Φλογέρες

Γενικά
Η φλογέρα είναι πνευστό μουσικό όργανο. Είναι κυλινδρικό, μακρόστενο, ανοικτό και στα δύο του άκρα, στο ένα άκρο φέρει επιστόμιο που παράγει τις κύριες δονήσεις του ήχου, και κατά μήκος του κυλίνδρου φέρει ευθυγραμμισμένες τρύπες, σε σχετικές αποστάσεις μεταξύ τους, τις οποίες κλείνει και ανοίγει με τα δάχτυλά του ο οργανοπαίκτης καθώς παίζει. Είναι παραδοσιακό μουσικό όργανο που φτιάχνεται από καλάμι ή ξύλο, αλλά και πιο σύγχρονα υλικά πλέον, όπως πλαστικό. Έχει διάφορα μεγέθη και απαντάται με μήκος από 15 ως και 50 περίπου εκατοστά. Η φλογέρα, πέραν του ότι χρησιμοποιείται από τον λαό της ελληνικής υπαίθρου, είναι από τα μουσικά όργανα που διδάσκονται τα παιδιά μουσική στα δημόσια σχολεία.
Μέρη
- Άνω μέρος ή κεφαλή: είναι το μέρος στο οποίο φυσά ο οργανοπαίκτης και περιέχει το επιστόμιο, στο στένωμα του οποίου σχηματίζεται μια σχεδόν ορθογώνια τρύπα στον κύλινδρο που ονομάζεται παραθυράκι.
- Κυρίως μέρος ή σώμα: είναι το μέρος που βρίσκονται οι ευθυγραμμισμένες τρύπες της φλογέρας.
- Κάτω μέρος ή πόδι: περιέχει την τελευταία των ευθυγραμμισμένων τρυπών καθώς και την τρύπα που είναι ανοικτή απέναντι από την κεφαλή.
Σε κάποιες φλογέρες τα τρία μέρη δεν είναι διακριτά, πχ σε μια φλογέρα που φτιάχνεται από καλάμι.
Παραγωγή του ήχου
Φυσώντας στην κεφαλή, ο αέρας αποκτά υψηλή ταχύτητα διερχόμενος από το στένωμα μεταξύ του επιστομίου και του κυλίνδρου, και συνεχίζοντας χτυπά στο γλωσσίδι, το οποίο είναι αιχμηρό και σχίζει τον αέρα που διέρχεται και έτσι παράγονται οι κύριες δονήσεις. Ο ήχος αυτός μεταβάλλεται ανάλογα με το μήκος της στήλης του αέρα που δονείται στο εσωτερικό του οργάνου, η οποία καθορίζεται από τις τρύπες που ανοίγουν και κλείνουν.
Πηγή: Βικιπαίδεια
Νιάρχος Ανδρέας | Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε αρχικά ως αυτοδίδακτος και μετά ως μαθητής της Μαρίας Νούσια. Αργότερα γνωρίζει τον κορυφαίο για τη δεξιοτεχνία του Ανδρέα Παππά. Εντρυφά στη βυζαντινή μουσική με τον σπουδαίο δάσκαλο Βασίλη Νόννη. Η αναζήτησή του τον κάνει να ασχοληθεί με ένα από τα πιο αρχαία ελληνικά όργανα, τον αυλό. Παρακολουθεί για μια πενταετία μαθήματα στον κορυφαίο δεξιοτέχνη της φλογέρας Αριστείδη Βασιλάρη. Μελετά τη σχέση της πολυκάλαμης σύριγγας (αυλό του Πάνος), της μονοκάλαμης σύριγγας (η γνωστή ποιμενική φλογέρα), της πίπιζας και των ζουρνάδων με τους τύπους των αυλών που επεκράτησαν σε Βαλκάνια και Ανατολή.
Έχει διάφορες συμμέτοχες στη δισκογραφία, ενώ οι Παραολυμπιακοί της Αθήνας διανθίστηκαν με τον ήχο της φλογέρας του. Διδάσκει παραδοσιακά κρουστά στο Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ.
Κωστής Κοπανιτσάνος | Βιογραφικό
Δεν υπάρχει ακόμα το βιογραφικό του καθηγητή.
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-9 μ.μ. στην έδρα του Ωδείου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη), ή τηλεφωνικώς τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες:
Videos
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,Οργανοποιία, Χορός