Ποντιακή λύρα

Η Ποντιακή λύρα είναι το κατ΄ εξοχήν μουσικό λαϊκό όργανο των Ελλήνων του Πόντου που ανήκει στην κατηγορία των εγχόρδων τοξοτών μουσικών οργάνων, δηλαδή που χειρίζονται με τόξο (κοινώς δοξάρι, ποντιακά: τοξάρ). Το μήκος του κυμαίνεται από 55 μέχρι 60 εκατοστά.
Η ποντιακή λύρα είναι ένα τρίχορδο πλήρες μουσικό όργανο στη κατηγορία του και για τους σκοπούς που χρησιμοποιείται. Χορδίζεται «κατά τέταρτα» και συνοδεύει τραγούδι και χορό. Διακρίνεται από τη μοναδικότητα της φιαλόσχημης μορφής του με μακρύ λαιμό και στενόμακρο ηχείο, που φέρεται να μην έχει αλλάξει από την πρώτη του εμφάνιση. Κατά κανόνα ο τρόπος χειρισμού, παιξίματός της παρουσιάζει χαρακτηριστικά στοιχεία βυζαντινής προέλευσης.
Κατά τη χρήση του οργάνου ο Πόντιος λυράρης «παίζει» τη λύρα είτε όρθιος είτε καθιστός. Συχνότερα όμως βρίσκεται στη μέση του κυκλικού χορού παίζοντας εύθυμα και διεγείροντας τους χορευτές.
Η Ποντιακή λύρα φέρεται επίσης και με το όνομα κεμετζές (αρσενικό ο), ή κεμεντζέ (θηλυκό, η), όνομα που κατά τους ερευνητές πιθανότερα να προέρχεται από την περσική λέξη «καμάτσια» που ως είδος λύρας εμφανίσθηκε στη Β. Περσία τον 10ο αιώνα (μ.Χ.), χωρίς να παραγνωρίζεται η πιθανότητα να προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη κέλης (= σκάφος) ή το ρήμα κέλομαι (= παροτρύνω) με μετάπτωση του λ σε μ. Η Ποντιακή λύρα έγινε περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα μετά την γενοκτονία των Ποντίων και τον ολοκληρωτικό ξεριζωμό τους την περίοδο 1922-1923.
Πηγή: Βικιπαίδεια

Ο Χαράλαμπος Μουρούζης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε μέσα στα δρώμενα του ποντιακού πολιτισμού (μουσική, θέατρο, χοροί).
Είναι απόφοιτος της σχολής ποντιακής λύρας – παράρτημα Αθήνας- του Μιχάλη Καλιοντζίδη, όπου και ανέλαβε τη διδασκαλία στη σχολή για 10 έτη. Παράλληλα, σπούδασε την Ευρωπαϊκή Μουσική φτάνοντας στο επίπεδο της Αρμονίας και Αντίστιξης. Επιπλέον, είναι διπλωματούχος στη Βυζαντινή Μουσική και διακονεί ως ψάλτης σε ιερούς ναούς.
Συνέχισε τις σπουδές του στη ρυθμολογία και τα παραδοσιακά κρουστά της Ελλάδας και των χωρών της Μεσογείου με το Βαγγέλη Καρίπη. Μελετάει μέχρι και σήμερα την αραβοπερσική μουσική ενώ παίζει κεμανέ και πολίτικο λαούτο.
Συνεργάζεται με γνωστούς Πόντιους καλλιτέχνες, αλλά και με μουσικούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχει σε χορευτικές ομάδες και συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου επίσης παραδίδει σεμινάρια ποντιακής μουσικής και χορού.
Έχει συνεργασίες με ποντιακές χορωδίες και παραδοσιακές ορχήστρες με μουσική από όλη την Ελλάδα.
Σωτήριος Γάλλος | Βιογραφικό
Ο Σωτήριος Γάλλος του Φωτίου γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1983. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από γενικό λύκειο το 2000. Από τότε έως και σήμερα μελετά, σπουδάζει και εργάζεται κυρίως την Εκκλησιαστική και Ελληνική Δημοτική Μουσική, το Ούτι και την Ποντιακή Λύρα (κεμεντζές).
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-9 μ.μ. στην έδρα του Ωδείου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη), ή τηλεφωνικώς τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες:
Videos
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,Οργανοποιία, Χορός