Λύρα Μακεδονίας

Έγχορδο μουσικό όργανο της αρχαιότητας, που συνδέεται με το μύθο του Ορφέα. Αρχικά πίστευαν ότι την κατασκεύασε πρώτος ο θεός Απόλλωνας, ωστόσο, σύμφωνα με την μυθολογία εφευρέτης της θεωρείται ο θεός Ερμής. Οι αρχαίοι πάντως τιμούσαν πολύ την λύρα, γιατί την θεωρούσαν «ευγενικό» όργανο.
Αποτελούνταν από χορδές, που είχαν περίπου το ίδιο μήκος, τεντωμένες σ’ ένα σκελετό, επτά έως εννέα στον αριθμό.
Σήμερα, η λύρα χρησιμοποιείται σαν μουσικό όργανο σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η μορφή και το κούρδισμα αλλάζει από τόπο σε τόπο. Διακρίνουμε την πολιτική λύρα, την κρητική, την ποντιακή (κεμεντζές) την θρακική (πολύχορδη), και την αχλαδόσχημη μακεδονική λύρα που όμως την συναντάμε και σε διάφορα νησιά (Κάσος κτλ).
Η Μακεδονική λύρα, που μοιάζει με απίδι – αχλάδι (αχλαδόσχημη), διαφέρει από τους άλλους τύπους λύρας, στο κούρδισμα και στο τρόπο τεχνικής παιξίματος.
Δεν έχει σημασία το απόλυτο τονικό ύψος των χορδών (όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα αρχέγονα λαϊκά όργανα). Αποτελείται από τρεις χορδές που παίζονται με δοξάρι. Η πρώτη κουρδίζεται ψηλότερα απ’ όλες, η μεσαία μια οκτάβα και η τρίτη χορδή μια τετάρτη χαμηλότερα από την πρώτη.
Χαρακτηριστική ιδιομορφία στο παίξιμο της λύρας είναι ότι ο οργανοπαίχτης χρησιμοποιεί και το νύχι, αλλά και την ψύχα των δαχτύλων. Η πρώτη χορδή παίζεται μόνο με το νύχι, η τρίτη μόνο με την ψύχα και η μεσαία χορδή μόνο με το δοξάρι έχοντας το ρόλο του ισοκράτη, φανερώνοντας έτσι τις Βυζαντινές καταβολές αυτού του οργάνου, όπως και του μακεδονικού μέλους γενικότερα.
Η σκάφη, το χέρι και η κεφαλή γίνονται από μονοκόμματο ξύλο, παλιότερα από ξύλο μουριάς και καρυδιάς, ενώ σήμερα χρησιμοποιούνται και άλλα ξύλα όπως δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, κερασιάς κτλ (τα αφήνουν όμως ένα χρόνο να ξεραθούν).
Το καπάκι γίνεται από το ίδιο ξύλο, χωρίς ρόζους και να έχει πυκνά νερά, παράλληλα προς τις χορδές.
Οι χορδές παλαιότερα ήταν από έντερο κατσικιού, κατασκευάζονταν από τους ίδιους τους οργανοπαίχτες, με προτίμηση στα μικρά ζώα γιατί τα έντερα τους καθαρίζονταν εύκολα και ήταν πιο ανθεκτικά.
Σήμερα οι περισσότεροι χρησιμοποιούν χορδές εμπορίου.
Το δοξάρι παλιότερα είχε σχήμα τόξου και ανάλογα με την προτίμηση του μουσικού, από πολύ σκληρό ή πολύ ελαφρύ ξύλο. Οι τρίχες του δοξαριού είναι από ουρά αλόγου.
Οι μερακλήδες οργανοπαίχτες «στόλιζαν» την λύρα με σκαλισμένα σχήματα στη σκάφη και στο κεφάλι δίνοντας μια ατελείωτη πρόκληση στην έμπνευση των κατασκευαστών, να την κάνουν πολύ όμορφη.
Σήμερα τα χωριά της Δράμας όπου συναντάμε την συγκεκριμένη λύρα σαν βασικό όργανο είναι η Πετρούσα, ο Ξηροπόταμος, το Μοναστηράκι και οι Πύργοι.
Πηγή: kepaam.gr
Γιώργος Μαυρίδης | Βιογραφικό
Ο Γιώργος Μαυρίδης γεννήθηκε το 1984 στην Δράμα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. και του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του London College of Music, Thames Valley University.
Έχει γράψει μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις “Περιμένοντας τον Γκοντό” (Εταιρεία Θεάτρου Χώρος – Έλενα Μαυρίδου) “Golfo director’s cut” και “Τέλος” (Εταιρεία Θεάτρου Χώρος – Σίμος Κακάλας), “Cleansed” (Έφη Γούση), “Η Ωραία του Πέραν” (Θεοδώρα Καπράλου – Γιώργος Παπαγεωργίου) και για την ταινία μικρού μήκους “Μήδεια Μελέα” (Χρήστος Καράμπελας). Έχει επιμεληθεί μουσικά τις παραστάσεις “Αποχαιρετιστήριο δείπνο” και “Πνεύμονες” (Δημήτρης Λάλος).
Από το 2011 ξεκίνησε η επαφή του με την παραδοσιακή μουσική της Δράμας και την μακεδονική λύρα, καθώς τότε πήρε την πρώτη λύρα από τον Αβραάμ Δεμίση από τον Ξηροπόταμο Δράμας. Στην εκμάθησή της είναι αυτοδίδακτος. Το 2013 έπαιξε μακεδονική λύρα στο Αρχαίο Θέατρου της Επιδαύρου, στην παράσταση “Άσκηση Επίδαυρος Σύσσημον” σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Από το 2013 εργάζεται και ώς οργανοποιός έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα οργανοποιίας του Ωδείου “Σίμων Καράς” με δάσκαλο τον Μανώλη Γιαννουλάκη.
Από το 2013 είναι βασικός μουσικός στην θρακιώτικη λύρα και το τραγούδι στο έθιμο των Αναστενάρηδων της Μαυρολεύκης Δράμας, στο οποίο συμμετέχει ανελλιπώς από τότε.
Συμμετείχε στην 8η και 9η Συνάντηση λύρας και οργάνων με δοξάρι (2015, 2017) που γίνεται στην Κάσο, αντιπροσωπεύοντας την λύρα Μακεδονίας. Ώς οργανοποιός έχει λάβει μέρος στην 1η και 2η Έκθεση παραδοσιακής οργανοποιίας του ΚΕΠΕΜ | Ωδείο “Σίμων Καράς”.
Τα τελευταία χρόνια παίζει μουσική σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, προβάλλοντας τις μουσικές από την περιοχή της Δράμας και τα χωριά όπου παίζεται η λύρα Μακεδονίας (Πύργοι, Πετρούσα, Ξηροπόταμος, Μοναστηράκι).
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-9 μ.μ. στην έδρα του Ωδείου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη), ή τηλεφωνικώς τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες:
Videos
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,Οργανοποιία, Χορός