Σαμακόβι Ανατολικής Θράκης Σεμινάριο χορού 2018-03-08T12:27:01+00:00

Σαμακόβι Ανατολικής Θράκης | Σεμινάριο χορού

Στο σεμινάριο οι εισηγητές διδάσκουν τραγούδια και χορούς από το Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης, με βάση την πρόσφατη έρευνά τους. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν με την άγνωστη στους πολλούς περιοχή από γεωγραφικής, ιστορικής και λαογραφικής πλευράς.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου γίνεται αναλυτική παρουσίαση του τοπικού αποκριάτικου εθίμου των Σεϊμένηδων και των Πιτεράδων, ενώ παρουσιάζεται ζωντανά η ιδιότυπη φορεσιά των Σεϊμένηδων, την οποία μας παραχωρεί για τους σκοπούς του σεμιναρίου ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέου Σιδηροχωρίου.

Σαμακόβι Ανατολικής Θράκης Σεμινάριο χορού

Εισηγητές

Ο Γιώργος Καλαβρινός, θρακιώτης χορευτής, τραγουδιστής και οργανοπαίκτης και ο Δημήτρης Μαντζούρης, μουσικός, χορευτής, υπεύθυνος του Αρχείου Σίμωνος και Αγγελικής Καρά του ΚΕΠΕΜ, καί οι δύο ερευνητές του μουσικοχορευτικού ιδιώματος του Σαμακοβιού και συντελεστές της μουσικής έκδοσης του ΚΕΠΕΜ “Λύρες του Σαμμακοβιού“.

Σαμακόβι Ανατολικής Θράκης Σεμινάριο χορού

Χοροί

Η έρευνα του ΚΕΠΕΜ απέδωσε ένα τεράστιο υλικό τραγουδιών από το Σαμακόβι. Για τους σκοπούς του σεμιναρίου έγινε προσπάθεια να επιλεχθούν τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της τραγουδιστικής αυτής παράδοσης.

Στο σεμινάριο διδάσκονται όλοι οι χοροί του Σαμακοβιού, από τον τύπο του ζωναράδικου και του ξίσυρτου, μέχρι συρτά και καρσιλαμάδες.

Σαμακόβι Ανατολικής Θράκης Σεμινάριο χορού

Πληροφορίες

  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
  • Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
  • Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Σαμακόβι Ανατολικής Θράκης Σεμινάριο χορού

Η Έκδοση [Βιβλίο/CD]

Ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά το 1958 και το 1964 με λύρατζηδες από το Σαμμακόβι της Ανατολικής Θράκης. Μία έκδοση με ένθετο 160 σελίδων, που περιλαμβάνει κείμενα για την ιστορία, την γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, την μουσική, την λύρα, καθώς και ανέκδοτες καταγραφές για τον χορό και την φορεσιά του Σαμμακοβιού. Ένα σπάνιο και ανέκδοτο ηχητικό και ερευνητικό υλικό από το Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά.

Ζωντανή μουσική με σκοπούς και τραγούδια από το Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης!

Τους χορούς και τα τραγούδια του Σαμακοβιού θα συνοδεύσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου οι μουσικοί: Δημήτρης Αρβανίτης, λύρα | Χάρης Χαριτωνίδης, γκάιντα | Γιώργος Καλαβρινός, καβάλι | Βασίλης Ι. Οικονόμου, νταούλι.

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link