Σίμων Καράς | Βιογραφία

«Απλός, σοφός και απόλυτος, ο Σίμων Καράς είναι ένας από τους μετρημένους πια δάσκαλους της Ρωμιοσύνης!»

Νέστορας Μάτσας

Είπαν για τον Σίμωνα Καρά…

«…τι να πει (κανείς), ή τι να πρωτοπεί και πώς να το πει, χωρίς τον κίνδυνο μην είναι λίγο ή λειψό ή άπρεπα ειπωμένο· γιατί ο Σίμων Kαράς δεν είναι βουνό να τ’ ανεβείς και να το περπατήσεις, μήτε πέλαγος να το διαβείς και να το περιπλεύσεις, μήτε στοιχειό μήτε άνθρωπος σαν κι εμάς να πας κοντά και ν’ αναμετρηθείς μαζί του, να τον γνωρίσεις απ’ την καλή και να το μολογήσεις. O Σίμων Kαράς είν’ άλλος άνθρωπος· ‘αλλοιώς ψηλός κι αλλοιώς πλατύς κι αλλοιώς καλός κι ωραίος’!»
Γρηγόριος Στάθης, Καθηγητής της Bυζαντινής Mουσικολογίας και Ψαλτικής Tέχνης
«Ο δάσκαλος, ο εμπνευστής, ο ακατάβλητος δημιουργός, ο Ρωμιός μουσικός και τραγουδιστής, που μπολιάζει, δεκαετίες τώρα, τη ζωή του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Νεοελλήνων με τα νάματα της Ρωμιοσύνης…»

«…μελετά και συγκεντρώνει πλούσιο μουσικό υλικό. Το αξιοποιεί και το παραδίδει στον ελληνικό λαό, για να τον βοηθήσει στην αυτοσυνειδησία του».

«…Δημιουργεί τις πνευματικές και υλικές προϋποθέσεις ώστε όλος αυτός ο πλούτος να παραδοθεί στις επόμενες γενιές».

«…Η μέθοδός του, η θεωρητική μουσική του κατάρτιση, οι απόψεις του για την λαική μουσική παράδοση, η ερμηνεία που δίνει στα μουσικά προβλήματα, τον έχουν αναδείξει πραγματικά μεγάλο δάσκαλο, ανεπανάληπτης ιδιαιτερότητος».

«…με συμπαραστάτη και άοκνο συμπορευτή του την σύζυγό του Αγγελική Καρά, που μέχρι σήμερα είναι ο ακοίμητος σύντροφος της ζωής και της τέχνης του».

Δημήτριος Φερούσης, Συγγραφέας, δημοσιογράφος
«Ο Καράς, με την επιμονή του, το πείσμα του και τη γενναία του προσπάθεια, αλλά και με τη σοφία και το κύρος του, ενίσχυσε και στερέωσε την κλονισμένη εμπιστοσύνη και την αγάπη του ίδιου του λαού προς τα δημιουργήματά του».
Νίκος Μπαζιάνας, Εκπαιδευτικός, εθνομουσικολόγος, λαογράφος

«Η ελληνική μουσική είναι τέχνη ζωντανή, με συνέχεια, που πάντα εξελίσσετο στην πορεία των αιώνων, μα που πάντα έμεινε η ίδια η ελληνική μουσική».

Σίμων Καράς

Η βιογραφία του Σίμωνα Καρά σε λίγες γραμμές. Αναλυτικότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στο βιογραφικό χρονολόγιο.

Το αναλυτικό βιογραφικό χρονολόγιο του Σίμωνα Καρά ανά περιόδους:

1930 – 1960
1930 – 1960
1960 – 1999
Εκπομπές | Η παρουσία του Σίμωνα Καρά στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση της εποχής του, μέσα από πλήθος εκπομπών που εδραίωσαν την παρουσία της παραδοσιακής μουσικής στα μέσα ενημέρωσης.
Ομιλίες | Ενδεικτική αναφορά των διαλέξεων του Σίμωνα Καρά σε συνέδρια, εντός και εκτός Ελλάδος.
Διαλέξεις του Σίμωνα Καρά (ενδεικτικά), με αφορμή διάφορες περιπτώσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Άρθρα | Σύντομη, ενδεικτική αναφορά στην αρθρογραφία του Σίμωνα Καρά.

Συνοπτική βιογραφία

Ο Σίμων Καράς υπήρξε μουσικολόγος και ερευνητής της Ελληνικής μουσικής παράδοσης και κληρονομιάς. Πολλοί θεωρούν ότι χάρη στην πολύχρονη και επίπονη ερευνητική του προσπάθεια διασώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της παραδοσιακής μουσικής, την οποία κατέγραψε σε όλο το φάσμα της ελληνικής επικράτειας.

Γεννήθηκε το 1903 στο χωριό Λέπρεον (Στροβίτσι η παλαιότερη ονομασία) του νομού Ηλείας. Από πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνησε η μύηση του στη μουσική, από τον πατέρα του που έπαιζε ταμπουρά και τον ιερέα του χωριού παπα-Στάθη Λαμπρινόπουλο που του έμαθε και τα πρώτα γράμματα και τον ενθάρρυνε να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του.

Ο Σίμων Καράς ήρθε στην Αθήνα το 1921 έχοντας εισαχθεί στη Νομική Σχολή, την οποία τελείωσε χωρίς να πάρει το πτυχίο. Ο ίδιος ξεκίνησε τις προσωπικές του μουσικές σπουδές και έρευνες εκτός του χώρου των οργανωμένων ωδείων, να μελετά τα θεωρητικά έργα των Αρχαίων Ελλήνων, των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών συγγραφέων, αναζητά, αποκρυπτογραφεί και ερμηνεύει παλιά μουσικά χειρόγραφα βιβλιοθηκών όπως του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, του Αγίου Όρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης κ.α. Έτσι καταφέρνει και γίνεται βαθμιαία ως ένας μοναδικός αυτοδίδακτος μουσικοδιδάσκαλος.

Από το 1931 μέχρι το 1934, ο Καράς ήταν ψάλτης στο εκκλησάκι του Προφήτη Ελισσαίου στο Μοναστηράκι της Αθήνας. Το 1929 είχε ιδρύσει το Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, στον οποίο ανέπτυξε μέχρι το τέλος της ζωής του μία πολύπλευρη και σημαντική δραστηριότητα, στην ψαλτική τέχνη και στο δημοτικό τραγούδι με Σχολή έξι ετών και εντελώς δωρεάν φοίτηση, την Εκκλησιαστική Χορωδία και τη Μεικτή Χορωδία Εθνικών Τραγουδιών, και τέλος χορευτική ομάδα.

Οι χορωδίες του συλλόγου είχαν πολλές εμφανίσεις στην εκπομπή Ελληνικοί Αντίλαλοι, την οποία παρουσίαζε ο ίδιος ο Σίμων Καράς με θέμα πάντα την παραδοσιακή μουσική από όλη την Ελλάδα, από τη χρονιά ίδρυσης του Ε.Ι.Ρ. (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας) το 1937 μέχρι το 1972. Έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό βιβλίων και δίσκων κυρίως από το 1972 και εξής.

Έχει πραγματοποιήσει σε όλη την Ελλάδα καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών με κασσετόφωνο τα οποία κυκλοφόρησαν σε δίσκους καθώς επίσης όλες τις Ακολουθίε