Βυζαντινή μουσική 2018-03-19T19:43:42+00:00

Βυζαντινή μουσική

Βυζαντινή μουσική είναι το είδος εκείνο της μουσικής μέσα στο οποίο βρίσκεται αποθησαυρισμένο το διαχρονικό πνεύμα ενός μουσικού πολιτισμού με αρχαιότατες καταβολές και με αδιάπαστη συνέχεια μέχρι σήμερα. O τρόπος γραφής και ερμηνείας αφήνουν να αναδυθεί ένας μουσικός τρόπος σκέψης που μας οδηγεί κατ’ ευθείαν στην ουσία του πολιτισμού μας. Αν δούμε λοιπόν υπ’ αυτό το συνολικό πρίσμα την βυζαντινή μουσική, αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελεί την βάση διδασκαλίας για όλα τα είδη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, εκκλησιαστικής ή κοσμικής, δημοτικής ή λόγιας.

Η εκμάθηση επομένως της βυζαντινής μουσικής και της παρασημαντικής της αφορά κάθε μουσικό, οργανοπαίκτη, αλλά και απλό εραστή της ελληνικής μουσικής, που θέλει να αντιληφθεί βιωματικά, να κατανοήσει, να ανακαλύψει τον διαχρονικό μουσικό τρόπο σκέπτεσθαι του ελληνικού πολιτισμού και να εμπνευσθεί από αυτόν, για να προχωρήσει σε νέες δημιουργίες.

Τα μαθήματα

Τα μαθήματα βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

Μαθήματα βυζαντινής μουσικής κατά το πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου (ΦΕΚ Α 229/11.11.1957), όπου δίνεται η δυνατότητα στον μαθητή να αποκτήσει πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής, μετά από 5ετή και 6ετή φοίτηση, αντίστοιχα.

Στους μαθητές των παραδοσιακών οργάνων δίνουμε την δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων εκμάθησης βυζαντινής σημειογραφίας με μία μικρή επιπλέον επιβάρυνση.

Κύκλος φοίτησης

Η ύλη που ακολουθείται στην σχολή μας, καθώς και τα βιβλία που χρησιμοποιούνται κατά τον κύκλο φοίτησης στην βυζαντινή μουσική είναι αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ Α 229/11.11.1957). Κατά την κατάταξη του Υπουργείου, η φοίτηση για την απόκτηση πτυχίου βυζαντινής μουσικής περιλαμβάνει 5 επίπεδα μέχρι το πτυχίο και ακόμα ένα έτος για την απόκτηση διπλώματος. Κάθε νέος μαθητής κατατάσσεται σύμφωνα με τις γνώσεις του μετά από κατατακτήριες εξετάσεις σε ένα από τα επίπεδα αυτά.

Ανώτερα θεωρητικά

Αρμονικά και συστηματικά της ελληνικής μουσικής με τον Γιώργο Λυκούρα.

Στα μαθήματα αυτά αναλύονται και κατοχυρώνονται επιστημονικά τα διαστήματα και οι συστηματικές πορείες των ήχων της ελληνικής μουσικής, καλύπτοντας την περίοδο από την μυθική αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Τα μαθήματα είναι ομαδικά.

Τμήματα σλαβοφώνων

Με τον π. Iğor Zirojevic.

Τα μαθήματα είναι είτε ατομικά είτε ομαδικά και η ύλη των σπουδών είναι κυρίως στα σλαβονικά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ειδικά μαθήματα γνωριμίας των σπουδαστών με τις παλαιές εκκλησιαστικές και λαϊκές μουσικές παραδόσεις της χώρας καταγωγής τους. Για τους Σέρβους η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η σερβική, για τους λοιπούς σπουδαστές η γλώσσα διδασκαλίας θα είναι η ελληνική. Οι σπουδαστές θα παρακολουθούν στην μητρική τους γλώσσα ειδικό τμήμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, ενώ για ορισμένο αριθμό σπουδαστών δίνεται η δυνατότητα διαμονής σε οικοτροφείο.

Περισσότερα: zirojevic@gmail.com, +30 694 558 8434

Πληροφορίες

 • Μαθήματα ατομικά και ομαδικά.
 • Ατομικά μαθήματα βυζαντινής μουσικής παραδίδονται και μέσω διαδικτύου (Skype) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα σερβικά.
 • Σεμινάρια βυζαντινής μουσικής, στο Ωδείο ή μαγνητοσκοπημένα.
 • Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.

Βυζαντινή για παιδιά

Στα παιδικά μας τμήματα η εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής και της σημειογραφίας της γίνεται με τρόπο παιγνιώδη και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών.

Οι μικροί μας μαθητές ξεκινούν να διαβάζουν βυζαντινή σημειογραφία, ενώ μαθαίνουν ύμνους και τραγούδια από μνήμης, που τους εισάγουν σε πρακτικό επίπεδο στην ερμηνεία της μουσικής μας.

Οι καθηγητές της βυζαντινής μουσικής

Στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ διδάσκουν βυζαντινή μουσική καταξιωμένοι ψάλτες και μουσικοί, που επί χρόνια προσφέρουν άοκνα τις υπηρεσίες τους στο χώρο.

Ο Ιωάννης Αρβανίτης του Βασιλείου γεννήθηκε στους Στρόπωνες Ευβοίας στις 4 Δεκεμβρίου 1961 και μεγάλωσε στην Χαλκίδα όπου έλαβε και την εγκύκλια γνώση. Αποφοίτησε το 2004 από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανεκηρύχθη σε διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Μoυσικών Σπουδών) το 2010 με θέμα “Ο Ρυθμός των Εκκλησιαστικών Μελών μέσα από την Παλαιογραφική Έρευνα και την Εξήγηση της Παλαιάς Σημειογραφίας. Η μετρική και ρυθμική δομή των παλαιών στιχηρών και ειρμών”.

Μιλά αγγλικά, γερμανικά και αρχαία ελληνικά, έχει τριετείς σπουδές στα αραβικά, διετείς στα περσικά και είναι αυτοδίδακτος τουρκικών.

Οι μουσικές σπουδές είναι οι ακόλουθες:

1. Πτυχίο Ιεροψάλτου από το Ωδείο Χαλκίδος (τάξη Σπύρου Σιμιτζή, 1981).
2. Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Σκαλκώτα (τάξη Λυκούργου Αγγελόπουλου, 1988).
3. Εξαετείς σπουδές στην Βυζαντινή Μουσική και το Δημοτικό Τραγούδι στη Σχολή του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής του Σίμωνος Καρά, με δασκάλους τον Σίμωνα Καρά, τον Νικόλαο Κλέντο και τον Κων/νο Μάρκο.
4. Σπουδές παραδοσιακών οργάνων (ούτι, ταμπουράς, θαμπούρα, λαούτο) με αυτοδιδασκαλία και μαθήματα με τους Χρήστο Τσιαμούλη (ούτι), Περικλή Παπαπετρόπουλο και Ümid Özdemir (ταμπουρά), Firuz Han (θαμπούρα).

Έχει συνεχή ιεροψαλτική δραστηριότητα, από το 1975 μέχρι σήμερα, ερασιτεχνική και επαγγελματική, ως ακολούθως:

1. Αριστερός Ιεροψάλτης στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, πολιούχου Χαλκίδος (1982-1986).
2. Δεξιός Ιεροψάλτης στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος (1987-1989).
3. Αριστερός Ιεροψάλτης στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Οδού Αιόλου από 1ης Οκτωβρίου 1993 μέχρι 30ής Οκτωβρίου 1999.
4. Δεξιός Ιεροψάλτης Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Πετραλώνων (Μάρτιος-Ιούνιος 2000).
5. Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο Παπα-Γιώργης Ρήγας», μέλος του χορού ιεροψαλτών του ως άνω συλλόγου για πολλά έτη και Χοράρχης (1987-1988) του χορού αυτού.
6. Μέλος και συνεργάτης -κατά καιρούς- της «Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας» του Λυκούργου Αγγελόπουλου.
7. Ιδρυτής και Διευθυντής του Βυζαντινού Χορού “Αγιοπολίτης”.

1. Διδασκαλία Βυζαντινής Μουσικής, Δημοτικού Τραγουδιού και ταμπουρά:
α) Στη Σχολή του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής του Σίμωνος Καρά επί 4 έτη.
β) Στο Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδος (1 έτος)
γ) Σε σεμινάρια επιδοτούμενα από την ΕΟΚ και στο Πρόγραμμα Λαϊκής Επιμόρφωσης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
δ) Σε σεμινάρια επιδοτούμενα από την ΕΟΚ στον σύλλογο “Η επτάχορδη Λύρα” στον Πειραιά.

2. α) Διδασκαλία ταμπουρά, ουτιού, Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής, Υμνολογίας και Ιστορίας και Θεωρίας των Ανατολικών Μουσικών Συστημάτων στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του (1988) μέχρι το 1994. Συμμετοχή στον καταρτισμό του αναλυτικού προγράμματος του εν λόγω σχολείου.
β) επί 4 έτη (1994-1998) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (τον πρώτο χρόνο επί πλέον διδασκαλία ταμπουρά, ουτιού, λαούτου και στοιχειωδώς, κρουστών και ρυθμών της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής).
3. Διδασκαλία Βυζαντινής Μουσικής
α) επί 3 έτη στο “Αττικό Ωδείο” (Παράρτημα Χολαργού).
β) επί 5 έτη στο “Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά” (επικεφαλής του Τμήματος Βυζαντινής Μουσικής).
γ) από τον Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι το 2007 στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (παράρτημα Πειραιά).
δ) Από το 2010 μέχρι και σήμερα στο Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) και από το 2013 (με την αναγνώριση του Ωδείου ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ) ως Υπεύθυνος του Τμήματος Βυζαντινής Μουσικής.
ε) Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Μάρτιο του 2000 μέχρι τον Ιούνιο του 2002, όπου διετέλεσε επιβλέπων τριών και βαθμολογητής άλλων Διπλωματικών εργασιών με θέματα την Αρχαία Ελληνική, την Δημοτική και την Βυζαντινή Μουσική.
στ) Εβδομαδιαίο σεμινάριο επιμόρφωσης δασκάλων και καθηγητών μουσικής, οργανωμένο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Λευκωσία της Κύπρου (Σεπτέμβριος 1995).
ζ) Ανοιχτό σεμινάριο με τίτλο: «Γενική επισκόπηση της εξελικτικής πορείας της Βυζαντινής Μουσικής: Η εξέλιξη των ακολουθιών, των ύμνων, του μέλους», με παραδείγματα μεταγραφών του ιδίου από τις υπό την διεύθυνσή του χορωδίες των σπουδαστών στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά στις 10 Νοεμβρίου 1998.
η) Σεμινάριο με θέμα: «Η παλαιογραφική έρευνα ως οδηγός στη σημερινή θεωρία και πράξη της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής» στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών (29, 30, 31 Μαρτίου 2002).
θ) Σεμινάριο με θέμα: «Τα σημάδια και οι ήχοι της Βυζαντινής Μουσικής μέσα από την ιστορία τους», στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Πατρών ( 20, 21 Δεκεμβρίου 2003).
ι) Συγγραφή Ανθολογίων Βυζαντινών Εκκλησιαστικών Ύμνων για τα Δημοτικά και Γυμνάσια, κατόπιν διαγωνισμού και εντολής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και ηχογράφησή τους σε ψηφιακούς δίσκους (2004).
ια) Από το 2003 Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και ταμπουρά στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης.
ιβ) Απόσπαση (2007-2008) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υποστήριξη των φοιτητών στις σεμιναριακές τους εργασίες. Υπεύθυνος λειτουργίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης Κωνσταντίνου Ψάχου.
ιγ) Απόσπαση (2009-2010) στο Υπουργείο Παιδείας με διάθεση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως μέλος τετραμελούς ομάδος για διεξαγωγή έρευνας με θέμα «Ελληνικές μουσικές παραδόσεις: Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική-Δημοτικό τραγούδι. Η θέση τους στην Γενική Υποχρεωτική Εκπαίδευση: Συμπεράσματα-Πρακτική-Προτάσεις».
ιδ) Διδασκαλία Θεωρίας της Βυζαντινής Μουσικής, Ιστορίας της Λατρείας (Λειτουργική) και Ιστορίας της Βυζαντινής Μουσικής (σημειογραφίας και μελοποιίας) στον Μουσικό Οργανισμό «Τέττιξ» (2010-2011).
ιε) Διδασκαλία τριών διμήνων σεμιναρίων ανωτέρου θεωρητικού επιπέδου στο Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) με θέματα: (ι) Η θεωρία και η πράξη του ρυθμού των εκκλησιαστικών μελών μέσα από την γλωσσολογική, την ψυχοακουστική και την παλαιογραφική έρευνα, (ιι) Εισαγωγή στην παλαιογραφία της Βυζαντινής μουσικής, (ιιι) Θεωρία και ιστορία των ήχων (2011-2012).

1. Μελέτη των παλαιών μουσικών χειρογράφων εκκλησιαστικής μουσικής και της ερμηνείας των διαφόρων μορφών της Βυζαντινής Μουσικής Παρασημαντικής.
2. Εξηγήσεις (μεταγραφές) παλαιών μελών, με παράλληλη συμμετοχή σε ραδιοφωνικές εκπομπές με εξηγήσεις παλαιών μελών.
3. Παρουσίαση εξηγήσεών του σε δύο παλαιές μεθόδους διδασκαλίας στο Συνέδριο περί Οκτωηχίας στο Royaumont της Γαλλίας, με την χορωδία του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης (Σεπτέμβριος 1992). Επίσης, παρουσίαση των ίδιων μελών με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη (Μάρτιος 1994) και την Κοπεγχάγη (Ιούνιος 1996).
4. Ανακοίνωση στο Ελληνοδανικό Συμπόσιο Βυζαντινής Μουσικής (Δανικό Ινστιτούτο Αθηνών, Νοέμβριος 1993) με θέμα: “A way to the transcription of the Old Byzantine Chant by means of the written and oral tradition” (δημοσιευμένη στον τόμο Byzantine Chant, Tradition and Reform).
5. Ανακοίνωση με θέμα: «Η Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική παράδοση στην μεταβυζαντινή Κέρκυρα στο Συνέδριο Ιστορίας της Επτανησιακής Μουσικής στην Κεφαλονιά», 14-18 Οκτωβρίου 1995, (δημοσιευμένη στα Πρακτικά του συνεδρίου).
6. Διάλεξη στο Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής (ΙΕΜΑ) με θέμα: «Μια νέα προσέγγιση στην ερμηνεία της Βυζαντινής παρασημαντικής», 20 Μαΐου 1996 (υπό έκδοσιν).
7. Ανακοίνωση με θέμα: «Μαρτυρίες αναλύσεων των μουσικών σημαδιών πριν και κατά την μεταρρύθμιση των Τριών Διδασκάλων» σε Ημερίδα Βυζαντινής Μουσικής που οργανώθηκε από την Ι.Μ. Βατοπαιδίου στις 14 Δεκεμβρίου 1996 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με γενικότερο θέμα: «Η μουσική έκφραση στην Ψαλτική Τέχνη» (υπό έκδοσιν).
8. Ανακοίνωση στο Colloque sur le chant byzantin στο Royaumont της Γαλλίας (12-15 Δεκεμβρίου 1996) με θέμα: “The rhythmical and metrical structure of the Byzantine Heirmoi and Stichera as a means to and as a result of a new rhythmical interpretation of the Byzantine Chant” (υπό έκδοσιν στα ελληνικά και εκδοθείσα ήδη στα Ρουμανικά: “Structura ritmică şi metrică a stihilor şi irmoaselor – un mijloc al noii interpretări ritmice a cîntului bizantin şi un rezultat al acesteia στον τόμο Acta Musicae Byzantine, vol. III, Centrul de Studii Byzantine Iaşi”). Η εν λόγω ανακοίνωση είναι δημοσιευμένη στα Ελληνικά με λίγες συμπληρώσεις με τίτλο: «Η ρυθμική και μετρική δομή των Βυζαντινών ειρμών και στιχηρών ως μέσο και ως αποτέλεσμα μιας νέας ρυθμικής ερμηνείας του βυζαντινού μέλους», στα Πρακτικά του συνεδρίου «Βυζαντινή Μουσική-Δημοτικό τραγούδι, οι δύο όψεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς» που οργανώθηκε στις 10-12 Νοεμβρίου 2000 στο Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (έκδοση, Αθήνα, 2003, επιμ. Ευστάθιος Μακρής).
9. Ανακοίνωση (μαζί με τον Γιώργο Χατζημιχελάκη) με τίτλο: «Παραδοσιακή μουσική αγωγή» στο Συνέδριο «Μουσική Αγωγή-Μουσική Παιδεία» που έγινε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (1997).
10. Ανακοίνωση σε συνέδριο στην Νίκαια του Πειραιά (2-5 Ιουλίου 1998) με θέμα: «Ήχος και Μακάμ στο Ελληνικό Δημοτικό Τραγούδι. Σύγχρονη μεθοδολογία και ιστορική προσέγγιση».
11. Ανακοίνωση σε ημερίδα στην Χαλκίδα (12 Δεκεμβρίου 1999) με θέμα: «Ο Άρχων Πρωτοψάλτης Ιάκωβος Ναυπλιώτης, τέλος μιας παλιάς και αρχή μιας νέας εποχής της Πατριαρχικής Ψαλμωδίας».
12. Ανακοίνωση σε συνέδριο στο Ιάσιο της Ρουμανίας (12-14 Μαΐου 2000) με θέμα: “Long formulas in Petros Lampadarios’ Short Sticherarion. An examination of the form of interpretation of byzantine musical notation in the 18th century”.
13. Workshop στο Medieval and Renaissance Music Conference (St. Peter’s College, Oxford, 20-22 Αυγούστου 2000) με θέμα: “New Perspectives on the ‘Stenographic Theory’ of Byzantine Chant”.
14. Διάλεξη με θέμα: “Byzantine musical notation: historical evolution and performance practice” και workshop στο Πανεπιστήμιο του Limerick (Ιρλανδία), με συμμετοχή σε συναυλία στα πλαίσια του Festival Anail De (Δεκέμβριος 2000).
15. Παρουσίαση μεταγραφών του σε παλαιά εκκλησιαστικά μέλη (υπό την διεύθυνσή του) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στο Portland και Seattle (5-6 Ιανουαρίου 2001).
16. Workshop στο Μουσικολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης (26-28 Απριλίου 2001) και ανακοίνωση με θέμα: “The evolution of the Concept of Rhythm and Metre in Byzantine Heirmoi and Stichera from the Middle Ages till Today” σε Διεθνές Συμπόσιο εις μνήμην του Βυζαντινολόγου και φιλολόγου Carsten Høeg (Κοπεγχάγη, 30 Απριλίου – 2 Μαϊου 2001).
17. Ανακοίνωση σε συνέδριο στο Ιάσιο της Ρουμανίας (7-9 Μαϊου 2001) με θέμα: “Τhe Kekragaria and Dogmatika Theotokia by Daniel Protopsaltis: a contribution to the Prehistory of the New Sticheraric style”.
18. Μεταγραφή από χειρόγραφα του 13ου-14ου αι, πλήρης μουσική αποκατάσταση και παρουσίαση, με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, της παλαιάς Ακολουθίας του Ασματικού Εσπερινού στο παρεκκλήσιο του St. Peter’s College της Οξφόρδης (26 Μαϊου 2001).
19. Συμμετοχή με workshop και ψαλμώδηση σε Ακολουθία Εσπερινού στο Sionna Festival στο Limerick (Ιρλανδία, Οκτώβριος 2001).
20. Εισήγηση με θέμα: «Ελληνική έρευνα στην Βυζαντινή Μουσική» στο 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Μουσικής έρευνας που οργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ από το ΙΕΜΑ στις 14-15 Δεκεμβρίου 2001, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
21. Ανακοίνωση με θέμα: “Phthora and Chromaticism in Early and Late Byzantine Chant” στο συνέδριο της διεθνούς ομάδος Cantus Planus, στα πλαίσια του 17th International Congress of the International Musicological Society, 1-8 Αυγούστου 2002, στο Leuven του Βελγίου.
22. Κριτής άρθρου περί Βυζαντινής Μουσικής για τεύχος του περιοδικού Plainsong & Medieval Music (Φθινόπωρο 2002).
23. Personal profile (βιογραφικό σημείωμα, αλλά και περίληψη των ερευνών και απόψεών μου) στο “Anail De, The Breath of God, Music, Ritual and Spirituality”, edited by Helen Phelan, Veritas Publications, Dublin 2001.
24. Μεταγραφή των Καταβασιών της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως από τον Παλαιοβυζαντινό Κώδικα Paris, Coislin 220 των αρχών του 12ου αι. και έκδοσή τους στο άλμπουμ ψηφιακών δίσκων «Βηθλεέμ ετοιμάζου, Προεόρτιοι Ύμνοι των Χριστουγέννων», οι οποίοι επίσης ψάλλονται από το Romeiko Ensemble υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου Γεωργίου Μπιλάλη (εκδ. Μελωδικό Καράβι, 2002).
25. Παρουσίαση μεταγραφών του σε παλαιά εκκλησιαστικά μέλη (υπό την διεύθυνσή του) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στο Portland και Seattle (3-4 Ιανουαρίου 2003). Έκδοση των εν λόγω μεταγραφών του σε ψηφιακό δίσκο (2004).
26. Ανακοίνωση με θέμα: «Ενδείξεις και αποδείξεις για την σύντομη εξήγηση του Παλαιού Στιχηραρίου», στο Β΄ Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο με θέμα «Τα Γένη και Είδη της Βυζαντινής Ψαλτικής Μελοποιίας», Αθήνα, 15-19 Οκτωβρίου 2003.
27. Ανακοίνωση – παρουσίαση του ερευνητικού, διδακτικού, μελοποιητικού, εκδοτικού, εκτελεστικού και καλλιτεχνικού του έργου, στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινής Μουσικής, «Διαπανεπιστημιακή Συνεργασία, Έρευνα―Εκπαίδευση―Καλλιτεχνικό έργο», που οργάνωσε το Κέντρο Εκκλησιαστικής Μουσικής – Βυζαντινή Λειτουργική Σκηνή, στην Θεσσαλονίκη, 30-31 Οκτωβρίου 2003.
28. Μεταγραφή (αργή εξήγηση) του Χερουβικού των Προηγιασμένων Νυν αι δυνάμεις στο μέλος του Ιωάσαφ του Νέου Κουκουζέλη (αρχές 17ου αι), κατ’ αίτησιν της Ι.Μ.Βατοπαιδίου (Μάρτιος 2004).
29. Συμμετοχή σε συναυλίες στα πλαίσια του Φεστιβάλ “The Women, Wealth and Wisdom of Byzantium” (Λονδίνο, 18 Φεβρουαρίου-1 Απριλίου 2004) μαζί με την χορωδία Capella Romana, όπου παρουσιάστηκαν και μεταγραφές του σε στιχηρά της Κασσιανής και ενός Κοινωνικού από χειρόγραφα του 14ου και 15ου αι.
30. Ανακοίνωση με θέμα: “Intervals in Medieval Byzantine Chant: A Hypothesis formulated on early and later evidence” στο: 12th conference of the Study Group CANTUS PLANUS που έγινε στο Lillafüred της Ουγγαρίας, 23-28 Αυγούστου 2004.
31. Παρουσίαση μεταγραφών του σε παλαιά εκκλησιαστικά μέλη (υπό την διεύθυνσή του, με αφορμή την χιλιετηρίδα της Ελληνόρρυθμης Μονής της Grottaferrata) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στο Portland (OR) και Seattle (WA) (7-8 Ιανουαρίου 2005) και στην Victoria (Καναδάς, BC) (15 Ιανουαρίου 2005). Ηχογράφηση των μεταγραφών του για επικείμενη έκδοση ψηφιακού δίσκου.
32. Παρουσίαση μεταγραφών του των ανωτέρω παλαιών εκκλησιαστικών μελών (υπό την διεύθυνσή του) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στα πλαίσια του XXXIX Spring Symposium of Byzantine Studies Performing Byzantium που οργάνωσε το Institute of Byzantine Studies του Belfast στο Queen’s University of Belfast (2-4 Απριλίου 2005).
33. Παρουσίαση μεταγραφών του των ανωτέρω παλαιών εκκλησιαστικών μελών (υπό την διεύθυνσή του) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στο Limerick (Ιρλανδία) και τρεις διαλέξεις με θέμα την Βυζαντινή Μουσική στο Πανεπιστήμιο του Limerick (5-6 Απριλίου 2005)
34. Ανακοίνωση με θέμα: “On the Meaning and Purpose of the Treatise of Manuel Chrysaphis”, στο Συμπόσιο Βυζαντινής Μουσικής Tradition and Innovation in the Late – and Postbyzantine Chant που έγινε στο Hernen Castle (Ολλανδία) στις 7-10 Απριλίου 2005.
35. Ανακοίνωση με θέμα: “The Heirmologion by Balasios the Priest (17th c.): A Middle-point between Past and Present στο First International Conference on Orthodox Church Music”, που οργανώθηκε από το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Joensuu (Φιλανδία, 13-19 Ιουνίου 2005). Συμμετοχή (ως ιδρυτικό μέλος) στην ίδρυση της International Society of Orthodox Church Music (ISOCM) κατά το συνέδριο αυτό.
36. Συγγραφή άρθρου “Η Βυζαντινή μουσική γραφή πριν την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως”, για την Ρωσσική Ορθόδοξη Εγκυκλοπαίδεια (Pravoslavnaja Entsiklopedija) (2003).
37. Παρουσίαση μεταγραφών του σε παλαιά εκκλησιαστικά μέλη (υπό την διεύθυνσή του) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στο Pontificio Istituto Orientale (Ρώμη, 4 Μαϊου 2006), καθώς και στην Σικελία (Piana degli Albanesi, 6 Μαϊου 2006 και Mezzojuso, 7 Μαϊου 2006) στα πλαίσια του Φεστιβάλ Paradhosis, La musica bizantina fra tradizione scritta e orale.
38. Ανακοίνωση με θέμα: «Το παρελθόν και το παρόν του Βαρέως Ήχου», Συνέδριο Ψαλτικής τέχνης. Αθήνα 2006.
39. Ανακοίνωση με θέμα: “Verso una moderna interpretazione dei manoscritti musicali di Grottaferrata στο Convegno di studi: Padre Lorenzo Tardo, la musica bizantina e gli Albanesi di Sicilia, Palermo-Contessa Entellina-Piana degli Albanesi-Santa Cristina Gela”, 7-9 Μαρτίου 2008. Συναυλία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου της Piana degli Albanesi με την χορωδία “Αγιοπολίτης” υπό την διεύθυνσή του, με μεταγραφές του από παλαιά χειρόγραφα και άλλα εκκλησιαστικά μέλη.
40. Ανακοίνωση με θέμα: “Forms and Procedures of Exegesis with a special Reference to Akakios Chalkeopoulos” στο συνέδριο Tradition and Innovation in Late – and PostByzantine Chant στο Hernen Castle (Ολλανδία), 30 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου 2008.
41. Ανακοίνωση με θέμα: «Η λύση του προβλήματος της μετρικής των ύμνων μέσα από την σύντομη εξήγηση του μέλους των παλαιών στιχηρών και ειρμών», στο Δ΄ Διεθνές Συνέδριο, Ψαλτικό και μουσικό «Τα γένη της Ρυθμοποιΐας και τρέχοντα ψαλτικά θέματα», Αθήνα 8-11 Δεκεμβρίου 2009.
42. Συναυλία στην Κοπεγχάγη (16 Μαρτίου 2010) με τον Βυζαντινό Χορό “Αγιοπολίτης” υπό την διεύθυνσή του, με μεταγραφές του από παλαιά χειρόγραφα και άλλα εκκλησιαστικά μέλη.

1. Μελοποίηση εκκλησιαστικών μελών
α) Μελοποίηση αργών και συντόμων στιχηρών, “Μαθημάτων” της Παπαδικής και άλλων μελών για Ακολουθίες Νέων Αγίων, κατά παραγγελία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και της Αδελφότητος των Δανιηλαίων των εν Αγίω ΄Ορει.
β) Μελοποίηση Ακολουθιών Νέων Αγίων κατά παράκλησιν διαφόρων.
γ) Μελοποίηση ποικίλων και διαφόρων μελών (Στιχηρών, Ειρμών, Χερουβικών, Κοινωνικών, Λειτουργικών κλπ) προς ιδιωτική και ευρύτερη χρήση στην Εκκλησία.
δ) Μελοποίηση μελών του Ακαθίστου Ύμνου (μεταξύ αυτών και 63 Εφύμνια) και έκδοση βιβλίου «Ο Ακάθιστος ΄Υμνος» (1997).

2. Ενασχόληση με την θεωρία και πράξη της Ανατολικής Μουσικής. Εμφανίσεις ως τραγουδιστής ή/και οργανοπαίκτης σε συναυλίες Ανατολικής και Δημοτικής Μουσικής.

3. Συγγραφή της πρώτης εν Ελλάδι Μεθόδου ταμπουρά και παρουσίασή της σε ειδικό σεμινάριο υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ (21-23 Νοεμβρίου 1997) στα Κρέσταινα Ηλείας (Επισήμως ανέκδοτη, πλην όμως διανέμεται φωτοτυπημένη ήδη συνεχώς σε όλα τα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια).

4. Πρώτος διδάσκων και οργανωτής του Μουσικού Εργαστηρίου του Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994).

5. Ρεσιτάλ Βυζαντινής Μουσικής με καλοφωνικούς ειρμούς και κρατήματα στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (9 Ιουλίου 1993).

6. Καταγραφή Θρακιώτικων και άλλων τραγουδιών σε Βυζαντινή σημειογραφία και πεντάγραμμο σε φυλλάδια δίσκων του Θρακιώτη τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη [Δίσκος “Τραγούδια της Θράκης” των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (1994) και άλλα υπό έκδοσιν].

7. Δημοσίευση άρθρου με θέμα: «Εκκλησιαστικό και δημοτικό άσμα» στο περιοδικό Επτά ημέρες της εφημερίδος Καθημερινή (16 Απριλίου 1995).

8. Συμμετοχή σε συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής ως χορωδός και χοράρχης.

9. Συμμετοχή σε συναυλίες του Ensemble Organum του Marcel Pèrés με μέλη της Ècole de Notre-Dame.

10. Συμμετοχή στη δισκογραφία ως ψάλτης, τραγουδιστής και οργανοπαίκτης.

11. Συμμετοχή στο 1ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο (7-14 Σεπτεμβρίου 2001) ως σολίστας στο έργο του Γιώργου Χατζημιχελάκη «Εις την νίκην του Σταυρού», καθώς και με μεταγραφές του σε Σταυροθεοτοκία του Λέοντος του Σοφού από χειρόγραφο του 14ου αι. Επανάληψη της ίδιας συναυλίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού (24 Απριλίου 2002).

12. Ψαλμώδηση, μαζί με τον Πρωτοψάλτη Γεώργιο Μπιλάλη, μελών της Ακολουθίας των Χαιρετισμών στον ψηφιακό δίσκο «Τη Βασιλίδι Μητρί», που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2003 από τις εκδόσεις Μελωδικό Καράβι.

13. Ιδρυτής, Διδάσκαλος και Διευθυντής του Βυζαντινού Χορού Αγιοπολίτης (1994) που έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, στην Ολλανδία (Maastricht, 19 Σεπτεμβρίου 2004), στο Βέλγιο (Φεβρουάριος 2002, σε διάφορες πόλεις), στην Σικελία και αλλού. Με τον εν λόγω χορό έχει εκδώσει τους ψηφιακούς δίσκους «Στη Σκιά του Άθω» (Ιανουάριος 2002) και «Της Βασιλίδος Καυχήματα» (Μάϊος 2003).

14. Συμμετοχή ως σολίστας με τον ψαλτικό χορό Grupul “Stavropoleos” (Βουκουρέστι) στο Festivalul de musicǎ veche, Βουκουρέστι, 17 Νοεμβρίου 2007.

Ο Σωτήριος Γάλλος του Φωτίου γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1983. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από γενικό λύκειο το 2000. Από τότε έως και σήμερα μελετά, σπουδάζει και εργάζεται κυρίως την Εκκλησιαστική και Ελληνική Δημοτική Μουσική, το Ούτι και την Ποντιακή Λύρα (κεμεντζές).

Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική

2001-2007

Μαθήματα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής στο Ωδείον Αθηνών με δάσκαλο τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Η διαδικασία της εκμάθησης συμπεριελάμβανε και τα παρακάτω μαθήματα ως υποχρεωτικά:

 • Ανατολική Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησιαστική Μουσική ή Ψαλτική (Βυζαντινή): Τυπικό, Υμνολογία, Λειτουργική, Απαγγελία Αναγνωσμάτων, Ιστορία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, Ιστορία Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, Μαθητική Βυζαντινή Εκκλησιαστική Χορωδία/Διεύθυνση Βυζαντινού Χορού.
 • Δυτική Ευρωπαϊκή Μουσική: Θεωρία, Αρμονία, Μορφολογία, Φωνητική, Πιάνο, Μαθητική Χορωδία, Ιστορία της Δυτικής Μουσικής, Σολφέζ.

Συμμετοχή από την έναρξη της εκμάθησης της Ψαλτικής, στα Ιερά Αναλόγια της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και σε Βυζαντινούς χορούς, όπως στον χορό «Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία» του Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Πτυχίον Ιεροψάλτου το έτος 2007, με δάσκαλο τον Λυκούργο Αγγελόπουλο. Εκτέλεσις: Άριστα Παμψηφεί και Θεωρία: Άριστα Παμψηφεί.

2010-2011

Δίπλωμα Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής το έτος 2011, με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη, από την Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Αθηνών. Εκτέλεσις: Άριστα Παμψηφεί και Θεωρία: Άριστα Παμψηφεί.

Ούτι

2001-2003

Παρακολούθηση μαθήματος ούτι στον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών, με δάσκαλο τον Νικόλαο Σαραγούδα.

2004-2009

Παρακολούθηση μαθήματος ούτι στο Ωδείον Αθηνών, με δάσκαλο τον Χρήστο Τσιαμούλη. Συμμετοχή στην μαθητική ορχήστρα και σε μαθητικά σύνολα.

2011

Παρακολούθηση ολιγομελούς σεμιναρίου master class τούρκικου ουτιού με δάσκαλο τον Yurdal Tokcan, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος από τις 26 Απριλίου έως τις 02 Μαΐου του 2011.

Θεωρία Μακάμ

Παρακολούθηση θεωρίας και πράξης Μακάμ στο Ωδείον Αθηνών, με δάσκαλο τον Χρήστο Τσιαμούλη και τον Σωκράτη Σινόπουλο.

Ποντιακή μουσική παράδοση – Κεμεντζές

2003-2005

Μάθημα Ποντιακής Λύρας (κεμεντζέ) με δάσκαλο τον Γεώργιο Αμαραντίδη (Σιμούλτς), στον Σύλλογο Ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ».

Παράλληλα ερεύνησε και μελέτησε συστηματικά επί σειρά ετών από την σχετική βιβλιογραφία αλλά και από ζωντανούς φορείς της ποντιακής παράδοσης, την Ιστορία, τη γεωγραφία, τα ήθη και τα έθιμα, την μουσική, και τη διάλεκτο, του Ποντιακού Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας.

Ταξίδεψε στον Ιστορικό Πόντο (δυτικό και ανατολικό) και επισκέφθηκε τις περισσότερες περιοχές των παράλιων περιοχών και της ενδοχώρας. Σαφράμπολη, Κασταμονή, Σινώπη, Μπάφρα, Σαμψούντα, Οινόη, Κοτύωρα, Κερασούντα, Τραπεζούντα, Σταυρίν, Ίμερα, Χαψίκιοϊ, Γιανάντων (περιοχή κοιλάδας της Ματσούκας), Ουζούν Γκιόλ, Άρδασσα, παλαιά Αργυρούπολη, Σεβάστεια, Τοκάτη, Αμάσεια, Νίκαια, κλπ.

Οργανοκατασκευή

2002-2003

Παρακολούθηση μαθήματος οργανοκατασκευής στον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών, με δάσκαλο τον Φώτη Λουρίδα.

Εισαγωγή στο τμήμα Μουσικών Σπουδών

2009-2010

Παρακολούθηση των ειδικών μαθημάτων εισαγωγής για το Πανεπιστήμιο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών [Αρμονία & Ακροαστικά (Έλεγχος Μουσικών Ικανοτήτων)], στην «ΕΝΑΡΓΕΙΑ» με δάσκαλο-συνθέτη τον Ιωάννη Τερζάκη.

Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Εισαγωγή στο ΤΜΣ το έτος 2010. Η μαθησιακή διαδικασία εξελίσσεται στο μουσικολογικό πλαίσιο που αφορά τα πεδία της Ιστορικής & Συστηματικής μουσικολογίας, της Εθνομουσικολογίας & Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, της Μουσικής Ακουστικής & Τεχνολογίας Ήχου, της Μουσικοπαιδαγωγικής & της Βυζαντινής μουσικολογίας. Τα πεδία ειδίκευσης που έχουν επιλεγεί από τον γράφοντα, αφορούν τόσο στην Μουσικοπαιδαγωγική, όσο και στην Βυζαντινή Μουσικολογία. Ειδικότερα στο πεδίο της Μουσικοπαιδαγωγικής αναπτύσσεται η παιδαγωγική και η διδακτική διάσταση της μουσικής εκπαίδευσης στο ευρύτερο πλαίσιο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών. Συνακολούθως, στο πεδίο της Βυζαντινής Μουσικολογίας το οποίο αποτελεί και την επιλεγόμενη κατεύθυνση του γράφοντος, εξετάζεται η Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή μουσική (εκκλησιαστική, κοσμική, αστική, δημοτική), τόσο ως τέχνη όσο και ως επιστήμη, από άποψη θεωρίας και πράξης, ιστορίας και αισθητικής στο πλαίσιο του ευρύτερου πολιτισμικού χώρου της Χριστιανικής Ορθοδοξίας.

Παλαιογραφία

Παρακολούθηση μαθημάτων Ελληνικής Παλαιογραφίας και Ιστορίας των Κειμένων. Το περιεχόμενό τους αφορά στην ανάγνωση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χειρογράφων κωδίκων, στοιχεία χρονολόγησης και περιγραφής, ανάλυση των μορφών γραφής, ιστορία βιβλιοθηκών, ιστορία της παράδοσης των φιλολογικών κειμένων και περιγραφή και ανάλυση ιστορικών εγγράφων. Τα μαθήματα διεξάγονται από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο.

Εργασία επί του γνωστικού αντικειμένου

Μελέτη σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, με προοπτική την παιδευτική/εκπαιδευτική αντίληψη του γνωστικού αντικειμένου της Εκκλησιαστικής μουσικής. Ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον στρέφεται στον εκπαιδευτικό τομέα για την εκμάθηση της σημειογραφίας και της θεωρίας των ήχων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχοντας ως εργαλείο προσέγγισης την εκμάθηση της Παλαιογραφίας της Βυζαντινής Σημειογραφίας.

Ξένες γλώσσες

Παρακολούθηση θερινού εντατικού προγράμματος εκμάθησης τουρκικών στο Πανεπιστήμιο TÖMER της Κωνσταντινούπολης (2011) και εν συνεχεία παρακολούθηση μαθημάτων στον επίσημο αντιπρόσωπο του TÖMER στην Ελλάδα, φροντιστήριο ξένων γλωσσών Τίνα Ζωγοπούλου (2012-2013).

Διδασκαλία στην Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική, στο ούτι, στην λύρα, στην διεύθυνση χορωδίας και τέλος στην εκπαιδευτική διαθεματική διαδικασία των αντικειμένων: Μουσική, Παιδαγωγική, Εικαστικά, Θέατρο, από το 2006 έως και σήμερα.

Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική (2008 έως και σήμερα):

 • Μαθήματα ατομικά και ομαδικά.
 • Μαθήματα διαδικτυακά μέσω skype.
 • Μητροπολιτικό Ωδείο Λειβαδιάς (2008-2009).
 • ΚΕΠΕΜ (2012 έως και σήμερα).
 • Τα τελευταία χρόνια ερευνά και εργάζεται επιπροσθέτως στο πεδίο της εκμάθησης βυζαντινής μουσικής στην προσχολική-σχολική ηλικία.

Ούτι (2006 έως και σήμερα):

 • Μαθήματα ατομικά και ομαδικά.
 • Μαθήματα διαδικτυακά μέσω skype.
 • ΚΕΠΕΜ (2014 έως και σήμερα).

Ποντιακή λύρα[(κεμεντζές) 2010 έως και σήμερα]:

 • Μαθήματα ατομικά και ομαδικά.
 • Μαθήματα διαδικτυακά μέσω skype.
 • Μητροπολιτικό Ωδείο Λειβαδιάς (2008-2009).
 • Χορευτικό και Πολιτιστικό Εργαστήρι «Χοροπατήματα» (2013 έως και σήμερα)
 • ΚΕΠΕΜ (2015 έως και σήμερα).

Χορωδία παραδοσιακής μουσικής (2008 – έως και σήμερα):

 • Διδασκαλία-διεύθυνση χορωδίας παραδοσιακής μουσικής στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού Γκύζη (2008-2009).
 • Διδασκαλία- διεύθυνση χορωδίας βυζαντινής & παραδοσιακής μουσικής του παιδικού τμήματος του ΚΕΠΕΜ (2012 έως και σήμερα).
 • Διδασκαλία- διεύθυνση χορωδίας ποντιακής παραδοσιακής μουσικής στον σύλλογο ποντίων «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ ΚΟΜΝΗΝΟΙ», (2016-2017 έως και σήμερα). Ένας σύλλογος που με την πλούσια δράση του κατόρθωσε να ανυψώσει το κύρος του σε πανελλήνια ακόμη και σε παγκόσμια ακτινοβολία. Για την εν γένει προσφορά του στον Ελληνισμό, έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.
 • Διδασκαλία-διεύθυνση χορωδίας παραδοσιακής μουσικής στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου (2017-2018).

Παιδικές κατασκηνώσεις:

 • Συμμετοχή σε παιδικές κατασκηνώσεις για 10 και πλέον έτη στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ο ρόλος του συντονιστή/παιδαγωγού πραγματοποιήθηκε από τον γράφοντα, στο πλαίσιο της διαθεματικής προσέγγισης των γνωστικών αντικειμένων της Μουσικής, του Θεάτρου και των Εικαστικών. Επίσης, ως εργαλεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, το Ούτι και η Ποντιακή Λύρα, χρησιμοποιήθηκαν για την εκμάθηση τραγουδιών, χορού και κάθε τύπου δράσης ή μουσικής δραστηριότητας που χρειάζεται το συγκεκριμένο περιβάλλον.
 • Πραγματοποίηση σεμιναρίου για παιδιά με θέμα: «προσεγγίζοντας την διαδρομή της Ψαλτικής & της Δημοτικής Μουσικής, όσον αφορά στο τέχνασμα για την διάσωση και την διάδοσή της». Το σεμινάριο έχει χαρακτήρα συμμετοχικό και χρησιμοποιούνται εποπτικά μέσα για την πραγμάτωσή του.
Συμμετοχή ψάλλοντας και μαθαίνοντας την λειτουργική ζωή Ιερών Μονών, τόσο του Αγίου Όρους, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας.

Διακονία σε Ιερούς Ναούς των Αθηνών ως λαμπαδάριος και κατά περιόδους σε Ιερά Αναλόγια των Πριγκιποννήσων της Κωνσταντινουπόλεως, του Αγίου Όρους και της Αλβανίας.

• Διάκριση στο μάθημα της Μαθητικής Χορωδίας (Δυτικής μουσικής) κατά το σχολικό έτος 2005-2006 και απονομή επαίνου (Ωδείον Αθηνών).
• Διάκριση κατά τις εξετάσεις του σχολικού έτους 2006-2007 και απονομή χρηματικού βραβείου (Ωδείον Αθηνών).
• Υποτροφία Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για τις εξαετείς σπουδές Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής (Ωδείον Αθηνών).
 • Συμμετοχή σε μουσικά σύνολα, σε μουσικοθεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις.
 • Συμμετοχή σε ηχογραφήσεις εκδόσεων Ψαλτικής και Παραδοσιακής Μουσικής.
 • Συμμετοχή στην Ελληνική ορχήστρα (Ωδείον Αθηνών). Μουσικοχορευτικές παραστάσεις στον χώρο του Ωδείου, στον Φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α.
 • Συνεργασία με το «Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού» με υπεύθυνο τον Χρήστο Θεολόγο και με συμμετοχή σε μουσικές-χορευτικές-θεατρικές εκδηλώσεις.
 • Παρακολούθηση Camp Σύνθεσης 2009: από την «ΕΝΑΡΓΕΙΑ» με υπεύθυνο τον δάσκαλο-συνθέτη Ιωάννη Τερζάκη. Την μαθησιακή διαδικασία πραγματοποίησαν οι συνθέτες – δάσκαλοι Ανδρέας Παπαρούσος και Μαρία Μπαβελή. Το πρόγραμμα του Camp περιελάμβανε την εκμάθηση του προγράμματος finale ως εργαλείο σύνθεσης, την μελοποίηση ποιητικού κειμένου, καθώς και την ηχογράφησή του με εκτελεστές επαγγελματίες μουσικούς.
 • Παρακολούθηση ενημέρωσης του Κέντρου Ακουστικο-Ψυχο-Φωνολογίας Τomatis (επιστημονική μέθοδος Tomatis).
 • Παρακολούθηση των εργασιών του Γ΄ Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής 2013 «Σύγχρονα Θέματα Παιδαγωγικής, Ψυχοπαιδαγωγικής & Παιδιατρικής», που διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Προσχολικής Αγωγής (ΕΛ.ΕΠ.Ε.Π.Α.). Έκτοτε ως μέλος ο γράφων ενημερώνεται και παρακολουθεί τις διοργανώσεις.
 • Παρακολούθηση Σεμιναρίων (Μάρτιος-Μάιος) 2016 με θεματικό κύκλο: «Τα περιεχόμενα των χειρογράφων»: Χειρόγραφα της Πατερικής Γραμματείας, των Ασκητικών – «Πατερικών» – Γεροντικών κ.τ.τ., των Βίων και των Μαρτυρίων των αγίων, που οργάνωσε η «Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία» στην αίθουσα του Μ.Ι.Ε.Τ.
 • Παρακολούθηση Σεμιναρίων (Μάρτιος-Μάιος) 2017 με θεματικό κύκλο «Τα περιεχόμενα των χειρογράφων»: Λειτουργικά χειρόγραφα, που οργάνωσε η «Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία» στην αίθουσα του Μ.Ι.Ε.Τ.

Ο Δημήτρης Ζαχαρίου κατάγεται από τη Σάμο στην οποία και μεγάλωσε. Από μικρή ηλικία ασχολείται με την ελληνική παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, καθώς και με την ευρωπαϊκή, δίπλα στον πατέρα του Γιάννη Ζαχαρίου, καθηγητή μουσικής και ψάλτη. Στα 8 του χρόνια ξεκίνησε βιολί δίπλα στον Γιάννη Ζευγώλη. Από τα 14 του παίζει βιολί στα τοπικά πανηγύρια και σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, κοντά σε παλαιούς οργανοπαίκτες, ενώ στα 16 του απέσπασε το Α’ βραβείο παραδοσιακού βιολιού.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Διπλώματος Βυζαντινής Μουσικής. Έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά της Ευρωπαϊκής Μουσικής και κλασικό βιολί με τους Γιάννη Ζευγώλη, Σπύρο Στεργίου και Γιώργο Δεμερτζή. Έχει πάρει επίσης μαθήματα φωνητικής και κλασικού τραγουδιού από την Άννα Καρκανιά και τον Βασιλή Τσιριγώτη, ενώ διετέλεσε μέλος των Μαϊστόρων της Ψαλτικής Τέχνης υπό τη διεύθυνση των Γρηγορίου Στάθη και Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Παράλληλα, έχει συμμετάσχει με βιολί, πολίτικη λύρα και τραγούδι σε πλείστα μουσικά σύνολα ελληνικής παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, καθώς και κλασσικής, ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε ηχογραφήσεις ελληνικής παραδοσιακής και εκκλησιαστικής μουσικής. Από το 2003 πραγματοποιεί επιτόπια εθνομουσικολογική έρευνα στη Σάμο, καρπός της οποίας ήταν η έκδοση του διπλού ψηφιακού δίσκου: “Σάμος – Παιχνίδια και Παιχνιδιάτορες” με τραγούδια και σκοπούς της Σάμου.

Από το 2006 διδάσκει παραδοσιακό βιολί σε μουσικά σχολεία της Αττικής και μουσική θεωρία και πράξη στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα παραδίδει μαθήματα βιολιού, πολίτικης λύρας και βυζαντινής μουσικής σε μουσικές σχολές και σε σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής.

Αγαπημένα του μουσικά είδη: η μουσική παράδοση του Αιγαίου, της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, της Ανατολής, καθώς και η ψαλτική τέχνη του Αγίου Όρους και του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης.

Ο Ίγορ Ζιρόγιεβιτς γεννήθηκε στην πόλη Τρέμπινιε της Ερζεγοβίνης (Βοσνία και Ερζεγοβίνη) το 1977, όπου τελείωσε το σχολείο (μέχρι και το Λύκειο), καθώς και το μουσικό σχολείο (τμήμα κλασσικής κιθάρας). Από την ηλικία των εννέα ετών συμμετείχε σε δεκάδες συναυλίες και εκδηλώσεις κλασσικής μουσικής. Παράλληλα με τις σπουδές κλασσικής κιθάρας σπούδασε και τα θεωρητικά μαθήματα ευρωπαϊκής μουσικής και ήταν μέλος της χορωδίας του μουσικού σχολείου με την οποία είχε δεκάδες εμφανίσεις. Στην συνέχεια, ασχολήθηκε με τα διάφορα είδη σύγχρονης μουσικής.

Από το έτος 1997 βρίσκεται στην Αθήνα λόγω των σπουδών του στη βυζαντινή μουσική. Πήρε το δίπλωμα βυζαντινής μουσικής το 2000 από το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» στην τάξη του Κωνσταντίνου Αγγελίδη, ενώ στη συνέχεια τελείωσε το μεταπτυχιακό τμήμα βυζαντινής μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. Παράλληλα, διεύρυνε τις γνώσεις του κοντά στους μεγάλους δασκάλους και μουσικολόγους, Λυκούργο Αγγελόπουλο και Ιωάννη Αρβανίτη άλλα και διάφορους άλλους.  Επισκέπτεται συχνά το Άγιον Όρος, όπου σε καθημερινή βάση συμμετέχει στην λειτουργική ζωή Ιερών Μονών, ιδιαιτέρως στις Μονές Βατοπαιδίου και Χιλανδαρίου, ψάλλοντας και μαθαίνοντας στις πανηγυρικές αγρυπνίες κοντά στους περίφημους αγιορείτες ψάλτες.

Διακόνησε σε Ιερούς Ναούς των Αθηνών, ως πρωτοψάλτης και λαμπαδάριος.

Συνεργάσθηκε με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία στις λατρευτικές και μουσικές εκδηλώσεις της ως ψάλτης, σολίστας και εξηγητής, καθώς και με τον Βυζαντινό Χορό «Τρόπος» ως ψάλτης, σολίστας και μελοποιός. Οργάνωσε, και συμμετείχε ως μελοποιός, ψάλτης και υμνογράφος στα μέλη τα ψαλλόμενα στο CD με ύμνους από την ακολουθία της Παναγίας Τριχερούσας, το οποίο κυκλοφόρησε ως έκδοση της Ι. Μ. Χιλανδαρίου Αγίου Όρους.

Είναι ιδρυτής και χοράρχης δύο βυζαντινών χορωδιών· της Σερβικής Βυζαντινής Χορωδίας και του Χορού Ψαλτών Τριχερούσα. Με τα μέλη της Σερβικής Βυζαντινής Χορωδίας συμμετείχε επανειλημμένα στις πανηγυρικές ακολουθίες της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, αλλά και διαφόρων Ιερών Μονών της Εκκλησίας της Σερβίας. Με την Ι. Μ. Χιλανδαρίου εξέδωσε δύο CD στα σλαβονικά: διπλό CD με ύμνους των Χριστουγέννων (Христос у граду Витлејему, Ι. Μ. Χιλανδαρίου, 2012)  και του οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (Радуј се, Симеоне Свети, Ι. Μ. Χιλανδαρίου, 2015), στα οποία ήταν οργανωτής και επιμελητής της έκδοσης, χοράρχης, μελοποιός, εξηγητής, και υμνογράφος. Με τα μέλη του Χορού Ψαλτών Τριχερούσα έψαλε δύο φορές στην πανήγυρη των αγίων Αρχαγγέλων στην Ι. Μ. Δοχειαρίου Αγίου Όρους, όπως και σε αγρυπνίες στους Ιερούς Ναούς της Αττικής. Ο Χορός το 2010/11 ηχογράφησε το διπλό CD στα ελληνικά αφιερωμένο στον αγ. Λουκά τον Ιατρό (υπό έκδοση), στο οποίο συμμετείχε ως οργανωτής και επιμελητής της έκδοσης, χοράρχης, μελοποιός, και υμνογράφος.

Πέραν αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω, μελοποίησε στα σλαβονικά, ελληνικά, σερβικά, σλαβομακεδονικά (διάλεκτο της ΠΓΔΜ), γερμανικά και αλβανικά πολλές εκατοντάδες μέλη. Μεταγλώττισε / προσάρμοσε από τα ελληνικά στα σλαβονικά εκατοντάδες μέλη. Εξήγησε από την παλαιά σημειογραφία στα ελληνικά και σλαβονικά πολλά μέλη, εκ των οποίων μερικά έχουν ήδη εκδοθεί. Έγραψε σειρά υμνογραφικών κειμένων (κανόνων, στιχηρών, τροπαρίων και χαιρετισμών) στα σερβικά, σλαβονικά και ελληνικά.

Ασχολήθηκε με τη θεωρία και τη πράξη της Εκκλησιαστικής μουσικής, ερευνώντας ιδιαιτέρως την σημειογραφία, την παλαιογραφία, την μουσική παιδαγωγία, την διεύθυνση χορού, τα θέματα που σχετίζονται με την χορωδιακή εκτέλεση ψαλμωδίας, την υμνογραφία και την φωνητική. Ιδιαιτέρως ασχολήθηκε με το θέμα της μουσικής έκφρασης. Ασχολήθηκε, επίσης, και με τα θέματα σερβικής μονόφωνης ψαλτικής, ερευνώντας τις καταγραφές της, την θεωρία και την πράξη της, την μορφολογία και την σχέση της με την βυζαντινή ψαλτική.

Συνέγραψε το πρώτο στην ιστορία έντυπο σερβικό ψαλτικό βιβλίο με βυζαντινή μουσική -τον πρώτο τόμο της Ανθολογίας Θείας Λειτουργίας στα σλαβονικά– με μεταγλωττισμένο / προσαρμοσμένο κλασσικό ψαλτικό ρεπερτόριο αλλά και δικές του μελοποιήσεις (Ι. Μ. Χιλανδαρίου, 2012). Με την ίδια Ι. Μονή εξέδωσε και το μουσικό βιβλίο «Χριστός εν πόλει Βηθλεέμ» (2013), με τα μουσικά κείμενα του ομωνύμου CD της Σερβικής Βυζαντινής Χορωδίας. Είναι έτοιμο προς έκδοση και το πρώτο σερβικό διδακτικό βιβλίο για την βυζαντινή μουσική, με την δική του πρωτότυπη μέθοδο για την αποτελεσματική εκμάθηση της βυζαντινής σημειογραφίας. Σε συνεργασία με την Ι. Μ. Χιλανδαρίου ετοιμάζει επίσης την έκδοση ολόκληρου του εν χρήσει ψαλτικού ρεπερτορίου στα σλαβονικά, αλλά και του διδακτικού υλικού.

Οργάνωσε σε συνεργασία με τις σερβικές Ιερές Μονές τα πέντε σεμινάρια βυζαντινής μουσικής στη σερβική γλώσσα και δίδασκε σε αυτά. Συμμετείχε ως εισηγητής στα Master Class, μουσικολογικά συνέδρια, έκανε ομιλίες στις ιερατικές σχολές, έγραψε μουσικολογικά άρθρα, έδωσε συνεντεύξεις στα σερβικά εκκλησιαστικά περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και ιστοσελίδες. Το 2006 στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Βελιγραδίου έκανε δωρεάν μια σειρά των τριάντα τρίωρων μαθήματων (σεμιναριακού τύπου) βυζαντινής μουσικής.

Σε συνεργασία με την Ι. Μ. Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, επανέφερε -μετά από ένα αιώνα διακοπής- την βυζαντινή μουσική στην καθημερινή χρήση στις μοναστηριακές ακολουθίες.

Στον τομέα της παιδαγωγικής της βυζαντινής μουσικής, επινόησε πρωτότυπους μεθόδους εκμάθησης μουσικής. Επινόησε την πιο αποτελεσματική μέθοδο γρήγορης και εύκολης εκμάθησης της βυζαντινής σημειογραφίας, αλλά και της θεωρίας της οκταηχίας. Επινόησε την μέθοδο εκμάθησης ανάγνωσης βυζαντινής σημειογραφίας υψηλού επιπέδου για προχωρημένους. Επινόησε την μέθοδο της εύκολης και αποτελεσματικής εκμάθησης βυζαντινής σημειογραφίας για μικρά παιδιά. Έκανε ολοκληρωμένη μέθοδο προσέγγισης στο θέμα της μουσικής έκφρασης και εκτέλεσης. Επινόησε την πρωτότυπη μέθοδο η οποία βοηθά στην βελτίωση και ανάπτυξη των νοηματικών και σωματικών ικανοτήτων παιδιών με την χρήση της μουσικής. Το 2006 ίδρυσε την πρώτη παγκοσμίως διαδικτυακή σχολή βυζαντινής μουσικής «Τριχερούσα», διδάσκοντας σε μαθητές από πέντε χώρες.

Διδάσκει την βυζαντινή μουσική στο Ωδείο «Σίμων Καράς» (σε ελληνόφωνους και σλαβόφωνους), στην Διαδικτυακή Σχολή Εκκλησιαστικής Μουσικής «Τριχερούσα» και στην ενοριακή σχολή του Ι. Ν. αγ. Γερασίμου Άνω Ιλισίων. Συνεργάζεται, επίσης, ως δάσκαλος ψαλτικής με ανδρικές και γυναικείες ορθόδοξες Ιερές Μονές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Γεώργιος Λυκούρας γεννήθηκε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας το 1949. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γρεβενιώτου, οικονομολόγο, και έχει δύο κόρες.

1973: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Πολιτικός Μηχανικός
1980-1988: Σχολή Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής του Σίμωνος Καρά
1978-1982: Μαθητής στο ούτι του ουτίστα Γιάννη Σούλη-Μανησαλή

Ευρωπαϊκή Μουσική:
1971-1978: Πιάνο και θεωρητικά στο Απολλώνιο Ωδείο
1976-1979: Κιθάρα με την Ελένη Θεοφάνους

1982-1988: Μέλος της ορχήστρας του Σίμωνος Καρά (ούτι, ταμπουράς)

1990-1996: Διευθυντής της Βυζαντινής Ορχήστρας Αθηνών

Συνιδρυτής με τον Μανώλη Καρπάθιο της Πολιτιστικής Μουσικής Εταιρείας «ΣΥΡΤΟΣ» σε παραγωγές Βυζαντινών Ύμνων και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.
Συνθέτης, στιχουργός και μελοποιός, με παρουσία στην δισκογραφία (Δημ. Κοντογιάννης 1988, Ματ σε 2 υφέσεις 2006 κ.ά.), σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ.

Συγγραφέας έργων περί των Αρμονικών:

• Πυθαγορική Μουσική και Ανατολή, 1994
• Ο Φιλόλαος και η διχοτόμηση του τόνου, 1994
• Ελληνικά Μαθηματικά και Μουσική, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο 1999
• 2000 Α΄ Βραβείο του Εμπειρικείου Ιδρύματος για τα Μαθηματικά.

• Γεώργιος Λυκούρας, Η μουσική Γεωγραφία των Δελφών, περ. Αρχαιολογία και Τέχνες, τ.86, 2003.

• Γεώργιος Λυκούρας, Η προσέγγιση του ‘π’ στον Όμηρο, περ. Αρχαιολογία και Τέχνες, τ.96, 2005.

• Τέρπανδρος, Ερεσσός Λέσβου 2000.

• Β΄ Διεθνές Σιφναϊκό Συμπόσιο, Σίφνος 2002.

• Συνέδριο Βυζαντινής Μουσικολογίας, Ε.Ι.Ε, 2003.

• Μέλος της ΕΜΑΕΤ (Εταιρεία Μελέτης Αρχαιοελληνικής Τεχνολογίας, με πρόεδρο τον καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιο).

• Μέλος στον Οργανισμό «Τέττιξ», με πρόεδρο τον διευθυντή ιατρό του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και πρωτοψάλτη Γεώργιο Ναούμ.

Από το 1995 καθηγητής παραδοσιακής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

1990-1992: Διευθυντής του Ωδείου Παραδοσιακών Οργάνων της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.

Από το 2009 καθηγητής του μαθήματος «Αρμονικά και Συστηματικά της Ελληνικής Μουσικής» στο Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) και από το 2013 στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ του ΚΕΠΕΜ.

Σεμινάρια και ομιλίες Αρμονικών-Συστηματικών της Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Μουσικής σε πολιτιστικούς φορείς και μουσικούς οργανισμούς: Εταιρεία Μαθηματικών Αθήνας, ΤΕΕ, ΕΜΑΕΤ, Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ (ΚΕΠΕΜ), «Τέττιξ», ωδεία κ.α.

• Αγγλικά: αρκετά καλά
• Γαλλικά: καλά

Το πεδίο αυτό είναι υπό κατασκευή και σύντομα θα είναι ενεργό.

Το πεδίο αυτό είναι υπό κατασκευή και σύντομα θα είναι ενεργό.

Το πεδίο αυτό είναι υπό κατασκευή και σύντομα θα είναι ενεργό.

Ο Κωνσταντίνος Ι. Μάρκος γεννήθηκε το 1938 στο χωριό Κονιάκος Δωρίδος. Αποφοίτησε από το μεικτό οκτατάξιο Γυμνάσιο Αιγάλεω. Πτυχιούχος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, υπηρέτησε επί δεκαπενταετία ως δάσκαλος και καθηγητής σε ιδιωτικά σχολεία τού Δήμου Αιγάλεω και ακολούθως στη Δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι της συνταξιοδότησής του.

Παράλληλα, ασχολήθηκε επισταμένως με την εθνική μουσική, εκκλησιαστική και δημοτική. Πέραν των ωδειακών του σπουδών, είχε ως δασκάλους εγκρίτους μουσικούς, όπως ο Νικόλαος Βλαχόπουλος, ο Στυλιανός Μπονάνος, ο Θεόδωρος Χατζηθεοδώρου, ο Ιωάννης Θεοδωρίδης και ο Νικόλαος Κακουλίδης. Κυρίως όμως μαθήτευσε κοντά στον διαπρεπή εθνομουσικολόγο Σίμωνα Καρά, όπου διδάχθηκε και την παλαιογραφία της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής. Διετέλεσε επί 17 έτη μουσικοδιδάσκαλος και συνεργάτης στη σχολή του “Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής” τού Σίμωνος Καρά και παραμένει συνεργάτης και δάσκαλος βυζαντινής μουσικής στο Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής-Μουσικό Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά.

Υπηρέτησε ως πρωτοψάλτης σε διάφορους ναούς, ενώ σήμερα είναι πρωτοψάλτης τού Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στo Αιγάλεω.

Είναι συγγραφέας των εξής βιβλίων:

1. Δημοτικά τραγούδια Κονιάκου Δωρίδος, 1978.
2. Ακριτικά Δημοτικά Τραγούδια, 2 τόμοι, 1995-96.
3. Ιστορικά Δημοτικά Τραγούδια της Αλώσεως με ιστορική και μουσικολογική εισαγωγή, 1998.
4. Επετειακά Δημοτικά Τραγούδια, τόμος Α΄, 2010.
5. Επετειακά Δημοτικά Τραγούδια, τόμος Β΄, 2011.
6. Ελληνικά Κάλαντα – Εκλογή, 2011.
(Όλα τα ανωτέρω βιβλία έχουν εκδοθεί σε βυζαντινή και ευρωπαϊκή σημειογραφία).
7. Η Ακολουθία τού Ακαθίστου Ύμνου, 1994.
8. Αι ακολουθίαι του Μεγάλου και Μικρού Παρακλητικού Κανόνος, 1997.
9. Επιμέλεια / συμπλήρωση τού Ειρμολογίου Ιωάννου του Πρωτοψάλτου. Καταρτίσθηκαν έτσι τρεις τόμοι εκ των οποίων κυκλοφόρησε προσφάτως (2002) ο πρώτος.
10. Ασματική Ακολουθία εις την θαυματουργόν εικόνα της Παναγίας της Ατταλειωτίσσης.
11. Ασματική Ακολουθία εις τον Άγιον Ευγένιον τον Τραπεζούντιον.
12. Θεωρία και πράξη της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τόμος Α΄, 2010.

Έχει συντάξει πολλές ανέκδοτες εργασίες αναφερόμενες στην Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική, στα δημοτικά μας τραγούδια και την Βυζαντινή μουσική παλαιογραφία, ενώ έχει καταγράψει περισσότερα από 3.000 δημοτικά τραγούδια από όλο τον ελληνικό χώρο.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές και σε μουσικολογικά συνέδρια ως εισηγητής.

Ίδρυσε και διευθύνει την Χορωδία Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής του Δήμου Παιανίας, η οποία συμμετέχει σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Κωνσταντίνος Μπιλάλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και μεγάλωσε με βυζαντινά ακούσματα μέσα σε μία ψαλτική οικογένεια. Στα 11 του χρόνια ξεκίνησε μαθήματα στο Σύλλογο Προς Διάδοσιν Της Εθνικής μας Μουσικής, με δάσκαλο τον Σίμωνα Καρά, απ’ όπου διέκοψε για τεχνικούς λόγους το 1989. Παράλληλα η συχνή επαφή του με το αναλόγιο, από την ηλικία των 8 ετών, είτε κοντά σε μεγάλους πρωτοψάλτες (Δ. Νερατζής, Κων. Ηλιάδης, Γ. Χατζηχρόνογλου, Φ.Κετσετζής, Αθ. Πέττας, Θ.Βασιλείου, Θ. Βουγιουκλής, κ.α.), είτε μετέχοντας σε Βυζαντινές Χορωδίες (Βυζαντινή Χορωδία Χαλανδρίου, με χοράρχη τον Φ. Κετσετζή, κ.α.) έχτιζε σιγά σιγά ένα μεγάλο μέρος της ψαλτικής του εμπειρίας.

Το 1990 ξεκίνησε μαθήματα κοντά στον Λ. Αγγελόπουλο στο ωδείο «Φίλιππος Νάκας», απ’ όπου το 1992 πήρε το Δίπλωμα Βυζ. Μουσικής με Πρώτο Βραβείο. Ταυτόχρονα ήταν μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας με χοράρχη τον Λ. Αγγελόπουλο, μετέχοντας σε πλήθος συναυλιών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς και σε ηχογραφήσεις CDs.

Ως Δάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής, διαθέτει πάνω από 18ετή εμπειρία, τόσο σε επίπεδο σχολών (Σχολή του Συλλόγου Προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, Ενοριακές σχολές), όσο και σε επίπεδο ωδείων (Μελάνθειο Ωδείο, Δελφικό Ωδείο, Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ – ΚΕΠΕΜ), είτε με τη μορφή φυσικής παρουσίας είτε με τη μορφή διαδικτυακών μαθημάτων μέσω Skype.

Τον Μάρτιο του 2000 συνεργάζεται με τον Αθ. Παπαθανασίου και εκδίδουν τη Βυζαντινή Μουσική Συλλογή «Από το Πάθος στην Ανάσταση», με 2 CDs (Ανθολογία Ύμνων της Μεγ. Εβδομάδος –Αναστάσιμων Ύμνων). Τον Ιούνιο του 2000 συνεργάζεται με τον αδελφό του Γ. Μπιλάλη και εκδίδουν τη Μουσική Βιβλιοθήκη Νο2 “Και φίλον εκάλεσεν” (Ανθολογία Ύμνων αφιερωμένων στον Αγ. Λάζαρο). Τον Δεκέμβριο του 2000 εκδίδει τη Μουσική Βιβλιοθήκη 1 “Άναρχος θεός καταβέβηκεν”, με Ανθολογία Ύμνων του Δωδεκαημέρου. Στη διετία 2001-2003 συνεργάζεται με τον αδελφό του Γ. Μπιλάλη και εκδίδουν τη Μικρή και Μεγάλη Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου, το «Μη Αποστρέψης» (ανθολογία ύμνων της Μ. Τεσσαρακοστής), το «Κανόνα Πίστεως» (Ύμνοι του Εσπερινού του Αγ. Νικολάου) και το «Βηθλεέμ Ετοιμάζου» (Ανθολογία Προεορτίων ύμνων των Χριστουγέννων). Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος των τελευταίων αυτών εκδόσεων αποτελεί η πρώτη επίσημη εκτέλεση ύμνων που είτε αποτελούν απόρροια μελέτης χειρογράφων είτε, έχουν μεν εκδοθεί αλλά για πρώτη φορά εκτελούνται.

Το Νοέμβριο του 2000 προσκλήθηκε να ψάλλει στην επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Μητρόπολη Detroit, ΗΠΑ. Από το 1994 είναι μέλος του Χορωδιακού Συνόλου «Ρωμαίικο», με το οποίο συμμετείχε σε πολλαπλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (Πολωνία, Ρωσία, Αμερική, Κύπρο, Τουρκία) και στο εσωτερικό (με εξέχουσες τη συναυλία στη Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»), παρουσιάζοντας Κλασσικό Βυζαντινό και Οθωμανικό ρεπερτόριο. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με το διεθνούς φήμης συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, τόσο σε ψηφιακούς δίσκους (μουσική της ταινίας «Νύφες» (2006), με σκηνοθέτη τον Παντελή Βούλγαρη και «Ηλιοποτισμένη» (2016), όσο και σε συναυλίες με κορυφαίες στο Ηρώδειο το 2006 και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2012.

Διατελεί Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγ. Γερασίμου Άνω Ιλισίων (από το 1992), όπου, με τη χορωδία ιεροψαλτών του Ναού, εκδίδουν σε ψηφιακό δίσκο τον Πανηγυρικό Εσπερινό του τιμωμένου Αγίου.

Εργασιακά δραστηριοποιείται ως Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών από το 1999 και την τελευταία δεκαετία ως διευθυντικό στέλεχος σε εταιρεία του κλάδου. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Ροζακέα και έχουν 5 παιδιά.

Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων

Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.

Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια

Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,
Οργανοποιία, Χορός

Συνολικός Κατάλογος

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link