσω Skype.
Τον Μάρτιο του 2000 συνεργάζεται με τον Αθ. Παπαθανασίου και εκδίδουν τη Βυζαντινή Μουσική Συλλογή «Από το Πάθος στην Ανάσταση», με 2 CDs (Ανθολογία Ύμνων της Μεγ. Εβδομάδος –Αναστάσιμων Ύμνων). Τον Ιούνιο του 2000 συνεργάζεται με τον αδελφό του Γ. Μπιλάλη και εκδίδουν τη Μουσική Βιβλιοθήκη Νο2 “Και φίλον εκάλεσεν” (Ανθολογία Ύμνων αφιερωμένων στον Αγ. Λάζαρο). Τον Δεκέμβριο του 2000 εκδίδει τη Μουσική Βιβλιοθήκη 1 “Άναρχος θεός καταβέβηκεν”, με Ανθολογία Ύμνων του Δωδεκαημέρου. Στη διετία 2001-2003 συνεργάζεται με τον αδελφό του Γ. Μπιλάλη και εκδίδουν τη Μικρή και Μεγάλη Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου, το «Μη Αποστρέψης» (ανθολογία ύμνων της Μ. Τεσσαρακοστής), το «Κανόνα Πίστεως» (Ύμνοι του Εσπερινού του Αγ. Νικολάου) και το «Βηθλεέμ Ετοιμάζου» (Ανθολογία Προεορτίων ύμνων των Χριστουγέννων). Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των τελευταίων αυτών εκδόσεων αποτελεί η πρώτη επίσημη εκτέλεση ύμνων που είτε αποτελούν απόρροια μελέτης χειρογράφων είτε, έχουν μεν εκδοθεί αλλά για πρώτη φορά εκτελούνται.
Το Νοέμβριο του 2000 προσκλήθηκε να ψάλλει στην επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Μητρόπολη Detroit, ΗΠΑ. Από το 1994 είναι μέλος του Χορωδιακού Συνόλου «Ρωμαίικο», με το οποίο συμμετείχε σε πολλαπλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (Πολωνία, Ρωσία, Αμερική, Κύπρο, Τουρκία) και στο εσωτερικό (με εξέχουσες τη συναυλία στη Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»), παρουσιάζοντας Κλασσικό Βυζαντινό και Οθωμανικό ρεπερτόριο. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με το διεθνούς φήμης συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, τόσο σε ψηφιακούς δίσκους (μουσική της ταινίας «Νύφες» (2006), με σκηνοθέτη τον Παντελή Βούλγαρη και «Ηλιοποτισμένη» (2016), όσο και σε συναυλίες με κορυφαίες στο Ηρώδειο το 2006 και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2012.
Διατελεί Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγ. Γερασίμου Άνω Ιλισίων (από το 1992), όπου, με τη χορωδία ιεροψαλτών του Ναού, εκδίδουν σε ψηφιακό δίσκο τον Πανηγυρικό Εσπερινό του τιμωμένου Αγίου.
Εργασιακά δραστηριοποιείται ως Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών από το 1999 και την τελευταία δεκαετία ως διευθυντικό στέλεχος σε εταιρεία του κλάδου. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Ροζακέα και έχουν 5 παιδιά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και είναι καθηγητής μουσικής (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά.
ΣΠΟΥΔΕΣ
- Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική και Κουλτούρα: Διεπιστημονικές Αναλύσεις και Εφαρμογές» (ΕΚΠΑ).
- Πτυχιούχος Ε.Α.Π. (Α.Ε.Ι.): Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών – Πρόγραμμα «Ελληνικός Πολιτισμός».
- Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.
- Πτυχία: Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας.
- Σπουδές της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής (Δημοτικό – Παραδοσιακό τραγούδι, Εκκλησιαστική μουσική, θεωρία Εθνικής Μουσικής) στον «Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής» του Σίμωνα Καρά.
- Τρίμηνη Παιδαγωγική Κατάρτιση από Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ.
- Πιστοποιημένη γνώση Η/Υ.
- Πιστοποιημένη γνώση συστήματος γραφής τυφλών Braille
- Πιστοποιημένη γνώση Αγιογραφίας.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ
- Διετέλεσε επί πολλά έτη καθηγητής ευρωπαϊκής μουσικής στα Εκπαιδευτήρια «Ελληνική Παιδεία» (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).
- Δίδαξε Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου από 2002 έως το 2009 (και στα τμήματα ένταξης τυφλών μαθητών του σχολείου).
- Δίδαξε 3 έτη Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική στο Μουσικό Σχολείο Αργολίδας.
- Διδάσκει Ελληνική Παραδοσιακή Μουσική στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά από 2012 έως και σήμερα.
- Ίδρυσε και διηύθυνε την παραδοσιακή χορωδία – ορχήστρα του Δήμου Αγ. Δημητρίου, με τακτικές συναυλίες από το 2003 έως το 2013.
- Δίδαξε Βυζαντινή Μουσική στο Δημοτικό Ωδείου Δήμου Αγ. Δημητρίου από το 2003 έως το 2013.
- Είναι πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Προφ. Ηλία Ηλιούπολης.
Είναι παντρεμένος με τρία παιδιά και μιλάει την αγγλική γλώσσα.
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,Οργανοποιία, Χορός