Σίμων Καράς | Βιογραφία

«Απλός, σοφός και απόλυτος, ο Σίμων Καράς είναι ένας από τους μετρημένους πια δάσκαλους της Ρωμιοσύνης!»

Νέστορας Μάτσας

Είπαν για τον Σίμωνα Καρά…

«…τι να πει (κανείς), ή τι να πρωτοπεί και πώς να το πει, χωρίς τον κίνδυνο μην είναι λίγο ή λειψό ή άπρεπα ειπωμένο· γιατί ο Σίμων Kαράς δεν είναι βουνό να τ’ ανεβείς και να το περπατήσεις, μήτε πέλαγος να το διαβείς και να το περιπλεύσεις, μήτε στοιχειό μήτε άνθρωπος σαν κι εμάς να πας κοντά και ν’ αναμετρηθείς μαζί του, να τον γνωρίσεις απ’ την καλή και να το μολογήσεις. O Σίμων Kαράς είν’ άλλος άνθρωπος· ‘αλλοιώς ψηλός κι αλλοιώς πλατύς κι αλλοιώς καλός κι ωραίος’!»
Γρηγόριος Στάθης, Καθηγητής της Bυζαντινής Mουσικολογίας και Ψαλτικής Tέχνης
«Ο δάσκαλος, ο εμπνευστής, ο ακατάβλητος δημιουργός, ο Ρωμιός μουσικός και τραγουδιστής, που μπολιάζει, δεκαετίες τώρα, τη ζωή του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Νεοελλήνων με τα νάματα της Ρωμιοσύνης…»

«…μελετά και συγκεντρώνει πλούσιο μουσικό υλικό. Το αξιοποιεί και το παραδίδει στον ελληνικό λαό, για να τον βοηθήσει στην αυτοσυνειδησία του».

«…Δημιουργεί τις πνευματικές και υλικές προϋποθέσεις ώστε όλος αυτός ο πλούτος να παραδοθεί στις επόμενες γενιές».

«…Η μέθοδός του, η θεωρητική μουσική του κατάρτιση, οι απόψεις του για την λαική μουσική παράδοση, η ερμηνεία που δίνει στα μουσικά προβλήματα, τον έχουν αναδείξει πραγματικά μεγάλο δάσκαλο, ανεπανάληπτης ιδιαιτερότητος».

«…με συμπαραστάτη και άοκνο συμπορευτή του την σύζυγό του Αγγελική Καρά, που μέχρι σήμερα είναι ο ακοίμητος σύντροφος της ζωής και της τέχνης του».

Δημήτριος Φερούσης, Συγγραφέας, δημοσιογράφος
«Ο Καράς, με την επιμονή του, το πείσμα του και τη γενναία του προσπάθεια, αλλά και με τη σοφία και το κύρος του, ενίσχυσε και στερέωσε την κλονισμένη εμπιστοσύνη και την αγάπη του ίδιου του λαού προς τα δημιουργήματά του».
Νίκος Μπαζιάνας, Εκπαιδευτικός, εθνομουσικολόγος, λαογράφος