Κυνίδαρος Νάξου | Σεμινάριο χορού
Στο σεμινάριο οι εισηγητές αναλύουν το χορευτικό ρεπερτόριο του νησιού, το οποίο συνδέεται είτε με την τσαμπούνα είτε με την νεότερη ζυγιά βιολί-λαούτο.

Εισηγητές
Η Μαρία Κλουβάτου, γεννημένη στον Κυνίδαρο της Νάξου με τον σύζυγό της Γιάννη Τσελέντη, καθώς και ο Ανδρέας Σκουλάξινος με τη σύζυγό του Καλλιόπη Ναννά.

Χοροί
- Συρτός,
- Μπάλλος,
- Βλάχα,
- Καλαμαθιανός.

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Ζωντανή μουσική με σκοπούς και τραγούδια από τον Κυνίδαρο της Νάξου!
Η Μαρία Κλουβάτου γεννήθηκε στον Κυνίδαρο της Νάξου το έτος 1969. Παρακολούθησε μαθήματα ελληνικών χορών στο Λύκειον Των Ελληνίδων Αθηνών (1986-1992) και στη σχολή του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» (1989-1990), καθώς και μαθήματα φωνητικής στο Εθνικό Ωδείο (1983-1988) και σαντουριού στο Λαϊκό Σχολείο Παραδοσιακής Μουσικής του Αριστείδη Μόσχου (1987-1990). Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της επίσημης χορευτικής ομάδας του Συλλόγου Κυνιδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος», με την οποία συμμετείχε σε πολυάριθμες χορευτικές παραστάσεις και φεστιβάλ.
Δίδαξε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στο παιδικό τμήμα του Συλλόγου Κυνιδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος» (1986-1992) και στους συλλόγους Απολλωνιατών Νάξου, Μελανιτών Νάξου και Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων (1990-1993). Επίσης, για σύντομο χρονικό διάστημα συνεργάστηκε με τον Σύλλογο Μονιατών Νάξου, όπου παρέδωσε μαθήματα παραδοσιακών χορών στα γραφεία της Ο.ΝΑ.Σ. (Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων). Συνεργάστηκε με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Φυλής και Μεταμόρφωσης σε εξωσχολικά μαθήματα παραδοσιακών χορών σε μαθητές.
Συμμετείχε στο παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα που πλαισίωνε την Στέλλα Κονιτοπούλου στο κέντρο διασκέδασης «Διογένης Παλλάς» (1997) και τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο στο κέντρο διασκέδασης «Γαλάζιο» (1998).
Ο Γιάννης Τσελέντης γεννήθηκε στον Κυνίδαρο της Νάξου το έτος 1968. Αγάπησε τον χορό και το τραγούδι συμμετέχοντας στα γλέντια του χωριού του (Απόκριες, Πάσχα κ.λπ.).
Ερχόμενος στην Αθήνα, το 1983, και σμίγοντας κάθε Κυριακή με τα παιδιά από το χωριό στη λέσχη του Συλλόγου Κυνιδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος», έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου δίνοντας παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την εκμάθηση χορού, σε παιδιά και ενήλικες, σε πολιτιστικούς συλλόγους Ναξιωτών, που έχουν έδρα τους την Αθήνα, καταθέτοντας την εμπειρία, το μεράκι και τις γνώσεις του στον χορό, στη μουσική και στο τραγούδι του Κυνίδαρου.
Ο Ανδρέας Σκουλάξινος γεννήθηκε στον Κυνίδαρο της Νάξου, μεγαλώνοντας σε καλλιτεχνική οικογένεια, με αποτέλεσμα να ασχοληθεί από μικρή ηλικία με την παράδοση του νησιού. Το 1988 μετακόμισε στην Αθήνα και έγινε μέλος του Συλλόγου Κυνιδαριωτών Νάξου «Ο Άγιος Γεώργιος», τον οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια και υπηρετεί μέχρι και σήμερα ως μέλος του Δ.Σ. Ως υπεύθυνος των χορευτικών του Συλλόγου διηύθυνε και διευθύνει μια απ’ τις πιο δραστήριες και δυναμικές νησιώτικες χορευτικές ομάδες της Αθήνας.
Το 1991 παρακολούθησε μαθήματα κρουστών στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Το 1995 επιλέχθηκε απ’ τον καθηγητή Δρ. Σταύρο Σπηλιάκο για να συμμετέχει στο χορευτικό εργαστήρι «Τέχνης και Πολιτισμού». Υπήρξε χορευτής στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» (2000-2003), όπου ασχολήθηκε και με τη διδασκαλία των χορών της Νάξου. Επίσης συμμετείχε σε παραστάσεις του Σωματείου Ελληνικών Χορών «Δρώμενα».
Ο Ανδρέας Σκουλάξινος συνεχίζει να προβάλλει την παράδοση και τους χορούς της Νάξου στην Ελλάδακαι στο εξωτερικό μαζί με τη σύζυγό του Καλλιόπη Ναννά, η οποία επίσης κατάγεται από τον Κυνίδαρο της Νάξου, αλλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου και ασχολήθηκε με την ελληνική παράδοση, με την έρευνα συγκεκριμένων περιοχών και με τη διδασκαλία σε σεμινάρια χορού και σε διάφορα χορευτικά συγκροτήματα (1984-2004).
Πρόσφατα έχουν διδάξει μαζί σε σεμινάριο στις Πρέσπες (Φλώρινα), στο Tarpon Springs, FL-ΗΠΑ, στην Αθήνα και τη Νάξο, καθώς και στο Μόντρεαλ του Καναδά (Λαογραφία 2011).
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]