Μουσική τεχνολογία & παραδοσιακή μουσική
Με τον Γιώργο Μαυρίδη,
Μηχανικό ακουστικής και μουσικής τεχνολογίας, πτυχιούχο πληροφορικής, μουσικό, οργανοποιό.

Στο μάθημα αυτό θα μελετήσουμε την χρήση της τεχνολογίας που είναι απαραίτητη για την διαδικασία ηχογράφησης, ψηφιακής επεξεργασίας και μίξης του ήχου παραδοσιακών μουσικών οργάνων και κατ’ επέκταση μουσικών σχημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο κομμάτι της αισθητικής μιας ηχογράφησης και του τελικού αποτελέσματος, δεδομένου ότι η παραδοσιακή μουσική διαφέρει κατά πολύ από μια ηχογράφηση άλλου μουσικού είδους ως προς το ύφος.
Το μάθημα εμπεριέχει την απαραίτητη θεωρητική βάση για την κατανόηση του ήχου στην φυσική και ψηφιακή του μορφή και των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούμε κατά την διαδικασία της παραγωγής της ηχογράφησης, ωστόσο μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην πρακτική εφαρμογή της θεωρίας ώστε οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια βαθύτερη γνώση και οικειότητα με τα μέσα που χρησιμοποιούνται σε αυτήν την διαδικασία. Η πρακτική εφαρμογή (εξοπλισμός, χρήση μικροφώνων, ηχογραφήσεις και μίξεις) γίνεται καθόλη την διάρκεια του έτους και είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μαθήματος.
Περιληπτικά κάποια από τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε για να αποκτήσει ο μαθητής μια σφαιρική αντίληψη του γνωστικού αντικειμένου είναι τα παρακάτω:
- Θεωρία ήχου – Βασικές αρχές της φυσικής του ήχου.
- Ακουστική χώρου και μουσικών οργάνων.
- Ακοή και κριτική ακρόαση – ανάλυση του ήχου.
- Τεχνικός εξοπλισμός (μικρόφωνα, συσκευές ψηφιακής εγγραφής ήχου, μίκτες ήχου, editing και DAW software).
- Ψηφιακή εγγραφή ήχου (Θεμελιώδεις αρχές ψηφιακού ήχου, επεξεργασία και μοντάζ ήχου).
- Σύγχρονες τεχνικές ηχογράφησης (είδη μικροφώνων και χαρακτηριστικά, τεχνικές τοποθέτησης μικροφώνων, στερεοφωνική ηχογράφηση).
- Μίξη ήχου (4-8 κανάλια).
- Χρήση φορητών συσκευών εγγραφής ήχου κατά την επιτόπια έρευνα μουσικής από λαογράφους, ερευνητές κ.λπ.
- Προσθήκη εικόνας σε κομμάτι ήχου για την δημιουργία αρχείου βίντεο.
- Χρήση υλικού για ψηφιακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (youtube, facebook κτλ).
Στο τέλος της χρονιάς οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν πρακτικά όλες τις γνώσεις για την ηχογράφηση και μίξη ενός μουσικού συνόλου (4 εώς 8 οργάνων) στο πλαίσιο του μαθήματος “Παραδοσιακό τραγούδι απ’ όλην την Ελλάδα” που διδάσκεται κάθε χρόνο στην σχολή από τον Δημήτρη Μαντζούρη.
Μέσα στα πλαίσια του μαθήματος, θα διεξαχθούν και κάποια ημερήσια σεμινάρια από εξειδικευμένους ειδικούς σε θέματα μουσικής τεχνολογίας. Τα σεμινάρια αυτά έχουν στόχο να επεκτείνουν τις γνώσεις των μαθητών σε αντικείμενα που είναι δύσκολο να καλυφθούν μέσα στο διδακτικό έτος και αποτελούν εξειδίκευση σε ένα ειδικό γνωστικό αντικείμενο. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
- Συντήρηση αρχειακού μουσικού υλικού (ηχογραφήσεις σε μαγνητοταινίες) και ψηφιοποίηση του για την διάσωση της μουσικής κληρονομιάς.
- Live ηχοληψία παραδοσιακής μουσικής.
- Μουσική για θέατρο και κινηματογράφο.
- Οργάνωση θεαμάτων και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
- Ψηφιακή ταυτότητα και online marketing (social media, youtube, website) για μουσικούς.
Γιώργος Μαυρίδης | Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1984 στην Δράμα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. και του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας του London College of Music, Thames Valley University.
Έχει γράψει μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις “Περιμένοντας τον Γκοντό” (Εταιρεία Θεάτρου Χώρος – Έλενα Μαυρίδου) “Golfo director’s cut” και “Τέλος” (Εταιρεία Θεάτρου Χώρος – Σίμος Κακάλας), “Cleansed” (Έφη Γούση), “Η Ωραία του Πέραν” (Θεοδώρα Καπράλου – Γιώργος Παπαγεωργίου) και για την ταινία μικρού μήκους “Μήδεια Μελέα” (Χρήστος Καράμπελας). Έχει επιμεληθεί μουσικά τις παραστάσεις “Αποχαιρετιστήριο δείπνο” και “Πνεύμονες” (Δημήτρης Λάλος).
Από το 2011 ξεκίνησε η επαφή του με την παραδοσιακή μουσική της Δράμας και την μακεδονική λύρα, καθώς τότε πήρε την πρώτη λύρα από τον Αβραάμ Δεμίση από τον Ξηροπόταμο Δράμας. Στην εκμάθησή της είναι αυτοδίδακτος. Το 2013 έπαιξε μακεδονική λύρα στο Αρχαίο Θέατρου της Επιδαύρου, στην παράσταση “Άσκηση Επίδαυρος Σύσσημον” σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα. Από το 2013 εργάζεται και ώς οργανοποιός έχοντας αποφοιτήσει από το τμήμα οργανοποιίας του Ωδείου “Σίμων Καράς” με δάσκαλο τον Μανώλη Γιαννουλάκη.
Από το 2013 είναι βασικός μουσικός στην θρακιώτικη λύρα και το τραγούδι στο έθιμο των Αναστενάρηδων της Μαυρολεύκης Δράμας, στο οποίο συμμετέχει ανελλιπώς από τότε.
Συμμετείχε στην 8η και 9η Συνάντηση λύρας και οργάνων με δοξάρι (2015, 2017) που γίνεται στην Κάσο, αντιπροσωπεύοντας την λύρα Μακεδονίας. Ώς οργανοποιός έχει λάβει μέρος στην 1η και 2η Έκθεση παραδοσιακής οργανοποιίας του ΚΕΠΕΜ | Ωδείο “Σίμων Καράς”.
Τα τελευταία χρόνια παίζει μουσική σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, προβάλλοντας τις μουσικές από την περιοχή της Δράμας και τα χωριά όπου παίζεται η λύρα Μακεδονίας (Πύργοι, Πετρούσα, Ξηροπόταμος, Μοναστηράκι).
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-9 μ.μ. στην έδρα του Ωδείου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη), ή τηλεφωνικώς τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες:
Videos
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,
Οργανοποιία, Χορός