Σινασός | Σεμινάριο χορού

Η Σινασός, κωμόπολη με ανθηρή και πολυάριθμη ελληνική κοινότητα, ήταν στην Καππαδοκία ένα μοναδικό οικονομικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική της παράδοση διδάσκει στο σεμινάριο ο Κυριάκος Βλασιάδης, απόγονος Σινασιτών, ο οποίος έζησε την πρώτη γενιά των προσφύγων και έμαθε κοντά τους μουσικές, τραγούδια και χορούς.

Η παρουσίαση αφορά κατά πρώτον στα παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας των γονιών του εισηγητή, της Σινασού Καππαδοκίας, όπως αυτά έχουν φθάσει μέχρις εμάς από τους προγόνους του εισηγητή. Τα τραγούδια αυτά είναι ελληνικότατα, ενώ αρκετά από αυτά προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Σινασός Σεμινάριο χορού

Εισηγητής

Ο Κυριάκος Βλασιάδης, απόγονος Σινασιτών, χορευτής και χοροδιδάσκαλος των χορών της ιδιαίτερης πατρίδας του της Σινασού, με πολύχρονες έρευνες στο ενεργητικό του, πάνω στα τραγούδια και τους χορούς της Σινασού.

Σινασός Σεμινάριο χορού

Χοροί

Αφού οι συμμετέχοντες μάθουν τα τραγούδια, προκειμένου να τραγουδούν ταυτόχρονα με τον χορό, ακολουθεί η παρουσίαση των χορών της περιοχής. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, περί γυναικείων χορών, κυκλικών, οι οποίοι χορεύονταν μόνο με τραγούδι, χωρίς όργανα, σε 4-5 παραλλαγές. Επίσης, παρουσιάζεται και ο πανελλήνιος Συρτός, που χορευόταν απ’ όλη την περιοχή της Καππαδοκίας μόνο στη Σινασό. Διδάσκεται και ο μοναδικός γυναικείος αντικρυστός χορός, ο Ίσος (με τουρκική μελωδία), καθώς και ο παγκαππαδοκικός αντικρυστός αντρικός χορός των κουταλιών, το γνωστό Κόνιαλι, χορός επίδειξης και φιγούρας (με τουρκική μελωδία και αυτός).

Σινασός Σεμινάριο χορού

Πληροφορίες

  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
  • Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
  • Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]