Πεντάλοφος Έβρου Σεμινάριο χορού 2018-03-10T11:17:12+00:00

Πεντάλοφος Έβρου | Σεμινάριο χορού

Οι χορευτικές μορφές του Πενταλόφου Έβρου στον χώρο και το χρόνο.

Ο Έβρος είναι μία πολυπολιτισμική περιοχή. Σήμερα στον νομό αυτό εντοπίζονται ομάδες κοινοτήτων με διαφορετικές καταβολές, οι οποίες παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους ως προς το γλωσσικό ιδίωμα, τη φορεσιά, τα ήθη και έθιμα, αλλά και ως προς το χορευτικό τους ρεπερτόριο. Ειδικότερα, στην περιοχή αυτή κατοικούν και δραστηριοποιούνται διάφορες πολιτισμικές ομάδες, όπως γηγενείς, πρόσφυγες, Αρβανίτες, Γκαγκαβούζηδες, Μουσουλμάνοι και πολλές άλλες ακόμη.

Στον νομό Έβρου ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή του Τριγώνου, στο βορειοδυτικό τμήμα του, όπου παρατηρείται μια μεγάλη ποικιλία ρυθμών και χορευτικών μορφών, καθώς η γεωγραφική θέση της περιοχής την καθιστά σταυροδρόμι μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας. Η περιοχή του Τριγώνου χαρακτηρίζεται από πληθυσμιακή ανομοιογένεια, διότι σε αυτή συνυπάρχουν αρμονικά ομάδες γηγενών και προσφυγικές ομάδες, κυρίως από την περιοχή της Αδριανούπολης και τη Βόρεια Θράκη. Από αυτές τις ομάδες ορισμένες φέρουν τη δικιά τους ξεχωριστή μουσικοχορευτική παράδοση και κάποιες άλλες, στη μακρόχρονη διαχρονική τους πορεία, έχουν χάσει τη χορευτική τους ταυτότητα και έχουν προσαρμοστεί στις χορευτικές συνήθειες και στα ήθη των συντοπιτών τους. Μία από τις κοινότητες του Τριγώνου είναι και ο Πεντάλοφος, ο οποίος κατοικείται από αμιγώς ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι ωστόσο ισχυρίζονται την Πολίτικη καταγωγή τους, γεγονός που μπορεί να διαπιστωθεί μόνο από την προφορική παράδοση, η οποία έχει εμπλακεί με πολλές φανταστικές αναφορές και έχει δημιουργήσει ποικίλες εκδοχές.

Ως εξής, το μουσικοχορευτικό ρεπερτόριο της κοινότητας εμφανίζει σημαντικό ενδιαφέρον, καθώς έχει δεχτεί πολιτισμικές επιρροές και από τις τρεις γεωγραφικές ενότητες της ιστορικής Θράκης.

Νέα Βύσσα Βορείου Έβρου Σεμινάριο χορού

Εισηγήτρια

Η Ελένη Φ. Φιλιππίδου, με καταγωγή από τη Νέα Βύσσα Έβρου, υποψήφια Διδάκτωρ της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών στο γνωστικό αντικείμενο της Λαογραφίας – Ανθρωπολογίας του Χορού, με μεταπτυχιακό δίπλωμα στο ίδιο αντικείμενο, απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στον «Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό».

Χοροί

  • Χοροί τύπου «στα τρία»: Νυφκιάσιος, Μπαμπίσιους ή χορός του «κ’να», χορός της Βάγιας, Πλαλτός εσωτερικών χόρων, Πλαλτός εξωτερικών χόρων, Νταϊακουτός, Κασαπιά, Ντάχτιρης.
  • Χοροί τύπου «στα δύο»: Συρτός 7σημος, Συρτός 9σημος, Σαρσαλής.
  • Άλλες περιπτώσεις: Μπαϊντούσκα, Καρσιλαμάς.

Πληροφορίες

  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
  • Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
  • Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

Ζωντανή μουσική!

Συμμετέχουν οι Χρίστος Δανάκης –από την Κλεισσώ Έβρου– (γκάϊντα, γαβάλα), Βασίλης Ι. Οικονόμου (νταούλι) και ομάδα γυναικών (με θρακιώτικη, κυρίως, καταγωγή) από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Μελισσίων (Αττικής) - Τμήμα Θρακιώτικης Παράδοσης, με επικεφαλής την κα Έφη Βαϊρλή, οι οποίες τραγουδούν και χορεύουν μαζί μας.

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link