Βόρεια Θράκη | Σεμινάριο χορού
Οι εισηγητές του σεμιναρίου διδάσκουν και αναλύουν τεχνικά και υφολογικά χορούς από τα χωριά της Βόρειας Θράκης Καβακλί, Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι, Μικρό και Μεγάλο Μπογιαλίκι, Ακ-Μπουνάρ, Μπάνα και Αίμωνα.
Πριν την έναρξη της διδασκαλίας των χορών γίνεται συνοπτική παρουσίαση ενός σπάνιου και πολύτιμου υλικού που βρέθηκε και ψηφιοποιήθηκε από το «Περίπτερο Ψηφιοποίησης» του ΚΕΠΕΜ στο Κίτρος Πιερίας.

Εισηγητές
Ο Γιάννης Πραντσίδης γεννημένος στο Αιγίνιο Πιερίας, επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ. και χοροδιδάσκαλος επί σειρά ετών σε πλήθος φορέων, και ο Δήμος Πραντσίδης πτυχιούχος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς, Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και χοροδιδάσκαλος με εξειδίκευση στους χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας, καί οι δύο ερευνητές της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Βόρειας Θράκης.

Χοροί
- Καστρινός (Καβακλί),
- Χεριάτικος Τραμπανιστός (Μπάνα),
- Ζωναράδικος – Ντιούζκος (Καβακλί – Μοναστήρι – Ακ Μπουνάρ),
- Ζωναράδικος Τραμπανιστός (Μπάνα),
- Ζαβρατένο (Μπογιαλίκι),
- Τσέστος (Καβακλί – Μοναστήρι),
- Μπογδάνος (Μοναστήρι),
- Μηλλίσω (Μοναστήρι),
- Συγκαθιστός (Καβακλί – Μοναστήρι),
- Καλλινίτικος (Μπάνα),
- Μπαϊντούσκα (Καβακλί – Μοναστήρι),
- Γιάρισκα (Αίμωνας),
- Σ’ τρείς (Καβακλί – Μοναστήρι),
- Ζερβός (Μπάνα),
- Ζίγκλο (Μπογιαλίκι),
- Τροΐρω (Μπογιαλίκι).

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Ζωντανή μουσική με σκοπούς και τραγούδια από τη Βόρεια Θράκη!
Ο Γιάννης Πραντσίδης Γεννήθηκε το 1946 στο Αιγίνιο Πιερίας. Μετά τη φοίτησή του στα σχολεία της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης του Αιγινίου, φοίτησε στην Ε.Α.Σ.Α. Αθηνών από το 1965-1968, και έλαβε το πτυχίο του καθηγητή Φυσικής Αγωγής το 1968.
Υπήρξε μέλος της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών από το 1966 μέχρι το 1970. Διορίστηκε το 1971 στο Ν. Μαγνησίας όπου και υπηρέτησε κατά καιρούς σε διάφορα σχολεία της Β/βάθμιας εκπαίδευσης. Από το 1982 διδάσκει το μάθημα των «Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών» στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1995 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Το 1999 εκλέχτηκε στη βαθμίδα του λέκτορα και το 2008 στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Α.Π.Θ.
Από το 1970 δίδαξε και διδάσκει Ελληνικούς Χορούς: στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, στο Σύλλογο «Ανατολική Ρωμυλία» Λάρισας, στο Σύλλογο «Ανατολική Ρωμυλία» Αιγινίου και στο χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Συκεών.
Από το 1970 ασχολήθηκε συστηματικά με την έρευνα, διδασκαλία και παρουσίαση των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών. Οργάνωσε πλήθος παραστάσεων με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πραγματοποίησε πολλές εκπομπές στην τηλεόραση καθώς και στο ραδιόφωνο και βοήθησε, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, στην αναβίωση αρκετών εθίμων. Οργάνωσε και δίδαξε σε σεμινάρια, Ελληνικούς Παραδοσιακούς χορούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πήρε μέρος, ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια για τον Ελληνικό Παραδοσιακό χορό και συνέγραψε άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Το 2004 κυκλοφόρησε βιβλίο του με τίτλο « Ο Χορός στην Ελληνική Παράδοση και η Διδασκαλία του», που αποτελεί και μια νέα πρόταση στη βιβλιογραφία του χορού και το 2008 συλλογή τραγουδιών της Βόρειας Θράκης με τίτλο “Από τη Θράκη του Ορφέα και του Διόνυσου – Σκοποί και Τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας” (Βόρειας Θράκης).
Ο Δήμος Πραντσίδης γεννήθηκε το 1979 στον Βόλο Μαγνησίας και μεγάλωσε στο Αιγίνιο Πιερίας, όπου και κατοικεί μόνιμα.
Είναι πτυχιούχος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς και τα χειμερινά σπορ. Έχει πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αθλητική Απόδοση και Υγεία, ενώ είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 2000 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος παραδοσιακών χορών με εξειδίκευση στους χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Έχει συνεργαστεί και συνεχίζει να συνεργάζεται ως χοροδιδάσκαλος αλλά και ως χορευτής με τους συλλόγους: “Ανατολική Ρωμυλία” Αιγινίου, Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, “Ανατολική Ρωμυλία” Σκεπαστού Θεσσαλονίκης και “Αριστοτέλη” Κουφαλίων.
Σημαντικό σταθμό, ωστόσο, στην καριέρα του αποτέλεσε η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, το ιστορικό αυτό σωματείο, όπου κλήθηκε να αναλάβει ως χοροδιδάσκαλος το Σεπτέμβριο του 2012.
Στα πλαίσια των ερευνητικών του αναζητήσεων έχει πραγματοποιήσει καταγραφές, έρευνες, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά που αφορούν τον πολιτισμό, την παράδοση και την λαογραφία.
Ταυτόχρονα έχει διδάξει σε σεμινάρια στο εξωτερικό (Αγγλία, Βέλγιο, Ισπανία) αλλά και στην Ελλάδα, σε ξένους και Έλληνες χορευτές.
Μαζί με την οικογένεια του διοργανώνει το ετήσιο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών, που πραγματοποιείται εδώ και 22 χρόνια, μεγαλώνοντας ουσιαστικά μέσα σε αυτό και αποκτώντας εμπειρία με άμεσο και βιωματικό τρόπο!
Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης, καθώς και πολλές μουσικοχορευτικές παραστάσεις με σημαντικότερες εξ αυτών:
- Βασιλικό θέατρο Θεσσαλονίκης.
- Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης.
- Θέατρο «Δόρα Στράτου».
- Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
- Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη).
Από μικρός ακολουθούσε τους γονείς του Ιωάννη και Βάσω Πραντσίδη στα δρώμενα, τους χορούς και τις καταγραφές που πραγματοποιούσαν σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλωσε σε ένα κλίμα γεμάτο ήχους και εικόνες, που τον οδήγησαν στα βήματα του πατέρα του, συνεχίζοντας έτσι την δουλειά του στην παράδοση της Βόρειας Θράκης.
Από νωρίς ασχολήθηκε με την μουσική παίζοντας κρουστά με τον παραδοσιακό πρακτικό τρόπο εκμάθησης, ενώ το Θρακιώτικο τραγούδι αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα του.
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]