Το ΚΕΠΕΜ έχοντας συναίσθηση, και μετά την τελευταία του αποστολή στον Νέο Γέροντα Καβάλας, του ελλείμματος καταγραφών σε σχέση με τους προσφυγικούς πληθυσμούς της χώρας και ανησυχώντας σοβαρά για την τύχη ενός ολόκληρου πολιτισμού που μένει αχαρτογράφητος και ήδη σε μεγάλο βαθμό θα μείνει για πάντα άγνωστος, ξεκινά εκστρατεία συλλογής στοιχείων για προσφυγικούς οικισμούς και πληροφορητές, ώστε να εντατικοποιηθεί η διαδικασία καταγραφής τους.

Μέσα από συστηματική εργασία τα τελευταία χρόνια δημιουργήσαμε ένα χάρτη, όπου τοποθετούμε τους προσφυγικούς οικισμούς. Πατώντας σε κάθε πινέζα εμφανίζονται πληροφορίες για την καταγωγή των κατοίκων του συγκεκριμένου οικισμού.

Απευθύνουμε λοιπόν πρόσκληση σε όλους, εντός και εκτός Ελλάδος, να βοηθήσουν με τρία πολύ απλά βήματα στο σημαντικό έργο αυτό:

  1. Δείτε αν το χωριό σας ή το χωριό που γνωρίζετε έχει πινέζα στον χάρτη και αν αναφέρεται η πληθυσμιακή ομάδα που γνωρίζετε.
  2. Αν όχι, συμπληρώστε τις πληροφορίες που γνωρίζετε για τον πληθυσμό ενός οικισμού σε αυτή την ειδικά διαμορφωμένη φόρμα.
  3. Στην ίδια φόρμα καταχωρήστε περιπτώσεις προσώπων που γνωρίζετε ότι είναι σημαντικοί πληροφορητές και επείγει να καταγραφούν (π.χ. λόγω ηλικίας).
ψαξε στον χαρτη
συμπλήρωσε τη φορμα
επικοινωνησε μαζι μασ

Στο “και πέντε” ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι, για να μπορούμε κάποια στιγμή να πούμε ότι τελικά έστω και σε