Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής

Συντονιστής της ορχήστρας παραδοσιακής μουσικής στο Ωδείο είναι ο Χρίστος Τσιαμούλης.
Ρεπερτόριο: Ηπειρωτική Ελλάδα | Νησιωτική Ελλάδα | Μικρά Ασία, Πόντος, Καππαδοκία.
Η ορχήστρα απαρτίζεται από όργανα και φωνές.
Μέλη της ορχήστρας μπορεί να είναι μαθητές εντός ή και εκτός Ωδείου.
Προϋποθέσεις συμμετοχής: α. 3 χρόνια εμπειρίας με το όργανο και β. στοιχειώδης δυνατότητα ανάγνωσης πενταγράμμου.
Οι εγγραφές συνεχίζονται.
Χρίστος Τσιαμούλης | Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε κιθάρα στο Εθνικό ωδείο με την Λίζα Ζώη. Στην συνέχεια πήρε το δίπλωμα της Βυζαντινής μουσικής από το ωδείο Σκαλκώτα με δάσκαλο τον Λυκούργο Αγγελόπουλο.
Από το 1980, με αφορμή την γνωριμία του με το Σίμωνα Καρά, στράφηκε στην μελέτη της Ελληνικής μουσικής παράδοσης και την εκμάθηση εγχόρδων και πνευστών οργάνων. Παίζει ούτι, πολίτικο και στεριανό λαούτο, ταμπουρά και ταμπούρα με δοξάρι, μαντολίνο, πολίτικη λύρα και καππαδοκικό κεμανέ, νέυ, φλογέρα, καβάλ.
Το 1985 δημιούργησε το μουσικό σχήμα “Δυνάμεις του Αιγαίου” με το οποίο εξέδωσαν τέσσερις δίσκους και έδωσε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, την Αμερική και την Αυστραλία, μέχρι το 1991, οπότε και διαλύθηκε το μουσικό σχήμα.
Μετά το τέλος των “Δυνάμεων του Αιγαίου” το 1991, συνέχισε την δημιουργική του πορεία πάνω στη σύνθεση, τη μελέτη της Ελληνικής μουσικής, την εκπαιδευτική του δραστηριότητα και την προσωπική του ενασχόληση με τα παραδοσιακά όργανα. Στις συνθέσεις του διακρίνεται η επεξεργασία συγχρόνων στοιχείων με μοτίβα της παράδοσης.
Η δισκογραφία του περιλαμβάνει πάνω από είκοσι τέσσερις δίσκους ακτίνας που περιέχουν δικές του συνθέσεις καθώς και διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών
Δυνάμεις του Αιγαίου, Ήχος δεύτερος, Ανατολικό παράθυρο ,Όλες οι ημέρες που έλειπα, Άθως ο εμός, Στο ερωτόκαστρο, Μονάχα για να ταξιδεύω (Αλκίνοος Ιωαννίδης, Σοφία Παπάζοζλου), Στα μέρη που πονάει η νοσταλγία (Χαλήλ Καραντουμάν), Ανέσπερα (Γιώργος Αμαραντίδης), Δωδεκάορτο (Βιτάλη, Μητσιάς, Χαρούλης, Στρατηγού), Αφύλαχτη σκοπιά (Λιζέτα Καλημέρη – Μανώλης Λιδάκης), Μουσικές της Ιωνικής γης (Τραγούδια της Μικράς Ασίας), Cart Postal (Μουσική από τον κινηματογράφο), Τραγούδια και σκοποί του Πόντου (Μιχάλης Καλιοτζίδης), Σαν παιδικό παιχνίδι (Σοφία Παπάζογλου), Άγριος καιρός (Κατερίνα Παπαδοπούλου), Μεταμόρφωση, Σας τα παν άλλοι (Κάλαντα), Πολιτική ζυγιά (Σινόπουλος, Παπαδοπούλου) και οι συνεργασίες Αύρα θαλασσινή (Καίτη Κουλιά), Γαλάζιο στον ορίζοντα (Καίτη Κουλιά), Σμύρνα (Εστουδιαντίνα), Δάκρυ στο γυαλί (Εστουδιαντίνα), Το μαντήλι της νεράιδας (Φένια Παπαδοδήμα), Το κλειδί (Μανώλης Λιδάκης), Από καρδιάς Αγιαθυμιά (Σταμάτης Λάλλας).
Έγραψε μουσική για το θέατρο (Φωνές γυναικών, Παραλογές), για τον κινηματογράφο (Άνθος της λίμνης) και για ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση.
Συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικούς (Μάνος Χατζιδάκις, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Μαρκόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Σταυριανός, Ελένη Καραΐνδρου, Μαρία Φαραντούρη, Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Σαββίνα Γιαννάτου, Λιζέτα Καλημέρη, Μανώλης Λιδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Δημήτρης Μπάσης, Πέτρος Γαϊτάνος, Σοφία Παπάζογλου, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Καίτη Κουλιά, Γιάννης Χαρούλης, Γιώτα Νέγκα, Μαριώ, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Φέρης, Χάνομαι γιατί ρεμβάζω.)
Συνεργάστηκε επίσης με σημαντικούς παραδοσιακούς μουσικούς της παλιότερης και νέας γενιάς (Σιμών Καράς, Χρόνης Αηδονίδης, Δόμνα Σαμίου, Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα, Ψαραντώνης, Μιχάλης Τζουγανάκης, Γιώργος Αμαραντίδης, Μιχάλης Καλιοτζίδης, Ηλίας Υφαντίδης, Ξανθιπη Καραθανάση, Λάκης Χαλκιάς, Αριστείδης Βασιλάρης, Παναγιώτης Λάλεζας, Χαΐγ Γιατζιζιάν, Σωκράτης Σινόπουλος, Μάνος Αχαλινοτόπουλος, Γιώργος Κοτσίνης, Γιώργος Παπαδάκης, Λάμπης Ξυλούρης, Μάνος Κουτσαγγελίδης και άλλοι).
Από το 2002 και έπειτα συνεργάστηκε με τον Τούρκο δεξιοτέχνη Χαλίλ Καραντουμάν, δεξιοτέχνη του κανονιού, με τον οποίο έκανε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία, εμφανίσεις στην τηλεόραση και το CD “Ο Χρίστος Τσιαμούλης συναντά τον Χαλίλ Καραντουμάν”. Συνεργάστηκε δισκογραφικά και με τους Τούρκους δεξιοτέχνες Ερκάν Ογούρ (άταστη κιθάρα) και Ερκάν Ογούρ (νέυ )στο cd αφύλαχτη σκοπιά. Το 1996 τραγούδησε και έπαιξε νέυ και ούτι στο ωδείο Ηρώδου του Αττικού, μαζί με τον Σουλεϊμάν Εργκιουνέρ, δεξιοτέχνη του νέυ και το 2003 συμμετείχε ως εκτελεστής του νέυ σε συναυλία θρησκευτικής μουσικής στο Κος μιουζίμ (Golden Horn), στα πλαίσια του μουσικού φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης. Το 2001 συμμετείχε στο πρόγραμμα “Μουσική από το Αιγαίο στην Ιβηρία”, μαζί με τον φλαμενγκίστα Πάκο Πενία (Flamenco danse company). Σε συνεργασία με τον Καταλανό συνθέτη Κγιοζέπ Τέρο, παρουσίασε παράσταση με τίτλο “Δωδεκάορτο” στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών. Συμμετείχε επίσης σε πολλές παραστάσεις με θέμα τις χαμένες πατρίδες, όπως το “Δυο φορές ξένος” και “Σμύρνη – Ιωνία – προσφυγιά, Μουσικές μνήμες” που έγιναν επίσης στον ίδιο χώρο. Σε συνεργασία με τον Μιχάλη Καλιοτζίδη το 1998, έδωσε παράσταση με τίτλο “Μνήμες αξέχαστων πατρίδων” στο Παλλάς για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων και το 2001 έγραψε μουσική για τι ίδιο θέμα με τον τίτλο “Ανέσπερα” και το παρουσίασε στο Ηρώδειο σε συνεργασία με τον λυράρη Γιώργο Αμαραντίδη και εικοσαμελή ορχήστρα. Έδωσε το 2013 συναυλία με την ορχήστρα του στην καταληκτική συνέδρια του εικοστού τρίτου συνεδρίου φιλοσοφίας στην Αθηνά. Συνεργάστηκε με την Ακαδημία Αθηνών δίνοντας δυο συναυλίες με το συγκρότημά του, στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρἰου για τα ενενήντα χρονιά του κέντρου λαογραφίας. Έδωσε το 2014 συναυλία, με έργα Ρωμιών συνθετών στο Βελλίδιο συνεδριακό κέντρο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια μουσικού συνεδρίου με θέμα “Η Βυζαντινή μουσική μέσα από την νέα μέθοδο γραφής”. Στο Βελλίδιο το 2013 καθώς και στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών το 2014, συνόδεψε με την ορχήστρα του την παιδική χορωδία “Παραμυθία” του ορφανοτροφείου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Μαλογιαροσλάβετς, Καλούγα Ρωσίας. Το 2008 συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση του έκτου Ολυμπιακού Πολιτιστικού φεστιβάλ των Ολυμπιακών αγώνων που έγινε στο Πεκίνο, καθως και στις συναυλίες του “Λυκείου των Ελληνίδων” που έγιναν επίσης το 2008, στα πλαίσια εθιμοτυπικού ταξιδιού του προέδρου Καρόλου Παπούλια στο Βιετνάμ.
Από το 2004 συνεργάζεται επίσης με την Μαρία Φαραντούρη ως τραγουδιστής και εκτελεστής στο μαντολίνο και το ούτι, με την οποία πραγματοποίησαν πολλές συναυλίες σε Ευρώπη και Αμερική. Συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση λαουτοειδών το 1990 στο Παλλάς, στην διεθνή συνάντηση για τα λαουτοειδή το 2005 και στο αφιέρωμα στους δεξιοτέχνες της Ελληνικής μουσικής παράδοσης που έγινε στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών. Συνεργάστηκε τέλος με τις ορχήστρες Εστουδιαντίνα, ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, την ελαφρά ορχήστρα της ΕΡΤ, την ορχήστρα “Θροία” Ασπροπύργου και τα συγκροτήματα POLIS ensemble και Κυρατζήδες.
Έδωσε με την ορχήστρα του αρκετές συναυλίες σε πολλές πόλεις του εξωτερικού, στην Αμερική (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σικάγο, Σεντ Λούις και Σάντα Μπάρμπαρα), στην Ευρώπη (Ουτρέχτη, Άμστερνταμ, Βόννη, Βερολίνο, Μόναχο, Γκρόνινγκεν, Λονδίνο, Δρέσδη, Στοκχόλμη, Ελσίνκι, Αρλ, Βενετία, Μαδρίτη, Σεβίλλη, Γκόρντοβα, Καστίλλια, Βαρκελώνη, Σαν Σεμπαστιάν, Αλκανίθ, Σικελία) και σε όλον τον κόσμο (Μόσχα, Κωνσταντινούπολη, Ιερουσαλήμ, Βηθλεέμ, Ναμπλούς, Κύπρο, Σμύρνη, Ούρφα, Κάιρο, Σίδνευ, Μελβούρνη, Βιετνάμ, Πεκίνο).
Η εκπαιδευτική του δραστηριότητα ξεκινάει το 1986, οπού διδάσκει ούτι για δυο χρόνια στο Μουσείο Γουλανδρή-Χορν. Στην συνέχεια εργάζεται για άλλα δυο χρόνια στο Δημοτικό ωδείο Περιστερίου, στο ωδείο Σκαλκώτα ένα χρόνο, στην Μουσική σχολή Περισσού για τέσσερα χρόνια, στο μουσικό γυμνάσιο Χαϊδαρίου ένα χρόνο, στο Μουσείο λαϊκών οργάνων για τρία χρόνια, στο δημοτικό ωδείο Πατρών για επτά χρόνια, στο Δημοτικό ωδείο Ζωγράφου ένα χρόνο και στη Σχολή παραδοσιακής μουσικής “Αγίας Σοφίας” Λευκωσίας δυο χρόνια.
Από το 2003 εργάζεται στο Ωδείο Αθηνών, στην αρχή ως καθηγητής ιστορίας της Βυζαντινής μουσικής, και στη συνέχεια ως έφορος της σχολής ελληνικής μουσικής παράδοσης στα πλαίσια της οποίας διδάσκει ούτι, Τροπική θεωρία, Ρυθμολογία, ιστορία της παραδοσιακής μουσικής και Βυζαντινή μουσική. Η μαθητική ορχήστρα του ωδείου Αθηνών “Εμμέλεια”, για δέκα χρόνια έδωσε υπό την διεύθυνσή του, πολλές παραστάσεις στον χώρο του ωδείου άλλα και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Βέλγιο).
Το 2005 και 2006 δίδαξε ταμπουρά στο τμήμα Μουσικολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Στο ωδείο Αθηνών καθως και στο Ινστιτούτο “Μάξιμος ο Γραικός” δίδαξε στο μεταπτυχιακό Βυζαντινής μουσικής του Γιώργου Κωνσταντίνου, το πρότυπο μάθημα “Ήχος και Μακάμ” (Θεωρητικές προσεγγίσεις Εκκλησιαστικών ήχων και Ανατολικών μακάμ).
Διευθύνει από το 2014 τρεις χορωδίες στην περιοχή της Αττικής. Την χορωδία “Ηλιόπετρα” του πολιτιστικού συλλόγου Ν. Μάκρης, την χορωδία του “Λυκείου των Ελληνίδων” Ραφήνας και την χορωδία του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως Σωτήριος Πεντέλης. Τέλος από το 2017 διευθύνει την χορωδία του “Λυκείου των Ελληνίδων” Καλαμάτας.
Έχει κάνει πολλά σεμινάρια με θέμα την πράξη και θεωρία της παραδοσιακής μουσικής, καθώς και την εκμάθηση του ουτιού σε όλη την Ελλάδα (ΤΕΙ Άρτας το 2008, Ικαρία το 2010, Πήλιο Μουσικό χωριό Άγιος Λαυρέντιος το 2011, Μουσική Σύναξη Λακωνία το 2011, Χοροστάσιο “Πέτρος ο Πελοπόννησος” Ξηροκάμπι Λακωνίας 2014-2019), αλλά και στο εξωτερικό (Μaster class de Cant Bizantin, Iasi 20011-13 και Turkish Classical music camp, Edremit το 2008). Το 2017, 2018 και 2019 στα πλαίσια των εορτών που έγιναν στην Καβάλα προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, διηύθυνε την ορχήστρα και την χορωδία μαθητών των μουσικών γυμνασίων από όλη την Ελλάδα, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.
Η εκπαιδευτική του δράση προεκτείνεται στην συγγραφή βιβλίων και άρθρων με θέμα πάντα την Ελληνική μουσική παράδοση. Εξέδωσε τρία βιβλία, Μια συλλογή Μουσικής και τραγουδιών των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης με τίτλο “Ρωμιοί συνθέτες της Πόλης” (εκδόσεις Δόμος), το εγχειρίδιο “Οι μουσικές κλίμακες στο ούτι” (εκδόσεις Μελωδικό καράβι), το μουσικό θεωρητικό “Αριθμητικό Τροπικό σύστημα” και τα “Μελωδικά μοτίβα της παράδοσης” (εκδόσεις Παπαγρηγορίου – Νάκας) και παραλλήλως εκδίδει σε δυο συνέχειες στο περιοδικό Πεμπτουσία το άρθρο “Το ούτι”, Ιστορικό σχεδίασμα.
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-9 μ.μ. στην έδρα του Ωδείου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη), ή τηλεφωνικώς τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες:
- 210 82 37 447, 210 881 1930 | Δευτέρα – Παρασκευή, 5-9 μ.μ.
Έκπτωση 15% στα δίδακτρα του ομαδικού μαθήματος για παιδιά, για 2 αδέλφια κάτω των 18 ετών, και δωρεάν το τρίτο και τα επόμενα.
- Ομαδικά μαθήματα στην Βυζαντινή Μουσική και στα παραδοσιακά όργανα με πολύ χαμηλό κόστος.
- Παιδικά μαθήματα οργάνων μόνο με 60€ το μήνα.
Πληροφορίες:
- 210 823 7447, 210 881 1930 | Δευτέρα – Παρασκευή, 5-9 μ.μ.
Videos
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,Οργανοποιία, Χορός