Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου | Σεμινάριο χορού
Η Νέα Βύσσα είναι μια αστικοποιημένη κοινότητα προσφύγων από τη Μπόσνα της Ανατολικής Θράκης, οι κάτοικοι της οποίας μετοίκησαν στο βόρειο Έβρο μετά τη συνθήκη της Λωζάνης, το 1923.
Το μουσικο-χορευτικό της ιδίωμα της Νέας Βύσσας παρουσιάζει ένα ξεχωριστό χρώμα. Το ιδιαίτερο αυτό χρώμα της Νέας Βύσσας δίνει στην κοινότητα μια ιδιαιτερότητα που την διαφοροποιεί από αυτές του υπόλοιπου θρακικού χώρου. Στοιχεία του αστικού χαρακτήρα της Αδριανούπολης συνταιριάζονται με τη γλυκύτητα των μελωδιών της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, επιβάλλοντας στους χορούς συρτό βήμα και ήρεμο ύφος, το οποίο επηρεάζεται εκτός των άλλων και από την αστική φορεσιά της κοινότητας, που διατηρεί το σώμα στητό, περιορίζοντας την ένταση και την ελευθερία της κίνησης.

Εισηγήτρια
Η Ελένη Φ. Φιλιππίδου, με καταγωγή από τη Νέα Βύσσα Έβρου, υποψήφια Διδάκτωρ της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Χορού, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο, απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στον «Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό».

Χοροί
- Συρτός σταυρωτός,
- Συρτός 7σημος,
- Αληγουρνός,
- Συμπιθέρα χαβασού ή Συμπιθιρίτκους,
- Κασάπικος,
- Βαρύς γίσσιους,
- Αντικριστός,
- Αϊντίνκους ή Κουτσός,
- Πηδηχτός,
- Αράπικος ή Μαύρος χορός.

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Ζωντανή μουσική με σκοπούς και τραγούδια από τη Νέα Βύσσα!
Η Ελένη Φ. Φιλιππίδου κατάγεται από τη Νέα Βύσσα Έβρου. Είναι Υποψήφια Διδάκτορας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Χορού με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο. Έχει αποφοιτήσει από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στον «Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό» και ως εκ τούτου έχει πραγματοποιήσει ερευνητικές ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με το αντικείμενο αυτό. Παράλληλα, έχει γράψει μία μονογραφία για τους χορούς της Νέας Βύσσας Έβρου και έχει διδάξει παραδοσιακούς χορούς του νομού Έβρου σε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]