Κύπρος | Σεμινάριο χορού

Ίσως η νέα Ιθάκη των νεοτέρων Ελληνικών χρόνων. Η κυριαρχική μεταβολή του 1878 όπου η Κύπρος από τη Οθωμανική κατοχή περνά στην Αγγλοσαξονική αποικιοκρατία, υπήρξαν ίσως τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης Κυπριακής ιστορίας με επιπτώσεις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές.
Όπως ξέρουμε από την Κύπρο πέρασαν πολλοί ξενόφερτοι λαοί και κατακτητές αλλά ο Κύπριος κατάφερε να κρατήσει το Ελληνικό του στοιχείο στην λαϊκή χορευτική παράδοση, ούτως ώστε και τα λίγα ξενόφερτα στοιχεία να αφομοιωθούν δημιουργικά και να προσαρμοστούν στην δική του ιδιοσυγκρασία με θαυμάσιο τρόπο που βγαίνει μέσα από την γνήσια Ελληνοκυπριακή κοινωνία γενικά. Τα μεγάλα αποθέματα των Κυπρίων μέσα από την εκκλησιαστική και θρησκευτική ζωή τους, κατόρθωσαν να δίδουν το γνήσιο μέσα από τις καθημερινές εκδηλώσεις τους.

Οι κυπριακοί χοροί και τραγούδια αποτελούν ένα ζωντανό μουσικό ρεπερτόριο σε όλες τις κοινωνικές και γιορταστικές εκδηλώσεις της κυπριακής υπαίθρου, σε γιορτές, σε πανηγύρια και κυρίως κατά την τετραήμερη διαδικασία του γάμου. Εκεί επικεντρώνεται το μεγαλείο της κυπριακής λαογραφίας και έβρισκαν κατά κανόνα την πλήρη τους εφαρμογή.

Εισηγητές

Το ζεύγος Ζίττη (Κυριάκος Ζίττης και Ολυμπία Αντρέου–Ζίττη) είναι χοροδιδάσκαλοι και ερευνητές του κυπριακού χορού. Γεννήθηκαν καί οι δύο στη Λεμεσό και ξεκίνησαν τα χορευτικά τους βήματά από τις χορευτικές ομάδες του Λανιτείου Γυμνασίου. Διδάσκουν χορό στην χορευτική ομάδα του Συνδέσμου Παλαιμάχων Χορευτών Επαρχίας Λεμεσού και ασχολούνται με με την διδασκαλία και ιδιαιτερότητα της τοπικότητας των κυπριακών χορών.

Χοροί

  • Η «σουΐτα» των αντρικών Καρτσιλαμάδων (Αντικρυστών) χορών (1ος, 2ος, 3ος, 4ος), Συρτός (αντρικός), Ζεϊμπέκικος, Καροτσέρης, Μάντρα.
  • Ανδρικοί (ατομικοί) χοροί δεξιοτεχνίας: Τατσιά, Δρεπάνι, Μασιέρι (ή Τσακκί), Ποτήρι (ή ο Αραπιές της Καντήλας).
  • Κωμικοί χοροί: Νικολής ή Κανάρης, Πιπέρι, Μαύρικος.
  • Η «σουΐτα» των γυναικείων Καρτσιλαμάδων (Αντικρυστών) χορών (1ος, 2ος, 3ος, 4ος), Συρτός (γυναικείος), Καλαματιανός, Ευρωπαϊκοί χοροί (Βάλς, Πόλκα, Ταγκό).

Πληροφορίες

  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
  • Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
  • Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]

Μοιράσου το με τους φίλους σου, Διάλεξε το δίκτυό σου!