Κεντρική Κρήτη | Σεμινάριο χορού
Στη διάρκεια του σεμιναρίου, ο εισηγητής, Ιωάννης Θεμ. Τσουχλαράκης, παρουσιάζει το θέμα «Χοροί Κεντρικής Κρήτης (νομοί Ρεθύμνου και Ηρακλείου). Πλούτος και διαφορετικότητα στον τυπικό βηματισμό και στον αυτοσχεδιασμό».
Ειδικότερα:
- Διδάσκονται χοροί της Κεντρικής Κρήτης.
- Γίνονται εκτενείς αναφορές: στους τρόπους που χορεύονται στους νομούς Ρεθύμνου και Ηρακλείου δύο δημοφιλείς χοροί από το νομό Χανίων, ο χανιώτικος (συρτός) και το πεντοζάλι (πεντοζάλης), καθώς και ο συρτός πάσο (ή σταυρωτός ή φτερωτός ή ντάμα).
- Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον πλούτο και τη διαφορετικότητα των παραδοσιακών εκφραστικών κινήσεων του πρωτοχορευτή στους αυτοσχεδιαστικούς χορούς, αλλά και των κανόνων γενικότερα στους προαναφερθέντες κοινούς μεταξύ Δυτικής και Κεντρικής Κρήτης χορούς.

Εισηγητής
Ο Ιωάννης Θεμ. Τσουχλαράκης με καταγωγή από το Χωρδάκι Ακρωτηρίου της επαρχίας Κυδωνίας του νομού Χανίων, απόφοιτος του Τμήματος “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό”, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και από το 2002 σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

Χοροί
- Σιγανός,
- Σούστα,
- Τριζάλης,
- Κουτσαμπαδιανός (ή κουτσιστός),
- Πηδηχτός (Μυλοποτάμου),
- Απανωμερίτης (ή τακουνάκι),
- Μαλεβιζώτης (ή καστρινός).

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Ζωντανή μουσική με σκοπούς και τραγούδια από τη Κεντρική Κρήτη!
Ο Ιωάννης Θεμ. Τσουχλαράκης κατάγεται από το Χωρδάκι Ακρωτηρίου της επαρχίας Κυδωνίας του νομού Χανίων. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα στους παραδοσιακούς κρητικούς χορούς, κατά την παιδική του ηλικία, από τον μεγάλο χορευτή και χοροδιδάσκαλο Μύρωνα Σαπουντζή (1921-2005) από τον Μακρυγιάννη Μυλοποτάμου. Αργότερα, είχε τη τύχη να γνωριστεί με τους σπουδαίους μουσικούς και χορευτές της Κρήτης: Κωνσταντίνο Παπαδάκη – Ναύτη (1920-2003) από το Καστέλι Κισσάμου, Γεώργιο Μουζουράκη (1904-2001) από την Παντάνασσα Αμαρίου, Αντώνη Ποντικό (1917-2004) από τους Κάμπους Κυδωνίας, Αντώνη Στεφανάκη από τη Γέργερη Ηρακλείου, Βαγγέλη Βαρδάκη και Νίκο Μεταξάκη από την Ιεράπετρα) από τους οποίους έμαθε πολλά. Υπήρξε χορευτής στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Πρωτοετής, μόλις, φοιτητής (στο Ε.Μ.Π.) ξεκίνησε την χοροδιδασκαλική του δραστηριότητα σε κρητικούς πολιτιστικούς φορείς των νομών Αττικής και Ευβοίας. Λίγα χρόνια αργότερα άρχισε να αρθρογραφεί στον κρητικό τύπο. Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Παγκρήτιας Δημοσιογραφικής Ένωσης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και του Κρητικού Λαϊκού Πανεπιστημίου. Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες: Κρητικοί Παλμοί, Κρητική Ενημέρωση, Κρητικά Νέα, Η Ώρα της Κρήτης και Ο Αγώνας της Κρήτης και τα περιοδικά: Κοντυλιές, Κρήτη, Κρητολογικά Γράμματα και Χοροστάσι.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και από το 2002 σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, συντάκτης και επιμελητής των εννέα ιστορικών και πολιτιστικών ημερολογίων που έχει εκδώσει.
Από το 2006 κατέχει την ιστοσελίδα www.cretandance.gr – www.tsouchlarakis.com
Έχει αφιερώσει πολλά χρόνια σε μελέτες και έρευνες (συνεντεύξεις, καταγραφές κ.λπ.) σχετικές με την ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης, πρωτοστατώντας στην προβολή της ιστορίας, των εθίμων, των παραδοσιακών χορών, των φορεσιών, των τραγουδιών και των λαϊκών μουσικών οργάνων της Κρήτης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνα τα στοιχεία τους που για δεκαετίες έμειναν στο περιθώριο της δημοσιότητας. Θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα αυτό.
Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται τα εκδοθέντα έργα του: Η ιστορία και η λαογραφία της κρητικής φορεσιάς (Κλασικές Εκδόσεις, Αθήνα, 1997, 1999), Οι χοροί της Κρήτης – μύθος, ιστορία, παράδοση (Κέντρο Σπουδής Κρητικού Πολιτισμού, Αθήνα 2000, Α’ Έπαινος Ακαδημίας Αθηνών), Τα λαϊκά μουσικά όργανα στην Κρήτη, (Ένωση Κρητών Μεταμόρφωσης, Αθήνα, 2004), Έργα Κρητών Ζωγράφων 15ου – 17ου αιώνα, (Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, Αθήνα, 2006), Αγώνες και αγωνιστές της κρητικής ελευθερίας μέσα από την ελληνική και ευρωπαϊκή λαϊκή εικονογραφία (Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, Αθήνα, 2009), Ναύτης, ο κορυφαίος δημιουργός Κωστής Παπαδάκης (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, Χανιά 2010), Ιχνηλατώντας την κρητική παράδοση στο χθες και το σήμερα (Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, Αθήνα, 2011), ο ψηφιακός δίσκος Οι χοροί της Κρήτης (Αρχείο Ελληνικής Μουσικής, Αθήνα 2005, 2006, 2009), στον οποίο ανέλαβε την κειμενική και καλλιτεχνική επιμέλεια.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο νομό Αττικής η συστηματική προβολή των κρητικών χορών, των τραγουδιστικών ειδών, των φορεσιών και των μουσικών οργάνων στο σύνολό τους, αλλά κυρίως της βιολιστικής παράδοσης της Κρήτης άρχισε με δικές του πρωτοβουλίες, μετά το 2001, χρονιά που ξεκίνησε την οργανωμένη δράση του στο χώρο των πολιτιστικών δρώμενων, αναλαμβάνοντας μέχρι σήμερα την καλλιτεχνική επιμέλεια ογδόντα, περίπου, μουσικών και χορευτικών παραστάσεων, που διοργάνωσαν δεκάδες πολιτιστικοί φορείς.
Έχει δώσει πολλές διαλέξεις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέματα, τους χορούς τις μουσικές, τα όργανα, τις φορεσιές, την ιστορία και τα έθιμα της Μεγαλονήσου.
Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πλήθος συνεδρίων, ημερίδων και συμποσίων για τον πολιτισμό της Κρήτης, που διοργάνωσαν σημαντικοί φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, Παγκρητική Ένωση Αμερικής, Ομοσπονδία Κρητών Ευρώπης, Περιφέρεια Κρήτης, Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων, Παγκρήτιος Ένωση κ.ά).
Από το 2000 έχει διδάξει σε δεκάδες σεμινάρια, που διοργάνωσαν επίσης μεγάλοι φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Παγκρητική Ένωση Αμερικής, Σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης «Χαλκίδας τ’ αλωνάκι», Λαογραφικός Όμιλος Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, Χορευτικός Σύλλογος «Τεγέα», Λαογραφική Εστία Τριπόλεως, Θέατρο Παραδοσιακών Χορών «Δόρα Στράτου», Μουσικολογικό Ίδρυμα Ζήση, Πολιτιστικοί Φορείς σε όλους τους νομούς της Κρήτης κ.λ.π.), το βηματισμό, τους μουσικούς κανόνες, το εθιμικό, τον παραδοσιακό αυτοσχεδιασμό του πρωτοχορευτή και το ιστορικό διαμόρφωσης των κρητικών χορών στο σύνολό τους, αναφερόμενος και στις μετεξελίξεις που έχουν υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ενδεικτικό ότι με πρωτοβουλία της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής (Π.Ε.Α.) προσκλήθηκε στις Η.Π.Α. το 2004, όπου σε μία περιοδεία διάρκειας 5 εβδομάδων δίδαξε σε σειρά σεμιναρίων, που διοργάνωσε η κρητική ομογένεια σε 6 διαφορετικές Πολιτείες.
Από το 2005 πραγματοποιεί συγκριτικές μελέτες ανάμεσα στις μουσικοχορευτικές παραδόσεις της Κρήτης και άλλων περιοχών, με απώτερο σκοπό την προβολή των κοινών στοιχείων τους, τις οποίες έχει επανειλημμένως παρουσιάσει με τη μορφή παραστάσεων (Μουσικοχορευτικές γέφυρες Κρήτης-Πόντου, Μουσικοχορευτικές γέφυρες Κρήτης-Νησιωτικής Ελλάδας).
Διαθέτει μία πλούσια συλλογή χαρακτικών (από ευρωπαϊκές εφημερίδες και περιοδικά), ταχυδρομικών δελταρίων και φωτογραφιών του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, που έχουν δημοσιευτεί στα βιβλία, τα άρθρα του στον περιοδικό τύπο και στις εκδόσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]