Πολίτικη λύρα

Γενικά
Η πολίτικη λύρα [τουρκ. Klasik kemençe (κλασικός κεμετζές) ή Armudî kemençe (αχλαδόσχημος κεμετζές)] είναι λυροειδές χορδόφωνο μουσικό όργανο, το οποίο χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κλασική Οθωμανική μουσική και τη μουσική της Πόλης, καθώς και στο Σμυρναίικο Ρεμπέτικο. Διαφέρει από την ποντιακή λύρα, τόσο ως προς το σχήμα της, όσο και ως προς το ρεπερτόριο που εξυπηρετεί.
Τεχνικά στοιχεία
Η πολίτικη λύρα κατασκευάζεται από δύο κομμάτια ξύλου (συνήθως πεύκη): το μεν για το μπροστινό μέρος (το λεγόμενο καπάκι), το οποίο δεν φέρει ταστιέρα (μανίκι), ενώ στο ύψος της γέφυρας διαθέτει δύο ανοίγματα σχήματος D εν είδη ηχείων (ωτία στην ποντιακή λύρα)· το δε για το όπισθεν μέρος (πλάτη), το οποίο σκαλίζεται σε σκυφοειδές σχήμα και φέρει στην κορυφή έναν τριγωνικό χορδοστάτη. Σε κάποιες περιπτώσεις το όργανο διακοσμείται με ενθέματα από ελεφαντόδοντο ή φίλντισι, χωρίς αυτό να ενέχει διαφορά στο ηχοπαραγωγικό αποτέλεσμα. Το συνολικό μήκος του οργάνου συνήθως δεν ξεπερνά τα 40 εκ.
Διαθέτει τρεις χορδές, τις οποίες ο εκτελεστής πιέζει επί του σώματος του οργάνου με τα νύχια του αριστερού χεριού (ανατολικός τρόπος έναντι του ευρωπαϊκού τρόπου με το «μαλακό» μέρος, π.χ. βιολί), τεχνική που απαντάται σε πολλά παρόμοια έγχορδα όργανα, όπως την κρητική λύρα και το ινδικό σαράγγι. Οι χορδές (παραδοσιακά εντέρινες, πλέον συνθετικές ή και με μεταλλική περιέλιξη) χορδίζονται σε διάστημα τετάρτης, με τις δύο πρώτες να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο στη μελωδία και την τελευταία να χρησιμοποιείται περισσότερο για να κρατάει το ίσο.
Όπως και τα περισσότερα είδη λύρας στον κόσμο, παίζεται με δοξάρι (τουρκ. yay), με το σώμα του οργάνου να ακουμπά σε όρθια θέση τα γόνατα του εκτελεστή, ή κρατώντας τη στο ύψος του στήθους (όταν ο εκτελεστής παίζει όρθιος ή περπατώντας). Το δοξάρι αποτελείται από μια ελαστική ξύλινη βέργα, στην οποία στερεώνεται μια δέσμη από τρίχες αλόγου. Την τάση των τριχών αυτών ρυθμίζει ο εκτελεστής χρησιμοποιώντας τον αντίχειρά του, ενώ αλείφονται με κολοφώνιο για την πιο άμεση τριβή επί των χορδών.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Στρατής Ψαραδέλλης | Βιογραφικό
Ο Στρατής Ψαραδέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σε ηλικία 7 ετών ξεκίνησε κλασική κιθάρα και βυζαντινή μουσική, ενώ στο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης γνώρισε τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της Ελλάδας και της Ανατολής. Αρχικά μελέτησε σάζι, τα περισσότερα χρόνια με τον Περικλή Παπαπετρόπουλο. Στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος παρακολούθησε σεμινάρια στο σάζι με τους Ταλίπ Οζκάν και Μεχμέτ Ερενλέρ και στην πολίτικη λύρα με τους Σωκράτη Σινόπουλο και Ντερυά Τουρκάν. Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, μουσικά συγκροτήματα, αλλά και θεατρικές ομάδες. Έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ευρεία δισκογραφία. Από το 1999 διδάσκει στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης.
Γιώργος Κοντογιάννης | Βιογραφικό
Ο Γιώργος Κοντογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου (1998), όπου διδάχθηκε θεωρία και εκτέλεση παραδοσιακής και κλασικής μουσικής. Το έτος 1999-2000 μαθήτευσε στη λύρα πλάι στον Ross Daly, στη σχολή Λαβύρινθος. Ο Γιώργος σπούδασε επίσης ανώτερα θεωρητικά στην δυτική, κλασική, μουσική.
Διδάσκει λύρα και άλλα έγχορδα μουσικά όργανα σε αρχάριους και προχωρημένους, για περισσότερα από δέκα χρόνια.
Είναι ιδρυτικό μέλος του σχήματος “Μάτ σε 2 υφέσεις”, με το οποίο έχει κυκλοφορήσει 4 δίσκους, από το 2002, και έχει παίξει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες του χώρου (Haig Yazdjian, Νίκος Ξυδάκης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Polis Ensemble, Αντάμα, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Νίκος Γράψας, κ.α.).
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-9 μ.μ. στην έδρα του Ωδείου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη), ή τηλεφωνικώς τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες:
Videos
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,Οργανοποιία, Χορός