Νότια Άγραφα ν. Καρδίτσας | Σεμινάριο χορού
Στο σεμινάριο ο εισηγητής διδάσκει χορούς και τραγούδια από τα χωριά των Νοτίων Αγράφων του νομού Καρδίτσας Βαθύλακκο, Θραψίμι, Σμόκοβο, Κέδρο και Αηδονοχώρι.
Ξεχωριστό στοιχείο στον τρόπο διδασκαλίας των χορών αποτελεί το αντιφωνικό τραγούδι χωρίς όργανα. Ο εισηγητής τραγουδά και επαναλαμβάνουν οι συμμετέχοντες του σεμιναρίου. Αυτός είναι και ο παλαιός τρόπος επιτέλεσης του χορού στα χωριά αυτά των Αγράφων.

Εισηγητής
Ο Γιάννης Κατσής, αυθεντικός εκφραστής της παράδοσης του τόπου του, διδάσκει χορούς από μία ομάδα χωριών των Νοτίων Αγράφων του νομού Καρδίτσας: Θραψίμι, Αηδονοχώρι, Κέδρος, Βαθύλακκος.

Χοροί
- Σμόκοβο: Καλό σταυρό ν-από ‘κανα | Παπαδοπούλα, τσάμικο-καλαματιανό.
- Βαθύλακκος: Σιγά σιγά Παρασκευή, τσάμικο-στα τρία | Χελιδονάκι θα γινώ, κλειστός.
- Αηδονοχώρι: Νά ‘χα ν-αγιώτικο κρασί, καλαματιανό | Τάι-Τάι.
- Κέδρος: Απρίλη Απρίλη δροσερέ, σιαπέρα | Πέρα στον πέρα μαχαλά, διπλός.
- Θραψίμι: Ζάβαλος, θ’λυκωτός-πηδηχτός | Κρασογάλανη, συρτό-τσάμικο | Πίσω από την πόρτα μου, συρτό στα τρία | Συρμοπούλα | Πατήσαν την Αγια-Σοφιά, σταυρωτός | Κάτω στο γιαλό, θ’λυκωτός συγκαθιστός | Τα κουκιά, αποκριάτικος χορός | Τσιούτσια τα πλάκια, τραγούδι-χορός-παιχνίδι | Χελώνι.

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Ο Γιάννης Κατσής γεννήθηκε στο χωριό Θραψίμι του νομού Καρδίτσας. Η αγάπη του για το δημοτικό τραγούδι αρχίζει βιωματικά από μικρή ηλικία, με την συμμετοχή του σε διάφορες κοινωνικές – πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού του (πασχαλινοί χοροί και τραγούδια, γάμοι, πανηγύρια, νυχτέρια, ξεφλουδίσια, κάλαντα κ.τ.λ.).
Αργότερα, ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά και ως υπάλληλος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δραστηριοποιήθηκε στον χώρο του συνδικαλισμού για 25 χρόνια. Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Μενελαΐδος (ν. Καρδίτσας) για μία τετραετία, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού του για 20 χρόνια και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου για 7 χρόνια. Ίδρυσε τον Αθλητικό Όμιλο «Νέοι Παλατιανής», του οποίου διετέλεσε γενικός αρχηγός για μία πενταετία.
Έχει καταγράψει πολλά δημοτικά τραγούδια και χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας του και της ευρύτερης περιοχής, όπως του τα παρέδωσαν ηλικιωμένοι συντοπίτες και συντοπίτισσές του.
Είχε την μουσική και χορευτική επιμέλεια της έκδοσης (βιβλίο-CD-DVD) με τίτλο «Τάι-Τάι» του Συλλόγου Αηδονοχωριτών Καρδίτσας. Επίσης, είχε τη μουσική επιμέλεια της Α΄ συναυλίας αντιφωνικού τραγουδιού που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2008 στο Μορφοβούνι Αγράφων και η οποία κυκλοφόρησε σε CD με τον τίτλο «Φωνές των Αγράφων». Κατέγραψε και ηχογράφησε τραγούδια του χωριού του, που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς σε CD.
Είχε τον συντονισμό και την ευθύνη καταγραφής και ηχογράφησης δημοτικών τραγουδιών για το υπό έκδοση CD του Συλλόγου Βαθυλακκιωτών Καρδίτσας.
Έλαβε μέρος, ως μέλος της χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος», στην έκδοση CD με τίτλο «…δύο-τρία κύματα δίπλα μας τ’ Αϊβαλί…».
Το 2009 εξέδωσε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο CD-DVD με τίτλο «Βγήκα ψηλά στα μάρμαρα», με τραγούδια και χορούς της Θεσσαλίας.
Είναι ιδρυτικό στέλεχος του «Αρχείου Δημοτικού Τραγουδιού», με έδρα την Καρδίτσα. Έχει διακριθεί (2ο βραβείο) στον 33ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού, στα Λαγκάδια Αρκαδίας. Έχει λάβει μέρος σε εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών ΕΤ1, Alpha, Τηλεάστυ, 902 TV και Blue Sky, σχετικές με το δημοτικό τραγούδι και τους παραδοσιακούς χορούς.
Παίζει τουμπελέκι και ντέφι και παρακολουθεί μαθήματα λαούτου και ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού.
Δίδαξε αντιφωνικό τραγούδι και χορό για τέσσερα χρόνια στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης και για δύο χρόνια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Θεσσαλών Μεσογείων «Ο Δευκαλίονας». Έχει διδάξει για δύο χρόνια δημοτικούς χορούς στον Σύλλογο Σαρακατσαναίων του Αυλώνα Αττικής.
Συμμετέχει ως χορευτής στον μουσικοχορευτικό όμιλο «Δόλοπες», στα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Κέντρων των Δήμων Πετρούπολης και Ιλίου, και του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσσαλών Μεσογείων «Ο Δευκαλίονας».
Έχει συγκροτήσει τη δημοτική ορχήστρα «Ζυγιά», αποτελούμενη από παλιούς και νέους Θεσσαλούς μουσικούς, με την οποία πλαισιώνει διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις.
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]