Σάζι – Ταμπουράς

Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος διδάσκει επίσης στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ:
Πολίτικο λαούτο | Χειρισμός φωνής σαν μουσικό όργανο | Μικρασιάτικο τραγούδι & Μακάμ | Μουσικό σύνολο σαζιών | Πολίτικο μουσικό σύνολο | Χορωδία & Ορχήστρα Παραδοσιακής Ανατολικής Μουσικής
Οικογένεια
Το σάζι και τα συγγενή προς αυτό όργανα στον εκάστοτε Ελλαδικό χώρο ήταν (και είναι) γνωστά ως ταμπουράδες”, αν και το σάζι στη σημερινή του πλέον μορφή διαφέρει αρκετά από τον Ελληνικό ταμπουρά. Παρόμοια όργανα συναντώνται και σε άλλες χώρες, σχεδόν σε ολόκληρη την Ασία, όπως, ενδεικτικά, στο Ιράν (σετάρ, ταρ, τανπούρ, ντοτάρ), στο Αφγανιστάν (ταρ), στο Αζερμπαϊτζάν (ταμπούρ – νταμπούρα – ντουτάρ – Αζερί ταρ), στην Αρμενία (ταρ), στη Συρία (μπουζούκ) και στις Βαλκανικές χώρες με πολλά διαφορετικά ονόματα.
Περιγραφή
Το σκάφος του σαζιού είναι αχλαδόσχημο και είναι χαρακτηριστικά βαθύ και στενό στο πλάτος του, σε σχέση με τις αντίστοιχες αναλογίες συγγενικών οργάνων (π.χ. του ταμπουρά ή του μπουζουκιού).
Το μπράτσο του σαζιού είναι στενό και μακρύ και στο πάνω μέρος του έχει ξύλινα στριφτάρια για το δέσιμο των χορδών. Οι σύγχρονες χορδές είναι μεταλλικές, αλλά παλιότερα γίνονταν από έντερο. Συνήθως τα σάζια έχουν μία τριπλή «χορδή» και δύο διπλές. Κατά μήκος του μπράτσου δένονται μπερντέδες (κινητά τάστα) από λεπτό πλαστικό νήμα, παλιότερα δε από έντερο. Σε αυτό το σημείο διακρίνεται άλλη μία διαφορά του σαζιού από τα συγγενικά του όργανα (κυρίως από το μπουζούκι), καθώς το μπράτσο του σαζιού, στις άκρες τις ταστιέρας, είναι στρογγυλεμένο και όχι γωνιώδες όπως πχ στο μπουζούκι. Αυτό γίνεται για την εύκολη μετακίνηση των μπερντέδων κατα μήκος του μπράτσου και για να μην φθείρεται εύκολα από την τριβή το λεπτό νήμα των μπερντέδων.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό του σαζιού, σε αντιδιαστολή με το μπουζούκι, είναι ότι η «ταστιέρα» αποτελεί συνέχεια του καπακιού, βρίσκονται δηλαδή στο ίδιο ύψος, χαρακτηριστικό το οποίο δίνει τη δυνατότητα να παίξει κανείς πατώντας τις χορδές ακόμα και πάνω στο καπάκι.
Το καπάκι του οργάνου είναι λεπτό και δεν έχει τρύπα για την έξοδο του ήχου. Το σκάφος γίνεται σπανιότερα σκαφτό και συνηθέστερα με ντούγιες, είναι βαθύ και έχει στο πίσω μέρος του τρύπα για έξοδο του ήχου. Τα καμάρια, λεπτές ξύλινες «γέφυρες» που στα όργανα τοποθετούνται στο εσωτερικό μέρος του σκάφους σε επαφή με όλο το πλάτος του καπακιού, για να στηρίξουν το καπάκι και να αντισταθμίσουν την τάση που δέχεται από τις χορδές, στο σάζι συνήθως δεν υπάρχουν, αφού η τάση των χορδών είναι πολύ ασθενής για να δημιουργήσει πρόβλημα στο ούτως ή άλλως στενό καπάκι.
Οι σύγχρονοι τύποι του οργάνου
Τα σάζια στη σύγχρονη Τουρκία, όπου κατασκευάζονται, έχουν περιοριστεί σε 4 βασικά είδη, τα οποία διαφοροποιούνται κυρίως όσον αφορά στο μέγεθος του οργάνου. Αρχίζοντας από το μικρότερο, έχουμε το τζουρά (μήκος χορδής 55 εκ.), το τσογιούρ (μήκος χορδής 77 εκ.), το μπάγλαμα (μήκος χορδής 88 εκ.)και το ντιβάν ή μεϊντάν (μήκος χορδής 112 εκ.). Η ανωτέρω τυποποίηση βεβαίως δεν είναι δεσμευτική και ο κάθε κατασκευαστής παρουσιάζει και ενδιάμεσα μεγέθη με αποκλίσεις από τους παραπάνω τύπους.
Πηγή: rebetiko.sealabs.net
Περικλής Παπαπετρόπουλος | Βιογραφικό
Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική στα δεκαέξι του, με δάσκαλο τον Ross Daly. Ένα χρόνο μετά άρχισε να συμμετέχει στο μουσικό σχήμα «Λαβύρινθος», παίζοντας σάζι και ταμπούρ σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Ο Περικλής Παπαπετρόπουλος έχει εκδώσει δύο σόλο άλμπουμ, το τελευταίο από τα οποία ονομάζεται “Saz Grubu”, το οποίο είναι μία παρουσίαση της παραδοσιακής μουσικής της Τουρκίας και της Ελλάδας, με μια ορχήστρα που αποτελείται κυρίως από σάζια. Επίσης έχει λάβει μέρος σε συναυλίες με διακεκριμένους καλλιτέχνες διαφόρων μουσικών παραδόσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έμπειρος και καταξιωμένος ως δάσκαλος του σάζι και του πολίτικου λαούτου διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και στο Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής.
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-9 μ.μ. στην έδρα του Ωδείου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη), ή τηλεφωνικώς τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες:
Videos
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,Οργανοποιία, Χορός