Σαμακόβι Ανατολικής Θράκης | Σεμινάριο χορού
Στο σεμινάριο οι εισηγητές διδάσκουν τραγούδια και χορούς από το Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης, με βάση την πρόσφατη έρευνά τους. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν με την άγνωστη στους πολλούς περιοχή από γεωγραφικής, ιστορικής και λαογραφικής πλευράς.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου γίνεται αναλυτική παρουσίαση του τοπικού αποκριάτικου εθίμου των Σεϊμένηδων και των Πιτεράδων, ενώ παρουσιάζεται ζωντανά η ιδιότυπη φορεσιά των Σεϊμένηδων, την οποία μας παραχωρεί για τους σκοπούς του σεμιναρίου ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέου Σιδηροχωρίου.

Εισηγητές
Ο Γιώργος Καλαβρινός, θρακιώτης χορευτής, τραγουδιστής και οργανοπαίκτης και ο Δημήτρης Μαντζούρης, μουσικός, χορευτής, υπεύθυνος του Αρχείου Σίμωνος και Αγγελικής Καρά του ΚΕΠΕΜ, καί οι δύο ερευνητές του μουσικοχορευτικού ιδιώματος του Σαμακοβιού και συντελεστές της μουσικής έκδοσης του ΚΕΠΕΜ “Λύρες του Σαμμακοβιού“.

Χοροί
Η έρευνα του ΚΕΠΕΜ απέδωσε ένα τεράστιο υλικό τραγουδιών από το Σαμακόβι. Για τους σκοπούς του σεμιναρίου έγινε προσπάθεια να επιλεχθούν τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της τραγουδιστικής αυτής παράδοσης.
Στο σεμινάριο διδάσκονται όλοι οι χοροί του Σαμακοβιού, από τον τύπο του ζωναράδικου και του ξίσυρτου, μέχρι συρτά και καρσιλαμάδες.

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Η Έκδοση [Βιβλίο/CD]
Ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά το 1958 και το 1964 με λύρατζηδες από το Σαμμακόβι της Ανατολικής Θράκης. Μία έκδοση με ένθετο 160 σελίδων, που περιλαμβάνει κείμενα για την ιστορία, την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, την μουσική, την λύρα, καθώς και ανέκδοτες καταγραφές για τον χορό και την φορεσιά του Σαμμακοβιού. Ένα σπάνιο και ανέκδοτο ηχητικό και ερευνητικό υλικό από το Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά.
Ζωντανή μουσική με σκοπούς και τραγούδια από το Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης!
Ο Γιώργος Καλαβρινός ασχολείται με την παράδοση της Θράκης από το 1982 ως χορευτής στον πολιτιστικό σύλλογο Κουδουνίων Δράμας.
Είναι αυτοδίδακτος μουσικός στο καβάλι και στα παραδοσιακά κρουστά, καθώς και στο θρακιώτικο τραγούδι, ασχολούμενος επαγγελματικά μ’ αυτά από το 1986 σε διάφορες ορχήστρες, με τελευταία τους «Οδρύσες» από την Δράμα, της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.
Από το 1992 ασχολείται με την καταγραφή της λαογραφικής παράδοσης του θρακικού χώρου και κυρίως των προσφύγων Θρακών με ουσια-στική συμβολή στην καταγραφή του λαογραφικού πλούτου των Θρακών του νομού Δράμας.
Από το 1992 διδάσκει χορό και τραγούδι σε συλλόγους της Δράμας, όπως η Θρακική Εστία (1992-1996), ο μακεδονικός σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Προσοτσάνης (1994-1995), ο πολιτιστικός σύλλογος Αγίου Αθανασίου (1997-2000 και 2004-2011), ο πολιτιστικός σύλλογος Κυργίων (από το 2011), ο πολιτιστικός σύλλογος Νικοτσάρα (από το 2011), ο πολιτιστικός σύλλογος Καλαμπακίου (2011-2012), το χορευτικό του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (από το 2009), ο Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτη (από το 2012).
Διετέλεσε δάσκαλος παραδοσιακών οργάνων στο Εργαστήρι Λαϊκής Παράδοσης Καβάλας (1996-1998), στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (2000-2002), στο Ωδείο Ανατολικής Μακεδονίας (παραρτήματα Καβάλας και Ελευθερούπολης) (2007-2009), στον πολιτιστικό σύλλογο Κυργίων και στη Θρακική Εστία Δράμας έως σήμερα.
Εργάστηκε ως καθηγητής παραδοσιακών οργάνων (παραδοσιακά πνευστά και κρουστά) επί σειρά δώδεκα ετών (1999-2011) στα Μουσικά Σχολεία Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα και σύνολα παραδοσιακού θρακιώτικου και ντόπιου (δραμινού) τραγουδιού, προωθώντας και αναδεικνύοντας τραγούδια κυρίως των θρακιωτών προσφύγων της Δράμας που κατέγραψε ο ίδιος.
Συμμετείχε σε τρεις δισκογραφικές εκδόσεις: ως οργανοπαίκτης και τραγουδιστής στο CD «Μήλο μου και μανταρίνι» με τέσσερα τραγούδια ανέκδοτα, ως οργανοπαίκτης (καβάλι) στο CD «τραγούδια των Πομάκων» του ΠΑΚΕΘΡΑ και ως ερευνητής της θρακιώτικης παράδοσης με κείμενό του στο CD «Ανατολική Θράκη, Λύρες του Σαμμακοβιού» με ανέκδοτες ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά, μια έκδοση του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ).
Ο Δημήτριος Μαντζούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Ξεκινά τις σπουδές του στην ελληνική μουσική από την παιδική ηλικία στην σχολή του Σίμωνα Καρά. Μαθητεύει στην φλογέρα κοντά στον Χαράλαμπο Γιαννόπουλο και στο νέι κοντά στον Χάρη Λαμπράκη.
Από το 1990 συμμετέχει σε χορευτικά συγκροτήματα. Από το 1993 ως το 2002 χορεύει στον Σύλλογο Ποντίων Ηλιούπολης «Η Τρυγόνα». Από το 1999 ως το 2002 διδάσκει στο παιδικό τμήμα του Συλλόγου.
Το 2000 περνάει στην Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Από το 2002 ως το 2005 σπουδάζει στη Σχολή Χημικών Μηχανικών στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, με υποτροφία από το ΕΜΠ. Γυρίζει στην Ελλάδα και το 2008 παίρνει πτυχίο Χημικού Μηχανικού και από τα δύο πανεπιστήμια. Το 2009 ξεκινά το διδακτορικό του στην Σχολή Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Από το 2000 εργάζεται ως επιμελητής εκδόσεων και συγγραφέας, συνεργαζόμενος με διάφορους εκδοτικούς οίκους.
Το 2000 ξεκινά περιοδείες αρχικά σε χωριά των νομών Καστοριάς, Πέλλας, Καβά-λας και Ροδόπης, όπου καταγράφει την μουσικοχορευτική παράδοση των ποντιακών πληθυσμών. Ανελλιπώς μέχρι σήμερα διενεργεί λαογραφικές αποστολές. Από το 2009 συμμετέχει ενεργά στο Κέντρον Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) ως επιμελητής των εκδόσεων παραδοσιακής μουσικής αλλά και ως υπεύθυ-νος αρχείου παραδοσιακής μουσικής.
Από το 2000 και από το 2009 ως μέλος του ΚΕΠΕΜ έχει κάνει λαογραφικές καταγραφές που αφορούν τις παρακάτω περιοχές: Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Νικόπολη (Γαράσαρη), Τοκάτη, Νεοκαισάρεια, Έρπαα, Ακ Νταγ Ματέν, Σαμψούντα του Πόντου, Νεάπολη Καππαδοκίας, Λήμνος, Λέσβος, Λευκάδα, Αμοργός, Σαντορίνη, Τσακωνιά, Σαμακόβι Αν. Θράκης, Κίος Προποντίδας, Άσκρη Βοιωτίας, Πολύγυρος, Ορμύλια και Βραστά Χαλκιδικής.
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]