Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές ένα νέο λουλούδι ανθίζει από πέρυσι.

Ένα πανέμορφο λουλούδι στην καρδιά του πολυτραγουδισμένου Μάη!

Από πέρυσι, κάθε 14 Μαϊου γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού».

Φέτος ο δεύτερος εορτασμός της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ.

Στην Αθήνα ο εορτασμός ξεκινάει με πατινάδα στους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης:

  • 5:30 μμ, πλατεία Κοτζιά
  • 6:00 μμ, πλατεία Συντάγματος
  • 6:30 μμ, Θησείο, έξω από τον σταθμό του ηλεκτρικού
  • 7:00 μμ, Λόφος Μουσών (Φιλοπάππου), άνδηρο Πικιώνη, αντίκρυ στην Ακρόπολη!

Μέχρι να βραδιάσει τραγουδάμε και χορεύουμε όλοι αντάμα, όλοι οι πολυφωνικοί όμιλοι που θα έρθουν παρέα…

Το Πολυφωνικό Τραγούδι, στην παραδοσιακή, δημοτική εκδοχή του, αποτελεί σημαντικότατη έκφραση της λαϊκής πολυφωνίας σε σειρά από λαούς και χώρες. Είδη πολυφωνίας απαντούν σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια, στην κεντρική και δυτική Μεσόγειο, τον Καύκασο, την κεντρική Ασία από την Περσία ως την Ινδία, την Ινδονησία, τη νησιωτική Κίνα, την κεντρική Αφρική. Η παγκόσμια εξάπλωσή του ιχνηλατεί ωσμώσεις αιώνων, αλληλεπιδράσεις, συγγένειες κατά μήκος νοητών τόξων πολυφωνίας που συνέχουν τόπους και λαούς μακρινούς, παραδόσεις διαφορετικές, με κοινό τόπο τη λαϊκή πολυφωνική έκφραση. Παλαιότατης καταγωγής πολλά από τα είδη του, διασώζουν στη βάση της ερμηνείας τους, πέρα από πολύτιμα τεκμήρια του μουσικού πολιτισμού, ένα εξαιρετικά επίκαιρο αξιακό περιεχόμενο, τη συλλογικότητα της ερμηνείας, της νοοτροπίας και του ήθους.

Σε αυτό το συλλογικό πλαίσιο που αποτελεί το θεμέλιο της πολυφωνικής έκφρασης, συναντιόμαστε φέτος, ερμηνευτές, ερευνητές, συνταξιδιώτες, γλεντιστές του πολυφωνικού τραγουδιού από διαφορετικά είδη, προσεγγίσεις, γλώσσες, λαούς, κράτη, από όλο τον κόσμο, για να γιορτάσουμε μαζί, την ίδια μέρα, σε όλο τον κόσμο, την «Παγκόσμια Ημέρα Πολυφωνικού Τραγουδιού».

Το Σάββατο 14 Μαϊου 2016, μετά από πρωτοβουλία της «Άπειρος» – Πολυφωνικό Καραβάνι και την ανταπόκριση σειράς πολυφωνικών συλλογικοτήτων, ορίστηκε ο πρώτος γιορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Πολυφωνικού Τραγουδιού. Την ημέρα αυτή διοργανώθηκαν, με τοπικά αυτοοργανωμένες και συλλογικά αυτοδιαχειριζόμενες δράσεις, εκδηλώσεις και γιορτές, το πολυφωνικό τραγούδι αντήχησε σε πολλές πόλεις, πολλές χώρες, κάθε χρονιά και περισσότερες. Πέρα από τον αναγκαίο, κεντρικό συντονισμό, η αυτοτέλεια κάθε ξεχωριστού γιορτασμού, βοήθησε πολλά από τα λουλούδια της πολυφωνίας να ανθίσουν.

Την ημέρα αυτή, με απαρχή πέρυσι και συνέχεια φέτος, θα σμίγουν οι πυρήνες πολυφωνικού τραγουδιού κάθε πόλης, θα δικτυώνονται οι διαφορ