Μηλέα (Σκλήβα) Ολυμπίας | Σεμινάριο χορού
Ἦρθαν τὰ λαμπροκύριακα, Χριστέ μου Χριστέ μου,
Χριστέ κιʼ ἀληθινέ μου, ἦρθαν τὰ λαμπρογιόρτια. […]
“Μὲ τῂς γιορταὶς καὶ ἡμέραις τοῦ Πάσχα συνδέονται διάφορα πατροπαράδοτα ἔθιμα καὶ παραδόσεις τοῦ λαοῦ μας.
Μιὰ ἀπʼ αὐτὲς εἶναι καὶ τὸ Πασχαλινὸ ἐαρινὸ ἔθιμο τοῦ χοροῦ τῆς βροχῆς, τῆς τόσον ἀπαραιτήτου κατὰ τὴν ἀπὸ τέλους Μαρτίου μέχρι τῶν ἀρχῶν Μαΐου περίοδον, γιὰ ʼνα ψωμώσουν καὶ ʼνα γεμίσουν τὰ σιτηρά, τὸ ψωμὶ καὶ ἡ ζωὴ τοῦ λαοῦ μας. Τὸ ἔθιμο εἶναι πανελλήνιο σχεδόν.
Ἔχουμε μιλήσει ἄλλοτε γιὰ τὰ λαμπροκύριακα ʼπου ἐχορεύοντο ʼςτὰ χωριὰ τῆς ἐπαρχίας Φαναρίου ἢ Ολυμπίας, ὅπως λέγεται τώρα. […]
Μαζεύονται τὸ Πάσχα ἀνήμερα ἢ τὴ δεύτερη ʼμέρα ὅλο τὸ χωριὸ γύρω ἀπὸ τὴν Εκκλησία, τὸ καθολικό τους, καὶ ἐκεῖ χειροπιασμένοι γέροι, γρῃές, ἄντρες, γυναῖκες, ἀγόρια καὶ κορίτσια, μὲχρι καὶ τῶν μικρῶν παιδιῶν, χορεύουν τοῦτον τὸν ἱερατικὸν καὶ θρησκευτικὸ χορό, παρακαλώντας τὸν ἀναστάντα Κύριο, τὸ Χριστὸ καὶ ἀληθινό μας, ʼνα εὐσπλαγχνισθῇ τὸ πλάσμα Του καὶ ʼνα ρίξῃ δροσιὰ ʼςτὴ γῆ τὴν διψασμένη”. [Σίμων Ἰ. Καράς, 1958]
Πολύτιμα στοιχεία της μωραΐτικης μουσικο-ποιητικής και χορευτικής παράδοσης, από τον γενέθλιο τόπο του αειμνήστου Δασκάλου της Εθνικής μας Μουσικής, Σίμωνος Ι. Καρά, την επαρχία Ολυμπίας (τέως Φαναρίου) του νομού Ηλείας, θα μας δώσει ο εκπαιδευτικός Κωνσταντίνος Ηλ. Τζανέτος, μέσα από την επιτόπια λαογραφική έρευνά του, την οποία έχει ξεκινήσει από το έτος 1984, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το χωριό Μηλέα [Σκλήβα] δήμου Ζαχάρως, επαρχίας Ολυμπίας, νομού Ηλείας.

Εισηγητής
Ο Κωνσταντίνος Ηλ. Τζανέτος, γεννημένος στο χωριό Μηλέα (Σκλήβα) Ζαχάρως, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Διευθυντής Γυμνασίου Ζαχάρως Ηλείας, ερευνητής και δάσκαλος Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, σε πάρα πολλούς συλλόγους, που έχει σαν αποτέλεσμα να περάσουν χιλιάδες μαθητές από τα «χέρια» του.

Χοροί
- Σουρτοί (συρτοί, 4σημοι ή 7σημοι) με ποικίλες τοπικές παραλλαγές («Που πας, ρε μέρμηγκα καημένε…» (Ο μέρμηγκας), «Θέλ’τε ν’ ακούσ’τε ψέματα…» κ.ά.),
- Απηδητός (τσάμικος ή κλέφτικος), ο πασχαλιάτικος τελετουργικός χορός «Σήμερα Λαμπροκύριακα, Χριστέ κι Αληθινέ μου…»,
- Διπλοί χοροί, εξάσημοι που εναλλάσσονται σε τετράσημους ή επτάσημους («Τρίτη, Τετάρτη χλιβερή…» (Ο Τάγκαλος), «Ο Γιάννης ο Μαραθιανός…»),
- Σέρβικα (χοροί τύπου «στα τρία») («Στο δεντρί της Μανουσιάς…» (Η γριά), «Όσες κοπέλες είστε εδώ…», «Ένα πουλάκι ξέψυχο…»),
- Μιμικοί χοροί, κυρίως της περιόδου των Απόκρεω («Πέρασα από τη Χαριά…» (Τα κουκιά), «Πώς το τρίβουν το πιπέρι…»),
- Διάφοροι ιδιωματικοί χοροί των κοινών διασκεδάσεων («Στου παπά τα παραθύρια…» (Τα ποτήρια), «Εγώ θα πάω στην Κάλυμνο…»).

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Ζωντανή μουσική με σκοπούς και τραγούδια από τη Σκλήβα!
Ο Κωνσταντίνος Ηλ. Τζανέτος, γεννήθηκε στο χωριό Μηλέα (Σκλήβα) Ζαχάρως, στις 4 Ιουνίου 1963. Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Ζαχάρως, από όπου αποφοίτησε το 1981. Εισήχθη στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών σε πολύ καλή σειρά (7ος σε όλη την Ελλάδα) και σπούδασε με υποτροφία από το Ι.Κ.Υ. και στη συνέχεια από το Ίδρυμα Λάτση. Ακολούθησε την ειδικότητα Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και πήρε το πτυχίο με Λίαν Καλώς και το δίπλωμα της ειδικότητας με Άριστα. Διορίστηκε σε σχολείο ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής τον Αύγουστο του 1988 και εργάζεται μέχρι σήμερα. Από τον Ιούλιο του 2015 είναι Διευθυντής στο Γυμνάσιο Ζαχάρως.
Η αγάπη του για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, τον ώθησε να ασχοληθεί δυναμικά με αυτό το αντικείμενο. Έτσι, δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, σε πάρα πολλούς συλλόγους που είχε σαν αποτέλεσμα να περάσουν χιλιάδες μαθητές από τα «χέρια» του. Συμμετείχε σε πληθώρα εκδηλώσεων και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε πάρα πολλά σεμινάρια ως επιμορφούμενος. Διοργάνωσε και διοργανώνει φεστιβάλ στη Ζαχάρω και στην Κυπαρισσία.
Η αγάπη του με την παράδοση τον ώθησε να κάνει σχετική έρευνα για τους χορούς και τα τραγούδια του χωριού του. Η κύρια έρευνα έγινε το 1984, αλλά συνεχίστηκε και αργότερα. Την παράδοση του χωριού του δίδαξε και διδάσκει εκτός από τους χορευτές του και σε διάφορα σεμινάρια. Τα τελευταία 4 χρόνια οργανώνει μαζί με τον παλιό του μαθητή και νυν χοροδιδάσκαλο Κωνσταντίνο Ματζαράπη, σεμινάρια παραδοσιακών χορών στην Αρχαία Ολυμπία.
Συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές με κυριότερη αυτή της ΕΤ3 «Ο τόπος και το τραγούδι του» με τον Γιώργη Μελίκη, όπου παρουσιάστηκε μεγάλο μέρος της παράδοσης του χωριού του.
Έχει τρεις γιούς, οι οποίοι αγαπούν την παράδοση και ασχολούνται με το χορό και τη μουσική.
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]