Κρητικό μαντολίνο

Στην Κρήτη το μαντολίνο εμφανίζεται από την εποχή της ενετοκρατίας. Στις αρχές του 20ου αιώνα το μαντολίνο εμφανίζεται ως κυρίαρχο όργανο συνοδείας της λύρας μαζί με το μπουλγαρί.
Με τον καιρό ενισχύει ολοένα την θέση του στην Κρητική μουσική παράδοση. Από όργανο συνοδείας της λύρας, μαζί με το Κρητικό λαούτο, κατέχει σημαντικό ρόλο στις μέρες μας και ως όργανο μελωδίας.
Ολοένα και περισσότεροι ερμηνευτές και καλλιτέχνες της σύγχρονης Κρητικής μουσικής το χρησιμοποιούν πλέον στις εκτελέσεις τους. Η χρήση του μαντολίνου εδραιώνεται σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου και αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Κρητική μουσική παράδοση.
Πηγή: mandolino.gr
Περισσότερα για το κρητικό μαντολίνο στην πτυχιακή εργασία:
Το μαντολίνο στην Κρήτη. Μια πρώτη προσέγγιση.
Νεκτάριος Χατζιδάκης | Βιογραφικό
Ο Νεκτάριος Χατζιδάκης έζησε τα παιδικά του χρόνια στα πανέμορφα Χανιά της Κρήτης όπου είχε και τα πρώτα μουσικά ακούσματα.
Σε μικρή ηλικία μένοντας πλέον μόνιμα στην Αθήνα έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την Κρητική μουσική και ασχολείται με το λαγούτο.
Παρακολουθεί μαθήματα ορθοφωνίας και φωνητικής, ενώ παράλληλα εργάζεται σε μουσικά σχήματα ως λαγουτιέρης και ως τραγουδιστής.
Αργότερα σπουδάζει θεωρητικά και σύγχρονο τραγούδι και το 1999 παίρνει πτυχίο.
Έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους λυράρηδες της Κρήτης.
Από το 1991 έχουν μουσικό σχήμα με τον Μ. Πυροβολάκη και συμμετέχουν στο 2ο φεστιβάλ κρητικής μουσικής με δυο νέα τους τραγούδια (το “Δάκρυ μου” και το “Στερνή μου αγάπη”).
Το 1994 εκπροσωπούν την χώρα μας στο παγκόσμιο φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής που γίνεται στην Ιαπωνία.
Από το 1999 δημιουργεί το δικό του μουσικό σχήμα, παρουσιάζοντας την δουλειά του σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και είναι ταγμένος σε έναν σκοπό· να κρατήσει και να διαφυλάξει ανέπαφες τις αξίες, τα ήθη και τον πολιτισμό της Κρητικής μουσικής.
Σημαντικοί σταθμοί της καριέρας του οι παρακάτω συνεργασίες του:
- Mε την χοροθεατρική ομάδα της πολιτιστικής ένωσης «Κρήσσες» στις παραστάσεις:
- “Κρήτη η κόρη του ήλιου” στην Λυρική σκηνή των Αθηνών το 2005
- “Το χαμόγελο του θεού” στα θέατρα Παλλάς, Αθήνα – Καζάρμα, Σητεία – Νταμάρι, Βριλήσσια.
- Με τους Γ. Μαρκόπουλο – Ν. Κούνδουρο σε παραστάσεις στο Ηρώδειο.
- Με το Κέντρο Κρητικού Πολιτισμού και την UNESCO.
- Με την Παγκρήτια Ένωση.
- Με τον χορευτικό όμιλο “Κουρήτες” σε εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
- Με το Λύκειο Ελληνίδων στο Ηρώδειο και σε άλλες παραστάσεις.
- Με το θέατρο της Δόρας Στράτου.
- Με την Ένωση γυναικών Κρήτης της Αθήνας σε συναυλία για τον εθελοντισμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και σε άλλες παραστάσεις.
- Με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης σε συναυλία το 2001, αλλά και σε παγκόσμια συνέδρια από το 1999 μέχρι και σήμερα.
Στη δισκογραφία κυκλοφορεί η πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο “O έρωτας ταξίδεψε” ενώ συμμετέχει σε αρκετές ακόμα δισκογραφικές δουλειές.
Νίκος Καραβυράκης | Βιογραφικό
Ο Νίκος Καραβυράκης γεννήθηκε το 1963 στην Επισκοπή Ιεράπετρας του νομού Λασιθίου Κρήτης. Τα πρώτα του ακούσματα ήταν εκκλησιαστική μουσική από τον οικογενειακό του κύκλο, καθώς επίσης βιολιά και λύρες της ανατολικής Κρήτης από τον κοινωνικό του περίγυρο. Αγαπημένοι καλλιτέχνες-πρότυπα στην καλλιτεχνική πορεία του αποτελούν ο Δερμιτζογιάννης (λύρα-βιολί) και ο Βαγγέλης Μαρκογιαννάκης (λαούτο).
Από 16 ετών συμμετείχε σε κρητικές ορχήστρες, με τη μακροβιότερη έως και σήμερα συμμετοχή σε αυτή του Χαράλαμπου Γαργανουράκη. Η συνεργασία τους περιλαμβάνει αναρίθμητα τοπικά λαϊκά πανηγύρια της Κρήτης, καθώς επίσης και πολυάριθμες συμμετοχές σε παγκόσμια συνέδρια ανά τον κόσμο (Αμερικής, Αυστραλίας, Νοτίου Αφρικής). Επιπλέον, αποτελεί μέλος της ορχήστρας του Γιάννη Μαρκόπουλου «Παλίντονος Αρμονία» με δισκογραφία και συναυλίες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Είχε μακρόχρονες συνεργασίες με τα κρητικά σχήματα των Ζαχαρία Μελεσανάκη, Μάνο Μουντάκη, Αλέξανδρο Πολυχρονάκη, Βασίλη Σκουλά, Δημήτρη Σκουλά, Χαράλαμπο Γαργανουράκη, Μάνο Πυροβολάκη, συνεργασίες οι οποίες έχουν σφραγιστεί ταυτόχρονα και με δισκογραφικές δουλειές. Έχει συνευρευθεί μουσικά με τον αείμνηστο, κορυφαίο δάσκαλο της Κρητικής μουσικής, Κώστα Μουντάκη σε κρητικά λαϊκά πανηγύρια αλλά και σε παγκόσμια συνέδρια.
Στην προσωπική του δισκογραφία απαριθμεί πάνω από εκατό δίσκους, κάποιοι εκ των οποίων θεωρούνται κλασσικοί στην κρητική και μελοποιημένη ποίηση, ενώ παράλληλα έχει επιμεληθεί την ενορχήστρωση πολλών από αυτούς. Σημαντική μουσική συνάντηση είναι αυτή με τον Νίκο Ανδρουλάκη, με αποκορύφωμα το δίσκο «Τιμαλφή», στον οποίο συμμετέχει ως σολίστ με το κρητικό λαούτο, ενώ παράλληλα μελοποίησε τραγούδια του Ηλία Κατσούλη. Επιπλέον, στο ενεργητικό του περιλαμβάνεται ένα τριπλό cd με παραδοσιακά τραγούδια της μουσικής του Αιγαίου, με σολίστ τον Στάθη Κουκουλάρη. Το 2013 κουκλοφορεί τα «Σκοποτραγουδίσματα», ένα cd με δικές του συνθέσεις και στίχους από λαϊκούς ποιητές της Ανατολικής Κρήτης, στο οποίο συμμετέχουν σημερινοί κορυφαίοι λυράρηδες και τραγουδιστές.
Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον έχει στραφεί και στη μεταλαμπάδευση της κρητικής παραδοσιακής μουσικής στους νεότερους και την εμπειρία με όσους έχει συνεργαστεί μέσω του κρητικού λαούτου και του μαντολίνου που διδάσκει.
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-9 μ.μ. στην έδρα του Ωδείου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη), ή τηλεφωνικώς τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες:
Videos
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,Οργανοποιία, Χορός