Περίπτερο ψηφιοποίησης λαογραφικού υλικού 2018-02-17T11:28:49+00:00

Περίπτερο Ψηφιοποίησης

Στο ΚΕΠΕΜ λειτουργεί Περίπτερο Ψηφιοποίησης λαογραφικού υλικού οποιαδήποτε ημέρα και ώρα έπειτα από τηλεφωνική συνεννόηση,
είτε στον χώρο του Κέντρου είτε στον χώρο του ιδιοκτήτη του υλικού.

Διάσωση λαογραφικού υλικού

Το λαογραφικό υλικό που σχεδόν κάθε οικογένεια έχει στην διάθεσή της (φωτογραφίες, έγγραφα, χειρόγραφα, μπομπίνες, κασσέτες, βιντεοκασσέτες κ.λπ.) κρύβει συχνά πολύτιμα στοιχεία για την λαϊκή μας παράδοση. Συνήθως το υλικό αυτό φυλάσσεται σε πρωτότυπη μορφή και μάλιστα σε συνθήκες ακατάλληλες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να καταστραφεί.

Το ΚΕΠΕΜ, σε μία προσπάθεια διάσωσης αυτού του υλικού αλλά και συγκέντρωσής του σε μία βάση δεδομένων, όπου θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την έρευνα και την προβολή της παράδοσής μας, ξεκινά το «Περίπτερο Ψηφιοποίησης». Με ειδικά επαγγελματικά μηχανήματα θα ψηφιοποιείται δωρεάν το λαογραφικό υλικό κάθε ενδιαφερόμενου. Ο ιδιοκτήτης θα παραλαμβάνει το υλικό του αμέσως μετά το πέρας της ψηφιοποίησης, τόσο το πρωτότυπο όσο και το ψηφιοποιημένο. Αντίγραφο του ψηφιοποιημένου  καταχωρείται στο αρχείο του Κέντρου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί με όποιον τρόπο ορίσει ο ιδιοκτήτης του υλικού.

Λαογραφικό υλικό προς ψηφιοποίηση:

  • Ήχος (μπομπίνες*, κασσέτες).
  • Εικόνα (φωτογραφίες, έγγραφα, χειρόγραφα).
  • Βίντεο (βιντεοκασσέτες μεγάλες, 8mm, οποιαδήποτε άλλη αρκεί να συνοδεύεται από την κάμερα).
  • Φορεσιές, παλιά αντικείμενα.

* Μπομπίνες είναι οι παλιές μεγάλες ταινίες, τα κοινώς ονομαζόμενα καρούλια.

Συχνά ο κάτοχος του λαογραφικού υλικού δεν φαντάζεται ότι μία κασσέτα από ένα οικογενειακό γλέντι που περιέχει πολύ θόρυβο, μία βιντεοκασσέτα από έναν γάμο, μία μπομπίνα όπου «κουτσοέπαιζε» ο παππούς ένα όργανο, μία φωτογραφία της γιαγιάς, μπορεί να παράσχει σημαντικές πληροφορίες για την λαϊκή μας παράδοση.

Ανεξάρτητα από την ποιότητα και την καθαρότητα, εμείς θεωρούμε κάθε τέτοιο υλικό σημαντικό, το οποίο μάλιστα είναι ανάγκη να ψηφιοποιηθεί για να αντέξει στον χρόνο. Παράκλησή μας είναι όσοι έχουν τέτοιο υλικό και επιθυμούν να το ψηφιοποιήσουν να μην διστάσουν να το κάνουν, ακόμα και για κάτι που δεν το θεωρούν και τόσο σημαντικό.

Περισσότερες πληροφορίες: 6972261442 ή στη Γραμματεία του ΚΕΠΕΜ.

Σχετικά σεμινάρια

Ψηφιοποίηση Ήχου
Επιτόπια Ηχογράφηση

Περιηγήσου στις δραστηριότητες του ΚΕΠΕΜ!

Το Αρχείο
Εκδόσεις
Σεμινάρια
Το Ωδείο
Έρευνα
Πολυμέσα

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link