Σινασός | Σεμινάριο χορού
Η Σινασός, κωμόπολη με ανθηρή και πολυάριθμη ελληνική κοινότητα, ήταν στην Καππαδοκία ένα μοναδικό οικονομικό και εκπαιδευτικό κέντρο. Την ιδιαίτερη μουσικοχορευτική της παράδοση διδάσκει στο σεμινάριο ο Κυριάκος Βλασιάδης, απόγονος Σινασιτών, ο οποίος έζησε την πρώτη γενιά των προσφύγων και έμαθε κοντά τους μουσικές, τραγούδια και χορούς.
Η παρουσίαση αφορά κατά πρώτον στα παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας των γονιών του εισηγητή, της Σινασού Καππαδοκίας, όπως αυτά έχουν φθάσει μέχρις εμάς από τους προγόνους του εισηγητή. Τα τραγούδια αυτά είναι ελληνικότατα, ενώ αρκετά από αυτά προέρχονται από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.

Εισηγητής
Ο Κυριάκος Βλασιάδης, απόγονος Σινασιτών, χορευτής και χοροδιδάσκαλος των χορών της ιδιαίτερης πατρίδας του της Σινασού, με πολύχρονες έρευνες στο ενεργητικό του, πάνω στα τραγούδια και τους χορούς της Σινασού.

Χοροί
Αφού οι συμμετέχοντες μάθουν τα τραγούδια, προκειμένου να τραγουδούν ταυτόχρονα με τον χορό, ακολουθεί η παρουσίαση των χορών της περιοχής. Πρόκειται, ως επί το πλείστον, περί γυναικείων χορών, κυκλικών, οι οποίοι χορεύονταν μόνο με τραγούδι, χωρίς όργανα, σε 4-5 παραλλαγές. Επίσης, παρουσιάζεται και ο πανελλήνιος Συρτός, που χορευόταν απ’ όλη την περιοχή της Καππαδοκίας μόνο στη Σινασό. Διδάσκεται και ο μοναδικός γυναικείος αντικρυστός χορός, ο Ίσος (με τουρκική μελωδία), καθώς και ο παγκαππαδοκικός αντικρυστός αντρικός χορός των κουταλιών, το γνωστό Κόνιαλι, χορός επίδειξης και φιγούρας (με τουρκική μελωδία και αυτός).

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Ο Κυριάκος Βλασιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε σε προσφυγική συνοικία του Πειραιά το 1941. Οι γονείς του είχαν γεννηθεί στη Σινασό της Καππαδοκίας και ήλθαν στην Ελλάδα μετά την Ανταλλαγή των Πληθυσμών του 1924. Ανδρώθηκε μαθαίνοντας από τους γονείς του, αλλά και από άλλους σινασίτες πρώτης γενιάς, τα τραγούδια και τους χορούς της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Σπούδασε Οικονομολόγος, είναι δε σήμερα συνταξιούχος και επίτιμος διοικητικός υπάλληλος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού εργάσθηκε σε αυτό επί 35 χρόνια. Επίσης είναι Αντιπρόεδρος του Σωματείου «Η ΝΕΑ ΣΙΝΑΣΟΣ».
Έκανε πολύχρονες έρευνες πάνω στα τραγούδια και τους χορούς της Σινασού, με αποτέλεσμα τη συγγραφή ειδικής εργασίας με θέμα «Τραγούδια και χοροί από τη Σινασό της Καππαδοκίας», η οποία έχει δημοσιευθεί στα περιοδικά Πολιτιστικό Περισκόπιο, Χοροστάσι, Άρδην, Ελληνορθόδοξος Βυζαντινός Πολιτισμός, Ξυπεταιών, στις εφημερίδες Μικρασιατική Ηχώ και Σινασίτικη Φωνή και στην ιστοσελίδα ΤSAMIKO.GR. Δύο κείμενά του σχετικά με το ίδιο θέμα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Παράδοση και Τέχνη του συγκροτήματος ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ-ΔΟΛΤ.
Έχει παρουσιάσει τους χορούς της Σινασού στο 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο της ΔΟΛΤ-ΟΥΝΕΣΚΟ στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (2006), στο Σεμινάριο της Χορολογικής Εταιρείας Πατρών (2008) και στο Σεμινάριο του Κέντρου Λαογραφίας Εκπαιδευτικών Νομού Μαγνησίας (2009), με τον Καθηγητή Γιάννη Πραντσίδη στη Σκοτίνα Πιερίας και με ακροατές δασκάλους παραδοσιακών χορών.
Έχει διδάξει επίσης τους χορούς της Σινασού σε διάφορα χορευτικά συγκροτήματα, όπως των Δήμων Καλλιθέας, Κερατσινίου, Χαïδαρίου, Αλίμου, Νέας Αρτάκης, του Κολλεγίου Αθηνών και διαφόρων άλλων Συλλόγων, καθώς και στο Λύκειο Ελληνίδων, το οποίο τους παρουσίασε στο ΗΡΩΔΕΙΟ (2003).
Διετέλεσε υπεύθυνος διδασκαλίας των τραγουδιών και των χορών της Σινασού, σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές «Μουσική Παράδοση» στην ΕΤ-1 του Παναγιώτη Μυλωνά, με το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Καλλιθέας, υπό τον χοροδιδάσκαλο Βασίλη Καρφή, οι οποίες είχαν εξαιρετική επιτυχία, καθ’ ομολογίαν πολλών ηλικιωμένων σινασιτών πρώτης γενιάς. Παρουσίασε επίσης τα τραγούδια και τους χορούς της Σινασού σε ομιλία του στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. της Νέας Ιωνίας, στον Σύλλογο Εγγλεζονησίων Πειραιώς και στην Πνευματική και Πολιτιστική Κίνηση Βορείων Προαστίων.
Τελευταία, οι προσπάθειές του κατατείνουν στην έκδοση σε CD με τα τραγούδια της Σινασού με σκοπό τη διάσωσή τους, με τη βοήθεια ενός επίσημου φορέα που θα αναλάβει την οικονομική υποστήριξη του εγχειρήματος.
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]