Ο Ρυθμός στα εκκλησιαστικά μέλη
Η θεωρία και η πράξη του ρυθμού των εκκλησιαστικών μελών μέσα από την γλωσσολογική, την ψυχοακουστική και την παλαιογραφική έρευνα.

- Εισηγητής: Ιωάννης Αρβανίτης, καθηγητής βυζαντινής μουσικής, διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Διάρκεια σεμιναρίου: 9 δίωρες συνεδρίες.
- Εγγραφές γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους.
- Παρακολούθησέ το Διαδικτυακά!
Σκοπός σεμιναρίου
Το σεμινάριο στοχεύει, μέσα από μια διαχρονική και συγχρονική μελέτη και περιγραφή:
- να δείξει την ύπαρξη ρυθμού στα εκκλησιαστικά μέλη,
- να περιγράψει την ακριβή έννοια και μορφή του στα διάφορα γένη και είδη μελοποιΐας,
- να δώσει τους τρόπους της χειρονομικής κατάδειξής του, συμβάλλοντας έτσι και σε μια διδασκαλία διεύθυνσης Βυζαντινού χορού,
- να διαλύσει παρεξηγήσεις και συγχύσεις όρων,
- να δώσει απάντηση στο ζήτημα της μετρικής μορφής της υμνογραφίας,
- να λύσει απορίες.
Αντικείμενο διδασκαλίας – Ενδεικτικές ενότητες
α. Η θεωρία του ρυθμού
- Ιστορία του ζητήματος του ρυθμού.
- Πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ρυθμού των σημερινών εκκλησιαστικών μελών (ανάγκη παλαιογραφικής έρευνας).
- Σε ποιά ζητήματα πρέπει να απαντήσει μια πλήρης ρυθμική θεωρία.
- Στοιχεία της ψυχοακουστικής θεωρίας του ρυθμού.
- Ρυθμός στη γλώσσα, την ποίηση, την υμνογραφία.
- Η σύντομη εξήγηση και ρυθμός των παλαιών στιχηρών και ειρμών, ως πρώτο βήμα προς μια συγκεκριμένη ρυθμική θεωρία των σημερινών μελών.
- Παρατηρήσεις πάνω στην παλαιά σημειογραφία και την διάρκεια των συλλαβών των σημερινών μελών.
- Δομική σχέση παλαιών και σημερινών μελών.
- Συμπεράσματα.
- Περιγραφή του ρυθμού των σημερινών μελών (συντόμων, αργοσυντόμων και αργών, κατά είδη και γένη μελοποιΐας).
β. Η πράξη του ρυθμού
- Διαχωρισμός ύπαρξης ρυθμού και χειρονομικής κατάδειξής του.
- Ρυθμική χειρονομία («μονόσημος», απλός, συνεπτυγμένος χρόνος, χρήση τους, τρόποι κίνησης του χεριού).
- «Ανισόχρονες» εκτελέσεις του ρυθμού («διπλούς» χρόνος, «τρίσημος» κλπ).
- Ρυθμική μελέτη (υμνογραφικώς και μουσικώς) συγκεκριμένων μελών, χωρισμός τους σε πόδες, χειρονόμησή τους με διαφόρους τρόπους.
Ιωάννης Αρβανίτης | Βιογραφικό
Ο Ιωάννης Αρβανίτης του Βασιλείου γεννήθηκε στους Στρόπωνες Ευβοίας στις 4 Δεκεμβρίου 1961 και μεγάλωσε στην Χαλκίδα όπου έλαβε και την εγκύκλια γνώση. Αποφοίτησε το 2004 από το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανεκηρύχθη σε διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Μoυσικών Σπουδών) το 2010 με θέμα “Ο Ρυθμός των Εκκλησιαστικών Μελών μέσα από την Παλαιογραφική Έρευνα και την Εξήγηση της Παλαιάς Σημειογραφίας. Η μετρική και ρυθμική δομή των παλαιών στιχηρών και ειρμών”.
Μιλά αγγλικά, γερμανικά και αρχαία ελληνικά, έχει τριετείς σπουδές στα αραβικά, διετείς στα περσικά και είναι αυτοδίδακτος τουρκικών.
Οι μουσικές σπουδές είναι οι ακόλουθες:
1. Πτυχίο Ιεροψάλτου από το Ωδείο Χαλκίδος (τάξη Σπύρου Σιμιτζή, 1981).
2. Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Σκαλκώτα (τάξη Λυκούργου Αγγελόπουλου, 1988).
3. Εξαετείς σπουδές στην Βυζαντινή Μουσική και το Δημοτικό Τραγούδι στη Σχολή του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής του Σίμωνος Καρά, με δασκάλους τον Σίμωνα Καρά, τον Νικόλαο Κλέντο και τον Κων/νο Μάρκο.
4. Σπουδές παραδοσιακών οργάνων (ούτι, ταμπουράς, θαμπούρα, λαούτο) με αυτοδιδασκαλία και μαθήματα με τους Χρήστο Τσιαμούλη (ούτι), Περικλή Παπαπετρόπουλο και Ümid Özdemir (ταμπουρά), Firuz Han (θαμπούρα).
Έχει συνεχή ιεροψαλτική δραστηριότητα, από το 1975 μέχρι σήμερα, ερασιτεχνική και επαγγελματική, ως ακολούθως:
1. Αριστερός Ιεροψάλτης στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, πολιούχου Χαλκίδος (1982-1986).
2. Δεξιός Ιεροψάλτης στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος (1987-1989).
3. Αριστερός Ιεροψάλτης στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης Οδού Αιόλου από 1ης Οκτωβρίου 1993 μέχρι 30ής Οκτωβρίου 1999.
4. Δεξιός Ιεροψάλτης Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Πετραλώνων (Μάρτιος-Ιούνιος 2000).
5. Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο Παπα-Γιώργης Ρήγας», μέλος του χορού ιεροψαλτών του ως άνω συλλόγου για πολλά έτη και Χοράρχης (1987-1988) του χορού αυτού.
6. Μέλος και συνεργάτης -κατά καιρούς- της «Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας» του Λυκούργου Αγγελόπουλου.
7. Ιδρυτής και Διευθυντής του Βυζαντινού Χορού “Αγιοπολίτης”.
1. Διδασκαλία Βυζαντινής Μουσικής, Δημοτικού Τραγουδιού και ταμπουρά:
α) Στη Σχολή του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής του Σίμωνος Καρά επί 4 έτη.
β) Στο Δημοτικό Ωδείο Χαλκίδος (1 έτος)
γ) Σε σεμινάρια επιδοτούμενα από την ΕΟΚ και στο Πρόγραμμα Λαϊκής Επιμόρφωσης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
δ) Σε σεμινάρια επιδοτούμενα από την ΕΟΚ στον σύλλογο “Η επτάχορδη Λύρα” στον Πειραιά.
2. α) Διδασκαλία ταμπουρά, ουτιού, Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής, Υμνολογίας και Ιστορίας και Θεωρίας των Ανατολικών Μουσικών Συστημάτων στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης, από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του (1988) μέχρι το 1994. Συμμετοχή στον καταρτισμό του αναλυτικού προγράμματος του εν λόγω σχολείου.
β) επί 4 έτη (1994-1998) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (τον πρώτο χρόνο επί πλέον διδασκαλία ταμπουρά, ουτιού, λαούτου και στοιχειωδώς, κρουστών και ρυθμών της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής).
3. Διδασκαλία Βυζαντινής Μουσικής
α) επί 3 έτη στο “Αττικό Ωδείο” (Παράρτημα Χολαργού).
β) επί 5 έτη στο “Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά” (επικεφαλής του Τμήματος Βυζαντινής Μουσικής).
γ) από τον Σεπτέμβριο του 1999 μέχρι το 2007 στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (παράρτημα Πειραιά).
δ) Από το 2010 μέχρι και σήμερα στο Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) και από το 2013 (με την αναγνώριση του Ωδείου ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ) ως Υπεύθυνος του Τμήματος Βυζαντινής Μουσικής.
ε) Στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Μάρτιο του 2000 μέχρι τον Ιούνιο του 2002, όπου διετέλεσε επιβλέπων τριών και βαθμολογητής άλλων Διπλωματικών εργασιών με θέματα την Αρχαία Ελληνική, την Δημοτική και την Βυζαντινή Μουσική.
στ) Εβδομαδιαίο σεμινάριο επιμόρφωσης δασκάλων και καθηγητών μουσικής, οργανωμένο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Λευκωσία της Κύπρου (Σεπτέμβριος 1995).
ζ) Ανοιχτό σεμινάριο με τίτλο: «Γενική επισκόπηση της εξελικτικής πορείας της Βυζαντινής Μουσικής: Η εξέλιξη των ακολουθιών, των ύμνων, του μέλους», με παραδείγματα μεταγραφών του ιδίου από τις υπό την διεύθυνσή του χορωδίες των σπουδαστών στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά στις 10 Νοεμβρίου 1998.
η) Σεμινάριο με θέμα: «Η παλαιογραφική έρευνα ως οδηγός στη σημερινή θεωρία και πράξη της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής» στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών (29, 30, 31 Μαρτίου 2002).
θ) Σεμινάριο με θέμα: «Τα σημάδια και οι ήχοι της Βυζαντινής Μουσικής μέσα από την ιστορία τους», στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Πατρών ( 20, 21 Δεκεμβρίου 2003).
ι) Συγγραφή Ανθολογίων Βυζαντινών Εκκλησιαστικών Ύμνων για τα Δημοτικά και Γυμνάσια, κατόπιν διαγωνισμού και εντολής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και ηχογράφησή τους σε ψηφιακούς δίσκους (2004).
ια) Από το 2003 Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής και ταμπουρά στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Παλλήνης.
ιβ) Απόσπαση (2007-2008) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υποστήριξη των φοιτητών στις σεμιναριακές τους εργασίες. Υπεύθυνος λειτουργίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης Κωνσταντίνου Ψάχου.
ιγ) Απόσπαση (2009-2010) στο Υπουργείο Παιδείας με διάθεση στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ως μέλος τετραμελούς ομάδος για διεξαγωγή έρευνας με θέμα «Ελληνικές μουσικές παραδόσεις: Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική-Δημοτικό τραγούδι. Η θέση τους στην Γενική Υποχρεωτική Εκπαίδευση: Συμπεράσματα-Πρακτική-Προτάσεις».
ιδ) Διδασκαλία Θεωρίας της Βυζαντινής Μουσικής, Ιστορίας της Λατρείας (Λειτουργική) και Ιστορίας της Βυζαντινής Μουσικής (σημειογραφίας και μελοποιίας) στον Μουσικό Οργανισμό «Τέττιξ» (2010-2011).
ιε) Διδασκαλία τριών διμήνων σεμιναρίων ανωτέρου θεωρητικού επιπέδου στο Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) με θέματα: (ι) Η θεωρία και η πράξη του ρυθμού των εκκλησιαστικών μελών μέσα από την γλωσσολογική, την ψυχοακουστική και την παλαιογραφική έρευνα, (ιι) Εισαγωγή στην παλαιογραφία της Βυζαντινής μουσικής, (ιιι) Θεωρία και ιστορία των ήχων (2011-2012).
1. Μελέτη των παλαιών μουσικών χειρογράφων εκκλησιαστικής μουσικής και της ερμηνείας των διαφόρων μορφών της Βυζαντινής Μουσικής Παρασημαντικής.
2. Εξηγήσεις (μεταγραφές) παλαιών μελών, με παράλληλη συμμετοχή σε ραδιοφωνικές εκπομπές με εξηγήσεις παλαιών μελών.
3. Παρουσίαση εξηγήσεών του σε δύο παλαιές μεθόδους διδασκαλίας στο Συνέδριο περί Οκτωηχίας στο Royaumont της Γαλλίας, με την χορωδία του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης (Σεπτέμβριος 1992). Επίσης, παρουσίαση των ίδιων μελών με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη (Μάρτιος 1994) και την Κοπεγχάγη (Ιούνιος 1996).
4. Ανακοίνωση στο Ελληνοδανικό Συμπόσιο Βυζαντινής Μουσικής (Δανικό Ινστιτούτο Αθηνών, Νοέμβριος 1993) με θέμα: “A way to the transcription of the Old Byzantine Chant by means of the written and oral tradition” (δημοσιευμένη στον τόμο Byzantine Chant, Tradition and Reform).
5. Ανακοίνωση με θέμα: «Η Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική παράδοση στην μεταβυζαντινή Κέρκυρα στο Συνέδριο Ιστορίας της Επτανησιακής Μουσικής στην Κεφαλονιά», 14-18 Οκτωβρίου 1995, (δημοσιευμένη στα Πρακτικά του συνεδρίου).
6. Διάλεξη στο Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής και Ακουστικής (ΙΕΜΑ) με θέμα: «Μια νέα προσέγγιση στην ερμηνεία της Βυζαντινής παρασημαντικής», 20 Μαΐου 1996 (υπό έκδοσιν).
7. Ανακοίνωση με θέμα: «Μαρτυρίες αναλύσεων των μουσικών σημαδιών πριν και κατά την μεταρρύθμιση των Τριών Διδασκάλων» σε Ημερίδα Βυζαντινής Μουσικής που οργανώθηκε από την Ι.Μ. Βατοπαιδίου στις 14 Δεκεμβρίου 1996 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με γενικότερο θέμα: «Η μουσική έκφραση στην Ψαλτική Τέχνη» (υπό έκδοσιν).
8. Ανακοίνωση στο Colloque sur le chant byzantin στο Royaumont της Γαλλίας (12-15 Δεκεμβρίου 1996) με θέμα: “The rhythmical and metrical structure of the Byzantine Heirmoi and Stichera as a means to and as a result of a new rhythmical interpretation of the Byzantine Chant” (υπό έκδοσιν στα ελληνικά και εκδοθείσα ήδη στα Ρουμανικά: “Structura ritmică şi metrică a stihilor şi irmoaselor – un mijloc al noii interpretări ritmice a cîntului bizantin şi un rezultat al acesteia στον τόμο Acta Musicae Byzantine, vol. III, Centrul de Studii Byzantine Iaşi”). Η εν λόγω ανακοίνωση είναι δημοσιευμένη στα Ελληνικά με λίγες συμπληρώσεις με τίτλο: «Η ρυθμική και μετρική δομή των Βυζαντινών ειρμών και στιχηρών ως μέσο και ως αποτέλεσμα μιας νέας ρυθμικής ερμηνείας του βυζαντινού μέλους», στα Πρακτικά του συνεδρίου «Βυζαντινή Μουσική-Δημοτικό τραγούδι, οι δύο όψεις της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς» που οργανώθηκε στις 10-12 Νοεμβρίου 2000 στο Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στο Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (έκδοση, Αθήνα, 2003, επιμ. Ευστάθιος Μακρής).
9. Ανακοίνωση (μαζί με τον Γιώργο Χατζημιχελάκη) με τίτλο: «Παραδοσιακή μουσική αγωγή» στο Συνέδριο «Μουσική Αγωγή-Μουσική Παιδεία» που έγινε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας (1997).
10. Ανακοίνωση σε συνέδριο στην Νίκαια του Πειραιά (2-5 Ιουλίου 1998) με θέμα: «Ήχος και Μακάμ στο Ελληνικό Δημοτικό Τραγούδι. Σύγχρονη μεθοδολογία και ιστορική προσέγγιση».
11. Ανακοίνωση σε ημερίδα στην Χαλκίδα (12 Δεκεμβρίου 1999) με θέμα: «Ο Άρχων Πρωτοψάλτης Ιάκωβος Ναυπλιώτης, τέλος μιας παλιάς και αρχή μιας νέας εποχής της Πατριαρχικής Ψαλμωδίας».
12. Ανακοίνωση σε συνέδριο στο Ιάσιο της Ρουμανίας (12-14 Μαΐου 2000) με θέμα: “Long formulas in Petros Lampadarios’ Short Sticherarion. An examination of the form of interpretation of byzantine musical notation in the 18th century”.
13. Workshop στο Medieval and Renaissance Music Conference (St. Peter’s College, Oxford, 20-22 Αυγούστου 2000) με θέμα: “New Perspectives on the ‘Stenographic Theory’ of Byzantine Chant”.
14. Διάλεξη με θέμα: “Byzantine musical notation: historical evolution and performance practice” και workshop στο Πανεπιστήμιο του Limerick (Ιρλανδία), με συμμετοχή σε συναυλία στα πλαίσια του Festival Anail De (Δεκέμβριος 2000).
15. Παρουσίαση μεταγραφών του σε παλαιά εκκλησιαστικά μέλη (υπό την διεύθυνσή του) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στο Portland και Seattle (5-6 Ιανουαρίου 2001).
16. Workshop στο Μουσικολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης (26-28 Απριλίου 2001) και ανακοίνωση με θέμα: “The evolution of the Concept of Rhythm and Metre in Byzantine Heirmoi and Stichera from the Middle Ages till Today” σε Διεθνές Συμπόσιο εις μνήμην του Βυζαντινολόγου και φιλολόγου Carsten Høeg (Κοπεγχάγη, 30 Απριλίου – 2 Μαϊου 2001).
17. Ανακοίνωση σε συνέδριο στο Ιάσιο της Ρουμανίας (7-9 Μαϊου 2001) με θέμα: “Τhe Kekragaria and Dogmatika Theotokia by Daniel Protopsaltis: a contribution to the Prehistory of the New Sticheraric style”.
18. Μεταγραφή από χειρόγραφα του 13ου-14ου αι, πλήρης μουσική αποκατάσταση και παρουσίαση, με την Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, της παλαιάς Ακολουθίας του Ασματικού Εσπερινού στο παρεκκλήσιο του St. Peter’s College της Οξφόρδης (26 Μαϊου 2001).
19. Συμμετοχή με workshop και ψαλμώδηση σε Ακολουθία Εσπερινού στο Sionna Festival στο Limerick (Ιρλανδία, Οκτώβριος 2001).
20. Εισήγηση με θέμα: «Ελληνική έρευνα στην Βυζαντινή Μουσική» στο 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Μουσικής έρευνας που οργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ από το ΙΕΜΑ στις 14-15 Δεκεμβρίου 2001, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
21. Ανακοίνωση με θέμα: “Phthora and Chromaticism in Early and Late Byzantine Chant” στο συνέδριο της διεθνούς ομάδος Cantus Planus, στα πλαίσια του 17th International Congress of the International Musicological Society, 1-8 Αυγούστου 2002, στο Leuven του Βελγίου.
22. Κριτής άρθρου περί Βυζαντινής Μουσικής για τεύχος του περιοδικού Plainsong & Medieval Music (Φθινόπωρο 2002).
23. Personal profile (βιογραφικό σημείωμα, αλλά και περίληψη των ερευνών και απόψεών μου) στο “Anail De, The Breath of God, Music, Ritual and Spirituality”, edited by Helen Phelan, Veritas Publications, Dublin 2001.
24. Μεταγραφή των Καταβασιών της Κυριακής προ της Χριστού Γεννήσεως από τον Παλαιοβυζαντινό Κώδικα Paris, Coislin 220 των αρχών του 12ου αι. και έκδοσή τους στο άλμπουμ ψηφιακών δίσκων «Βηθλεέμ ετοιμάζου, Προεόρτιοι Ύμνοι των Χριστουγέννων», οι οποίοι επίσης ψάλλονται από το Romeiko Ensemble υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου Γεωργίου Μπιλάλη (εκδ. Μελωδικό Καράβι, 2002).
25. Παρουσίαση μεταγραφών του σε παλαιά εκκλησιαστικά μέλη (υπό την διεύθυνσή του) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στο Portland και Seattle (3-4 Ιανουαρίου 2003). Έκδοση των εν λόγω μεταγραφών του σε ψηφιακό δίσκο (2004).
26. Ανακοίνωση με θέμα: «Ενδείξεις και αποδείξεις για την σύντομη εξήγηση του Παλαιού Στιχηραρίου», στο Β΄ Διεθνές Μουσικολογικό και Ψαλτικό Συνέδριο με θέμα «Τα Γένη και Είδη της Βυζαντινής Ψαλτικής Μελοποιίας», Αθήνα, 15-19 Οκτωβρίου 2003.
27. Ανακοίνωση – παρουσίαση του ερευνητικού, διδακτικού, μελοποιητικού, εκδοτικού, εκτελεστικού και καλλιτεχνικού του έργου, στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινής Μουσικής, «Διαπανεπιστημιακή Συνεργασία, Έρευνα―Εκπαίδευση―Καλλιτεχνικό έργο», που οργάνωσε το Κέντρο Εκκλησιαστικής Μουσικής – Βυζαντινή Λειτουργική Σκηνή, στην Θεσσαλονίκη, 30-31 Οκτωβρίου 2003.
28. Μεταγραφή (αργή εξήγηση) του Χερουβικού των Προηγιασμένων Νυν αι δυνάμεις στο μέλος του Ιωάσαφ του Νέου Κουκουζέλη (αρχές 17ου αι), κατ’ αίτησιν της Ι.Μ.Βατοπαιδίου (Μάρτιος 2004).
29. Συμμετοχή σε συναυλίες στα πλαίσια του Φεστιβάλ “The Women, Wealth and Wisdom of Byzantium” (Λονδίνο, 18 Φεβρουαρίου-1 Απριλίου 2004) μαζί με την χορωδία Capella Romana, όπου παρουσιάστηκαν και μεταγραφές του σε στιχηρά της Κασσιανής και ενός Κοινωνικού από χειρόγραφα του 14ου και 15ου αι.
30. Ανακοίνωση με θέμα: “Intervals in Medieval Byzantine Chant: A Hypothesis formulated on early and later evidence” στο: 12th conference of the Study Group CANTUS PLANUS που έγινε στο Lillafüred της Ουγγαρίας, 23-28 Αυγούστου 2004.
31. Παρουσίαση μεταγραφών του σε παλαιά εκκλησιαστικά μέλη (υπό την διεύθυνσή του, με αφορμή την χιλιετηρίδα της Ελληνόρρυθμης Μονής της Grottaferrata) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στο Portland (OR) και Seattle (WA) (7-8 Ιανουαρίου 2005) και στην Victoria (Καναδάς, BC) (15 Ιανουαρίου 2005). Ηχογράφηση των μεταγραφών του για επικείμενη έκδοση ψηφιακού δίσκου.
32. Παρουσίαση μεταγραφών του των ανωτέρω παλαιών εκκλησιαστικών μελών (υπό την διεύθυνσή του) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στα πλαίσια του XXXIX Spring Symposium of Byzantine Studies Performing Byzantium που οργάνωσε το Institute of Byzantine Studies του Belfast στο Queen’s University of Belfast (2-4 Απριλίου 2005).
33. Παρουσίαση μεταγραφών του των ανωτέρω παλαιών εκκλησιαστικών μελών (υπό την διεύθυνσή του) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στο Limerick (Ιρλανδία) και τρεις διαλέξεις με θέμα την Βυζαντινή Μουσική στο Πανεπιστήμιο του Limerick (5-6 Απριλίου 2005)
34. Ανακοίνωση με θέμα: “On the Meaning and Purpose of the Treatise of Manuel Chrysaphis”, στο Συμπόσιο Βυζαντινής Μουσικής Tradition and Innovation in the Late – and Postbyzantine Chant που έγινε στο Hernen Castle (Ολλανδία) στις 7-10 Απριλίου 2005.
35. Ανακοίνωση με θέμα: “The Heirmologion by Balasios the Priest (17th c.): A Middle-point between Past and Present στο First International Conference on Orthodox Church Music”, που οργανώθηκε από το Τμήμα Ορθόδοξης Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Joensuu (Φιλανδία, 13-19 Ιουνίου 2005). Συμμετοχή (ως ιδρυτικό μέλος) στην ίδρυση της International Society of Orthodox Church Music (ISOCM) κατά το συνέδριο αυτό.
36. Συγγραφή άρθρου “Η Βυζαντινή μουσική γραφή πριν την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως”, για την Ρωσσική Ορθόδοξη Εγκυκλοπαίδεια (Pravoslavnaja Entsiklopedija) (2003).
37. Παρουσίαση μεταγραφών του σε παλαιά εκκλησιαστικά μέλη (υπό την διεύθυνσή του) με την Ελληνοαμερικανική χορωδία Capella Romana στο Pontificio Istituto Orientale (Ρώμη, 4 Μαϊου 2006), καθώς και στην Σικελία (Piana degli Albanesi, 6 Μαϊου 2006 και Mezzojuso, 7 Μαϊου 2006) στα πλαίσια του Φεστιβάλ Paradhosis, La musica bizantina fra tradizione scritta e orale.
38. Ανακοίνωση με θέμα: «Το παρελθόν και το παρόν του Βαρέως Ήχου», Συνέδριο Ψαλτικής τέχνης. Αθήνα 2006.
39. Ανακοίνωση με θέμα: “Verso una moderna interpretazione dei manoscritti musicali di Grottaferrata στο Convegno di studi: Padre Lorenzo Tardo, la musica bizantina e gli Albanesi di Sicilia, Palermo-Contessa Entellina-Piana degli Albanesi-Santa Cristina Gela”, 7-9 Μαρτίου 2008. Συναυλία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου της Piana degli Albanesi με την χορωδία “Αγιοπολίτης” υπό την διεύθυνσή του, με μεταγραφές του από παλαιά χειρόγραφα και άλλα εκκλησιαστικά μέλη.
40. Ανακοίνωση με θέμα: “Forms and Procedures of Exegesis with a special Reference to Akakios Chalkeopoulos” στο συνέδριο Tradition and Innovation in Late – and PostByzantine Chant στο Hernen Castle (Ολλανδία), 30 Οκτωβρίου-3 Νοεμβρίου 2008.
41. Ανακοίνωση με θέμα: «Η λύση του προβλήματος της μετρικής των ύμνων μέσα από την σύντομη εξήγηση του μέλους των παλαιών στιχηρών και ειρμών», στο Δ΄ Διεθνές Συνέδριο, Ψαλτικό και μουσικό «Τα γένη της Ρυθμοποιΐας και τρέχοντα ψαλτικά θέματα», Αθήνα 8-11 Δεκεμβρίου 2009.
42. Συναυλία στην Κοπεγχάγη (16 Μαρτίου 2010) με τον Βυζαντινό Χορό “Αγιοπολίτης” υπό την διεύθυνσή του, με μεταγραφές του από παλαιά χειρόγραφα και άλλα εκκλησιαστικά μέλη.
1. Μελοποίηση εκκλησιαστικών μελών
α) Μελοποίηση αργών και συντόμων στιχηρών, “Μαθημάτων” της Παπαδικής και άλλων μελών για Ακολουθίες Νέων Αγίων, κατά παραγγελία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και της Αδελφότητος των Δανιηλαίων των εν Αγίω ΄Ορει.
β) Μελοποίηση Ακολουθιών Νέων Αγίων κατά παράκλησιν διαφόρων.
γ) Μελοποίηση ποικίλων και διαφόρων μελών (Στιχηρών, Ειρμών, Χερουβικών, Κοινωνικών, Λειτουργικών κλπ) προς ιδιωτική και ευρύτερη χρήση στην Εκκλησία.
δ) Μελοποίηση μελών του Ακαθίστου Ύμνου (μεταξύ αυτών και 63 Εφύμνια) και έκδοση βιβλίου «Ο Ακάθιστος ΄Υμνος» (1997).
2. Ενασχόληση με την θεωρία και πράξη της Ανατολικής Μουσικής. Εμφανίσεις ως τραγουδιστής ή/και οργανοπαίκτης σε συναυλίες Ανατολικής και Δημοτικής Μουσικής.
3. Συγγραφή της πρώτης εν Ελλάδι Μεθόδου ταμπουρά και παρουσίασή της σε ειδικό σεμινάριο υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ (21-23 Νοεμβρίου 1997) στα Κρέσταινα Ηλείας (Επισήμως ανέκδοτη, πλην όμως διανέμεται φωτοτυπημένη ήδη συνεχώς σε όλα τα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια).
4. Πρώτος διδάσκων και οργανωτής του Μουσικού Εργαστηρίου του Γεωργικού Πανεπιστημίου Αθηνών (1994).
5. Ρεσιτάλ Βυζαντινής Μουσικής με καλοφωνικούς ειρμούς και κρατήματα στο Θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι (9 Ιουλίου 1993).
6. Καταγραφή Θρακιώτικων και άλλων τραγουδιών σε Βυζαντινή σημειογραφία και πεντάγραμμο σε φυλλάδια δίσκων του Θρακιώτη τραγουδιστή Χρόνη Αηδονίδη [Δίσκος “Τραγούδια της Θράκης” των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (1994) και άλλα υπό έκδοσιν].
7. Δημοσίευση άρθρου με θέμα: «Εκκλησιαστικό και δημοτικό άσμα» στο περιοδικό Επτά ημέρες της εφημερίδος Καθημερινή (16 Απριλίου 1995).
8. Συμμετοχή σε συναυλίες Βυζαντινής Μουσικής ως χορωδός και χοράρχης.
9. Συμμετοχή σε συναυλίες του Ensemble Organum του Marcel Pèrés με μέλη της Ècole de Notre-Dame.
10. Συμμετοχή στη δισκογραφία ως ψάλτης, τραγουδιστής και οργανοπαίκτης.
11. Συμμετοχή στο 1ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής στην Πάτμο (7-14 Σεπτεμβρίου 2001) ως σολίστας στο έργο του Γιώργου Χατζημιχελάκη «Εις την νίκην του Σταυρού», καθώς και με μεταγραφές του σε Σταυροθεοτοκία του Λέοντος του Σοφού από χειρόγραφο του 14ου αι. Επανάληψη της ίδιας συναυλίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χολαργού (24 Απριλίου 2002).
12. Ψαλμώδηση, μαζί με τον Πρωτοψάλτη Γεώργιο Μπιλάλη, μελών της Ακολουθίας των Χαιρετισμών στον ψηφιακό δίσκο «Τη Βασιλίδι Μητρί», που εκδόθηκε το Μάρτιο του 2003 από τις εκδόσεις Μελωδικό Καράβι.
13. Ιδρυτής, Διδάσκαλος και Διευθυντής του Βυζαντινού Χορού Αγιοπολίτης (1994) που έχει δώσει συναυλίες στην Ελλάδα, στην Ολλανδία (Maastricht, 19 Σεπτεμβρίου 2004), στο Βέλγιο (Φεβρουάριος 2002, σε διάφορες πόλεις), στην Σικελία και αλλού. Με τον εν λόγω χορό έχει εκδώσει τους ψηφιακούς δίσκους «Στη Σκιά του Άθω» (Ιανουάριος 2002) και «Της Βασιλίδος Καυχήματα» (Μάϊος 2003).
14. Συμμετοχή ως σολίστας με τον ψαλτικό χορό Grupul “Stavropoleos” (Βουκουρέστι) στο Festivalul de musicǎ veche, Βουκουρέστι, 17 Νοεμβρίου 2007.
Οι εγγραφές γίνονται από Δευτέρα έως Παρασκευή, 5-9 μ.μ. στην έδρα του Ωδείου (Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη), ή τηλεφωνικώς τις ίδιες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες:
- 210 82 37 447 | Δευτέρα – Παρασκευή, 5-9 μ.μ.
- Από φέτος, μειωμένες τιμές κατά 10-30% σε πολλά από τα μαθήματά μας.
Έκπτωση 15% στα δίδακτρα του ομαδικού μαθήματος για παιδιά, για 2 αδέλφια κάτω των 18 ετών, και δωρεάν το τρίτο και τα επόμενα.
- Eυκολίες σε πολυτέκνους, ανέργους, φοιτητές και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
- Ομαδικά μαθήματα στην Βυζαντινή Μουσική και στα παραδοσιακά όργανα με πολύ χαμηλό κόστος.
- Παιδικά μαθήματα οργάνων μόνο με 50€ το μήνα.
Πληροφορίες:
- 210 82 37 447 | Δευτέρα – Παρασκευή, 5-9 μ.μ.
Videos
Δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα videos.
Κατάλογος Μαθημάτων & Σεμιναρίων
Δες συγκεντρωτικά και εκτύπωσε όλα τα μαθήματα, τα σεμινάρια και τα εργαστήρια του Ωδείου.Μαθήματα | Σεμινάρια | Εργαστήρια
Βυζαντινή μουσική, Παραδοσιακά όργανα, Δημοτικό τραγούδι, Φωνητική,
Οργανοποιία, Χορός