Μεσότοπος Λέσβου | Σεμινάριο χορού
Οι εισηγητές του σεμιναρίου μας μεταφέρουν στον Μεσότοπο της Λέσβου μέσα από τα βιώματα και την έρευνά τους γύρω από την μουσικοχορευτική παράδοση του χωριού, το οποίο αποτελεί και τον τόπο καταγωγής τους.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ασχολούμαστε κυρίως με τους βασικούς χορούς της περιοχής και στη συνέχεια -εφόσον ο χρόνος το επιτρέψει- με χορούς που σπάνια χορεύονται, με αποκριάτικους χορούς και με χορούς ειδικών περιστάσεων.

Εισηγητές
Ο Κώστας Πιπίνης, με καταγωγή από τον Μεσότοπο της Λέσβου και τα Λεπτόποδα της Χίου, απόφοιτος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και ο Μιχάλης Βουβέλης, γεννημένος στον Μεσότοπο της Λέσβου, καί οι δύο απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) Αθηνών.

Χοροί
- Βασικοί: Συρτός και Μπάλος, Απτάλικος – Καρσιλαμάς, Καλαματιανός, Πηδηχτός ή Παναχουρίκ’κους.
- Που σπάνια χορεύονται: Αϊδίνικους ή Τούρκικους καρσιλαμάδες, Κιόρογλου, Τσιφτετέλι, Τσάμικο.
- Αποκριάτικοι: Αράπ’κους (Αράπικος), Τα κ’τσια (Τα κουκιά), Ντούρου-ντούρου ή Ο γέρος, Πως το τρίβουν το πιπέρι.
- Ειδικών περιστάσεων: Γαμπρίτσους (του γαμπρού), Νυφ’κάτους (της νύφης).

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Ζωντανή μουσική με σκοπούς και τραγούδια από τον Μεσότοπο της Λέσβου!
Ο Μιχάλης Βουβέλλης γεννήθηκε στον Μεσότοπο της Λέσβου τον Φεβρουάριο του 1962. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο του Μεσότοπου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Άντισσας Λέσβου.
Το 1980 τον έφερε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α), από το οποίο αποφοίτησε το 1984, με άριστα στην ειδικότητα των Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών.
Γνώρισε τη διαδικασία της Μεσοτοπίτικης διασκέδασης, τα δρώμενα και τη χορευτική πράξη της κοινωνίας του χωριού, από τα πρώτα βήματα της ζωής του σ’ ένα τόπο που τα γλέντια ήταν καθημερινή πρακτική και “από πρώτο χέρι” στο καφενείο «Η ΦΙΛΙΑ» του πατέρα του, όπου οι πιο μερακλήδες Μεσοτοπίτες, χτυπούσαν κάρτα μεσημέρι και βράδυ.
Από το 1980 έγινε μέλος της χορευτικής ομάδας του συλλόγου των Απανταχού Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» και αργότερα δάσκαλος και συντονιστής όλων των χορευτικών ομάδων του, με τις οποίες συμμετείχε σε πολλές και αξιόλογες παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Είναι ερευνητής και μελετητής των λαϊκών μουσικοχορευτικών παραδόσεων όλης της Λέσβου.
Επιμελήθηκε και παρουσίασε σε συνεργασία με Λεσβιακούς συλλόγους (Μεσοτοπιτών, Πολιχνιατών) πλήθος δρώμενων από τη μουσικοχορευτική παράδοση της Λέσβου.
Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια παραδοσιακών χορών στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο.
Ήταν μέλος της χορευτικής ομάδας του Θεάτρου της Δόρας Στράτου όπου διετέλεσε και πρωτοχορευτής. Σήμερα συνεργάζεται με την σχολή Ελληνικών χορών Δώρα Στράτου.
Χόρεψε στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, «Σέρα», με τον Ποντιακό σύλλογο «Αργοναύτες – Κομνηνοί».
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου «Ελληνικές Λαϊκές Τέχνες – Πυρρίχη και Εμμέλεια» και συντονίζει το πολιτιστικό έργο του.
Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Κασούμη και έχουν δύο παιδιά, τον Γιάννη και τη Νικιάννα. Κατοικούν στην Ηλιούπολη Αττικής.
Ο Κώστας Πιπίνης, γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από τον Μεσότοπο της Λέσβου και τα Λεπτόποδα της Χίου.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) Αθηνών, με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς την οποία ολοκλήρωσε με απόδοση – Άριστα «10». Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Φυσικοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών.
Χοροδιδάσκαλος στο επάγγελμα, που σήμερα διδάσκει στους εξής φορείς:
- Στο Σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» (στον οποίο υπήρξε και χορευτής από την έναρξη του χορευτικού τμήματος),
- Στο Σύλλογο Μυτιληνιών Πετρούπολης «Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ»,
- Στο χορευτικό τμήμα του Δήμου Αργυρούπολης,
- Στο χορευτικό τμήμα του Δήμου Ταύρου,
- Στο χορευτικό τμήμα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης.
Έχει επιμεληθεί πολλές μουσικοχορευτικές παραστάσεις, με αφιερώματα σε θέματα που αφορούν το λαϊκό μας πολιτισμό (αλλά και το νησί της Λέσβου ειδικά), που απέσπασαν θετικές κριτικές σε γραπτά κείμενα έντυπου τύπου, αλλά και από καταξιωμένους συναδέλφους.
Τέλος, έχει ένα πλούσιο αρχείο από προσωπικές καταγραφές δρωμένων, εθίμων, τραγουδιών και τοπικών χορών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδος τις οποίες έχει προσεγγίσει.
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]