Περαχώρα Λουτρακίου Σεμινάριο χορού 2018-03-10T15:00:45+00:00

Περαχώρα Λουτρακίου | Σεμινάριο χορού

Διαβατήριοι χοροί και πολιτισμικές σημασίες.

Η μουσικοχορευτική ταυτότητα του δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας, απ’ την Αποκριάτικη «Τράτα» στον Πασχαλιάτικο «Γιαρέντη»

Το μουσικοχορευτικό φαινόμενο αποτελεί σε όλους τους πολιτισμούς, όχι μόνο έναν τρόπο ψυχαγωγίας, αλλά ένα ολόκληρο πολιτισμικό σύστημα, που εκφράζει αρχές, αξίες, κοσμοθεωρίες και πίστεις κάθε λάου. Οι τελετουργικοί χοροί της κοινότητας, είναι οι κατεξοχήν δείκτες της τοπικής της ταυτότητας, αφού εκεί τα μέλη της μυούνται στο συλλογικό φαντασιακό, ενισχύουν τις συμμαχίες τους και βέβαια συγκροτούν το αίσθημα του «συν-ανήκειν». Στον δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας, οι κάτοικοι σήμερα συγκροτούν την δική τους τοπικότητα, μέσα απ’ τους «διαβατήριους» χορούς της Αποκριάς και του Πάσχα.

Το σεμινάριο ξεδιπλώνεται σε δυο ενότητες, οι οποίες είναι αλληλοσυμπληρούμενες. Στην πρώτη ενότητα θα γίνει μια αναφορά σε κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις για τις διαβατήριες τελετουργίες στον χορό και την μουσική της κοινότητας, οι οποίες θα συντελέσουν στο να αντιληφθούν οι ακροατές ευρύτερα το μουσικοχορευτικό φαινόμενο και να κατανοήσουν τα σύμβολα. Στην συνέχεια θα παρουσιαστούν τα τοπικά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία της περιοχής Λουτρακίου-Περαχώρας. Θα αναδειχθεί η πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής, με σαφείς αναφορές στα τοπικά έθιμα στον κύκλο του χρόνου, στην φορεσιά ως ζωντανό στοιχείο, η οποία και θα παρουσιαστεί, αλλά και στις συλλογικές αναπαραστάσεις του τόπου, μέσα από οπτικοακουστικό πρωτογενές υλικό μουσικοχορευτικών καταγραφών.

Στην δεύτερη ενότητα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την δομή και την λειτουργία των τοπικών χορών της αποκριάτικης «τράτας», του Πασχαλιάτικου «Γιαρέντη», αλλά και άλλων τοπικών χορών του γλεντιού, με προεξάρχοντες ντόπιους κατοίκους οι οποίοι θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν μαζί τους, αναδεικνύοντας έτσι το τοπικό μουσικοχορευτικό ύφος.

Εισηγητές

Ο Θάνος Κώτσης και ο Δημήτρης Μπάκος, γενημμένοι καί οι δύο στο Λουτράκι, χορευτές και ερευνητές της μουσικοχορευτικής του παράδοσης.

Χοροί – Τραγούδια

  • Χορός της «Τράτας» («Εχάραξε η Ανατολή…», «Μηλίτσα πού ʼσαι στο γκρεμό…», «Ένα πουλί, Χαράλαμπε…», «Η Περαχώρα η έμορφη…», «Στα Κορθιώτικα τα μέρη…» κ.ά.),
  • Χορός του «Γιαρέντη»,
  • Τσάμικο,
  • Καγκέλι («Λιβανατέικο»),
  • Συρτό («Ντο τα πρες…» κ.ά),
  • Καλαματιανό-συρτό («Παντρέψου, Διαμαντούλα μου…» κ.ά.),
  • «Το πιπέρι» («Πως το τρίβουν το πιπέρι…») κ.λπ.

Πληροφορίες

  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
  • Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
  • Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link