Ασπροπόταμος Τρικάλων Σεμινάριο χορού 2018-03-10T15:15:45+00:00

Ασπροπόταμος Τρικάλων | Σεμινάριο χορού

Ρυθμολογική και χορευτική προσέγγιση της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης πανελλαδικά

Ο χορός στην παράδοση του Ασπροποτάμου Τρικάλων

Ο ελληνισμός ως μία εθνότητα αποτελείται από πολλές πολιτισμικές κοινότητες. Η κάθε πολιτισμική κοινότητα έχει τα δικά της ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά, αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες. Παράλληλα οι θεμελιώδης πολιτιστικές δομές και στην περίπτωση μας τα μουσικά μέτρα – ρυθμοί (τραγούδια – μουσική – χοροί) την ταυτοποιούν ως ένα αλληλένδετο κρίκο στην ενιαίο σύνολο του ίδιου έθνους που ονομάζεται Ελληνισμός. Μία από αυτές τις πολιτισμικές κοινότητες είναι οι Βλάχοι.

Εισηγητής

Ο Γιάννης Δήμας, Πανεπιστημιακός Διδάσκων «Χορολογία Ελληνισμού», ΣΕΦΑΑ – ΤΕΦΦΑ Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με καταγωγή από την Τζούρτσα Ασπροποτάμου Τρικάλων.

Χοροί

Οι Βλάχικοι χοροί (μουσική – τραγούδια) στηρίζονται και χρησιμοποιούν σχεδόν όλη την γκάμα των αρχέγονων ελληνικών ρυθμών. Αναλύονται μουσικές, τραγούδια, χοροί δειγματοληπτικά από την γενέτειρα Πίνδο και απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι Βλάχοι σήμερα!

Μετά την γενική μουσικοχορευτική περιήγηση ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τους χορούς και την μουσικορυθμική ταυτότητα της περιοχής Ασπροποτάμου.

Διδακτική – Μεθοδολογία – Ρυθμολογία – Μετρική – Χορευτικοί δρόμοι.

Πληροφορίες

  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
  • Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
  • Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link