Η τέχνη και η τεχνολογία του ήχου στην υπηρεσία της λαογραφίας2016-04-17T23:17:38+00:00

Εισηγητές: Γιάννης Χριστοδουλάτος και Αλέξανδρος Κετετζιάν, ηχολήπτες και τεχνικοί ήχου με μεγάλη εμπειρία τόσο στην ηχογράφηση όσο και στην ψηφιοποίηση σημαντικών αρχείων.

Δύο σεμιναριακοί κύκλοι, όπου οι εισηγητές μέσα από την εμπειρία τους θα δώσουν την γνώση, τεχνικές και πολύτιμες συμβουλές, προκειμένου κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να φέρει εις πέρας μία υψηλής ποιότητας επιτόπια ηχογράφηση και να ψηφιοποιήσει στην υψηλότερη δυνατή ποιότητα ηχητικό υλικό που είναι αποθηκευμένο σε αναλογικά μέσα (βινύλιο, μπομπίνες, κασσέτες).

| 1ος κύκλος: Επιτόπια ηχογράφηση |

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ημέρες

Είναι πολλές οι περιπτώσεις, στις οποίες προκύπτει η ανάγκη ηχογράφησης ενός γεγονότος στον τόπο όπου αυτό συμβαίνει. Για όσους μάλιστα ασχολούνται, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, με την διενέργεια επιτόπιων λαογραφικών καταγραφών, η επιτόπια ηχογράφηση αποτελεί συστατικό στοιχείο της δραστηριότητάς τους αυτής. Ο σεμιναριακός αυτός κύκλος σκοπό έχει να μεταδώσει στους ενδιαφερόμενους την βασική και αναγκαία γνώση για μία υψηλής ποιότητας ηχογράφηση όχι σε χώρο studio αλλά στον χώρο όπου λαμβάνει χώρα το εκάστοτε γεγονός.

Θα δοθούν πρακτικά παραδείγματα διαμόρφωσης χώρου και ηχογράφησης!

| 2ος κύκλος: Ψηφιοποίηση ήχου |

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ημέρες

Η αρχειοθέτηση του ηχητικού υλικού γίνεται πλέον ψηφιακά. Η ψηφιοποίηση αναλογικών μέσων αποθήκευσης ήχου (βινύλιο, μπομπίνα, κασσέτα) προκύπτει πολύ συχνά ως ανάγκη, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντοχή του ηχητικού υλικού στον χρόνο. Εκτός της περίπτωσης ψηφιοποίησης του προσωπικού μας ηχητικού αρχείου ή ενός ηχητικού αρχείου κάποιου φορέα, πολύ κοινή για όσους διενεργούν επιτόπιες λαογραφικές καταγραφές είναι η περίπτωση όπου ο ερευνητής βρίσκει ηχογραφήσεις σε παλαιές μπομπίνες και κασσέτες, τις οποίες και καλείται να ψηφιοποιήσει, πολλές φορές μάλιστα επιτόπου, καθώς ο ιδιοκτήτης δεν δέχεται να δανείσει το υλικό στον καταγραφέα.

Ο σεμιναριακός αυτός κύκλος στοχεύει, λοιπόν, στο να μεταδώσει τις απαραίτητες γνώσεις στον ενδιαφερόμενο ώστε να επιτύχει, με ένα λογικό κόστος, υψηλή ποιότητα ψηφιοποίησης αναλογικών μέσων αποθήκευσης του ήχου και σωστή αποκατάσταση του ψηφιακού πλέον αρχείου.

Όσα διδαχθούν θα εφαρμοστούν στην πράξη σε ηχητικά αρχεία που μπορούν να φέρουν οι συμμετέχοντες!

Εδώ κι εδώ θα βρείτε την ακριβή περιγραφή της θεματολογίας των δύο σεμιναριακών κύκλων.

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link