ΚΡΗΤΗ | Λησμονημένες αλήθειες και δημοφιλείς νεωτερισμοί της άγνοιας και της αυταρέσκειας

ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΕΧΝΗ

Κύκλος τεσσάρων συναντήσεων με χορολογικό και μουσικολογικό περιεχόμενο

Ένας νέος κύκλος τεσσάρων, σεμιναριακού τύπου, συναντήσεων με σαφώς χορολογικό και μουσικολογικό περιεχόμενο. Παραλλήλως, όμως, οι συναντήσεις αυτές έχουν και ευρύτερο πολιτισμολογικό χαρακτήρα, καθώς θίγονται διάφορες πτυχές του κρητικού λαϊκού πολιτισμού ανεξάρτητα, αλλά και σε συγκεκριμένους συσχετισμούς, που διαμορφώνονται από τον τρόπο που τις προβάλουν τα σύγχρονα μουσικά – χορευτικά συγκροτήματα αλλά και οι πολιτιστικοί φορείς σχεδόν στο σύνολό τους.

Κάθε μία συνάντηση έχει αυτοτελές περιεχόμενο, ωστόσο διατηρείται συνέχεια και σε νοηματικό και σε τεχνικό επίπεδο.

Κρήτη σεμινάριο χορού

Εισηγητής

Ο Ιωάννης Θεμ. Τσουχλαράκης με καταγωγή από το Χωρδάκι Ακρωτηρίου της επαρχίας Κυδωνίας του νομού Χανίων, απόφοιτος του Τμήματος “Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό”, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και από το 2002 σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.

  • 1η Συνάντηση
    α) Βασικά κινητικά «μοτίβα» στους τυπικούς βηματισμούς των κρητικών χορών.
    β) Βασικά κινητικά «μοτίβα» στην αυτοσχεδιαστική χορευτική έκφραση του «πρώτου» ανά περίπτωση (χορού ρυθμικής αγωγής κ.λπ.).
    γ) Ολισθήματα.
  • 2η Συνάντηση
    Ο πλούτος των μουσικών δομών στους κρητικούς χορούς και η επίδρασή τους στην αυθεντική απόδοση των χορών.
    Οι χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις.
  • 3η Συνάντηση
    Δύο χοροί της Δυτικής Κρήτης, που απηχούν γεγονότα της ιστορίας και της μουσικής παράδοσης του τόπου. Ιστορική, πολιτισμική, μουσικολογική και χορευτική ανάλυση.
  • 4η Συνάντηση
    α) Η χορευτική και η οργανική παράδοση της Κρήτης στη σύγχρονη προβολή τους.
    β) Οι χοροί και οι φορεσιές (ανδρικές και γυναικείες) της Κρήτης, στη σύγχρονη προβολή τους | Δυτική, Κεντρική και Ανατολική Κρήτη. Απόπειρα συνδυαστικής ανάλυσης.
    γ) Δημοφιλή τραγούδια της Κρήτης, που έχουν κακοποιηθεί ερμηνευτικά και έχει παρερμηνευθεί το νοηματικό τους περιεχόμενο.

[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]

Μοιράσου το με τους φίλους σου, Διάλεξε το δίκτυό σου!