Πάτμος | Σεμινάριο χορού

Μουσικοχορευτική & πολιτισμική ταυτότητα

Ο θρησκευτικός παράγοντας στη συγκρότηση της μουσικοχορευτικής και της πολιτισμικής ταυτότητας της Πάτμου

Προσεγγίζοντας τη μουσικοχορευτική ταυτότητα της Πάτμου με βάση τις παραμέτρους του χώρου και του χρόνου, γίνεται σαφές, ότι ο χορός και η μουσική αναδεικνύονται σε κύρια συστατικά του τοπικού πολιτισμού. Η Πάτμος είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα και πολλές ιδιομορφίες. Η ιδιαιτερότητά της, οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό, ίσως νησιωτικό χώρο, στον οποίο η παρουσία ενός μοναστηριού υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ιστορική πορεία, τη διαμόρφωση της πολιτισμικής του ταυτότητας και της μουσικοχορευτικής του παράδοσης.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο δεξιοτέχνης του παραδοσιακού βιολιού Θεολόγος Β. Μιχελλής –ο οποίος έχει τη μουσική επιμέλεια του σεμιναρίου– απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση Εθνομουσικολογίας, με πολυετή διδακτική εμπειρία στην «Εκτέλεση και Ερμηνεία Παραδοσιακού Βιολιού και Μουσικών Συνόλων» στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα μας δώσει, σε μια σύντομη εισήγησή του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής παραδόσεως του τόπου καταγωγής του, της Πάτμου.

Εισηγήτρια

Η Mαρία Ι. Μιχελλή, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Χορού, Πτυχιούχος Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χοροί

  • Χοροί τύπου «στα τρία»: Σι(γ)ανός, Λέρικος, Καπετάν Σιδερής, Λυροτσάμπουνο, Τα δυο (ή Κουτσός ή Παλιός Ικαριώτικος), Μπαλλαριστός (Σούστα).
  • Χοροί τύπου «στα δύο»: Καπετάν Σιδερής, Συρτός, Ροδίτικος, Καλαματιανός.

Πληροφορίες

  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
  • Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
  • Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

Ζωντανή μουσική!

Στο σεμινάριο λαμβάνουν μέρος οι μουσικοί, Θεολόγος Β. Μιχελλής –εκ Σκάλας Πάτμου– (βιολί, τραγούδι), Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι), Κώστας Σιδερής (λαγούτο), Θεολόγος Ε. Γρύλλης «Σαλαβάτης» –εκ Κάμπου Πάτμου– (τσαμπούνα) και Βασίλης Ι. Οικονόμου (τύμπανο).

[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]

Μοιράσου το με τους φίλους σου, Διάλεξε το δίκτυό σου!