Κάλυμνος | Σεμινάριο χορού
Στο σεμινάριο ο εισηγητής αναλύει το κύριο χορευτικό ρεπερτόριο του νησιού τεχνικά και υφολογικά, ανάλογα και με τα όργανα που συνοδεύουν τον χορό (βιολί-λαούτο ή τσαμπούνα).
Το σεμινάριο περιλαμβάνει τα παρακάτω μέρη:
- 1ο μέρος: Συνοπτική παρουσίαση των καταγραφών (εκδεδομένων και ανέκδοτων) του Σίμωνα Καρά στην Κάλυμνο.
- 2ο μέρος: Διδασκαλία χορών της Καλύμνου από τον εισηγητή του σεμιναρίου Αντώνη Κ. Κοκκινίδη.

Εισηγητής
Ο Αντώνης Κ. Κοκκινίδη, γεννημένος στην Κάλυμνο, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, χορευτής και χοροδιδάκαλος σε πλήθος φορέων και ερευνητής της μουσικοχορευτικής παράδοσης του νησιού του.

Χοροί
- Ίσσος
- Σούστα
- Συρτός
- Θυμαριώτικος
- Μηχανικός
- Ντιρλαντά

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Η Έκδοση [Βιβλίο/CD]
Ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά το 1958 και το 1964 σκοπών και τραγουδιών με βιολιά και τσαμπούνες από την Κάλυμνο. Μία έκδοση με ένθετο 160 σελίδων, με στοιχεία για το γλωσσικό ιδίωμα της περιοχής, τα ήθη, τα έθιμα, την μουσική, το χορό, τη φορεσιά και τη λαογραφία του νησιού. Ένα σπάνιο ηχητικό και ερευνητικό υλικό από το Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά.
Ζωντανή μουσική με σκοπούς και τραγούδια από την Κάλυμνο!
Ο Αντώνης Κ. Κοκκινίδης γεννήθηκε το έτος 1968 στην Κάλυμνο και μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του, το 1985, έρχεται στην Αθήνα για την εισαγωγή του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο – Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Από το 1992 έως το 2007 ήταν Προϊστάμενος του Ηλεκτρομηχανολογικού τμήματος της εταιρείας «Δέλτα Project» με κύριο αντικείμενο τις κατασκευές ολοκληρωμένων έργων (turn key projects) του αγροτοβιομηχανικού τομέα και έργα ανανεωσίμων πηγών ενέργειας. Το 2007 συνιδρυτής της εταιρείας «Bιέντερ Α.Ε.» (Βιομηχανικά και Ενεργειακά έργα).
Χορευτής και χοροδιδάσκαλος (κρητικών χορών) στον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1990).
Από το 1986 έως και σήμερα ενεργό μέλος στην Ένωση Καλυμνίων Αττικής, ως χορευτής και χοροδιδάσκαλος στα χορευτικά τμήματα (ενηλίκων και παιδικό). Από το 2003 ως το 2010 μέλος του Δ.Σ. (Αντιπρόεδρος, Γ. Γραμματέας) της Ενωσης Καλυμνίων Αττικής και Υπέυθυνος του Χορευτικού Τμήματος και της Νεολαίας.
Ως πρωτοχορευτής της χορευτικής ομάδας της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής έλαβε μέρος σε πολυάριθμες εκδηλώσεις της Ένωσης αλλά και της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, στην Αττική (Γιορτές Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου, Φεστιβάλ Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού, Τουριστικό Πανόραμα, Φεστιβάλ Unesco, ετήσιες χοροεσπερίδες κ.ά.) και στο εξωτερικό (Tarpon Springs Florida) κ.λπ.
Συμμετείχε σε χορευτικές παραστάσεις αφιερωμένες στην Κάλυμνο σε διάφορα φιλικά σωματεία όπως: Θέατρο «Δόρα Στράτου», Χορευτική Ομάδα «Κύκλος» Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αλίμου, Χορευτικός Σύλλογος Κοζάνης κ.λπ.
Εισηγητής σε πλήθος σεμιναρίων εκμάθησης των χορών της Καλύμνου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα κυριότερα εκ των οποίων αναφέρουμε ενδεικτικά: Σχολή ελληνικών χορών στο Tarpon Springs στη Florida των Η.Π.Α. (2002), Χορευτικός Όμιλος «Ναϊάδες» στην Αθήνα (2003), Θεάτρο Eλληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», οργάνωση του χορευτικού προγράμματος του Θεάτρου με τους χορούς της Καλύμνου (2004-2010), Σχολή ελληνικών χορών στο Λουξεμβούργο, Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος» στη Θεσσαλονίκη (2006), 16ο Σεμινάριο παραδοσιακού χορού στη Σκοτίνα Πιερίας, με οργανώτες τους καθηγητές της Γυμναστικής Ακαδημίας Γιάννη Πραντσίδη και Χαράλαμπο Μούτσελο (2007), Σχολές ελληνικών χορών στη Ζυρίχη της Ελβετίας, στην Κολωνία και στο Έσσεν της Γερμανίας (2008), Θουκιδίδειος Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αλίμου, Τμήμα παραδοσιακών χορών (2009-2010), Όμιλος «Πολύμορφη Έκφραση» στον Πειραιά, Όμιλος Unesco Ν. Πειραίως και Νήσων, Σεμινάριο για αλλοδαπούς μαθητές ελληνικών χορών στην Κάλυμνο (2011), Σχολές ελληνικών χορών σε Βρυξέλλες και Mons του Βελγίου (2012).
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]