Σπήλαιο Γρεβενών | Σεμινάριο χορού

Τα Πασχαλιόγιορτα στο Σπήλαιο Γρεβενών

Δραματουργία και βιωμένη εμπειρία

Τα Πασχαλιόγιορτα στο Σπήλαιο Γρεβενών στην πρότερη μορφή τους αποτελούσαν μια ολότητα με συγκεκριμένη αρχή και τέλος, με συγκεκριμένους κανόνες και ρόλους, ώστε να μεταδώσουν «οικεία» στην κοινότητα μηνύματα. Η επιτέλεση των Πασχαλιόγιορτων το 2007 προβάλλει τη διάσπαση αυτής της ολότητας, αποτυπώνοντας και ερμηνεύοντας μια διπλή όψη: αυτήν της «αυθόρμητης» τέλεσης (βιωμένη εμπειρία) και αυτήν της «προγραμματισμένης» τέλεσης (δραματουργική πειθαρχία) των δρωμένων. Κατά την τέλεση των Πασχαλιόγιορτων, οι τέσσερις διαφορετικές χορευτικές περιστάσεις (ο χορός την δεύτερη, την τρίτη μέρα του Πάσχα και της Ζωοδόχου Πηγής και η Τιτραμίδα την Κυριακή του Θωμά) έχουν ως κύρια συστατικά τον χορό και το τραγούδι.

Μέσα από την επιτόπια έρευνα των σε λήθη σχεδόν Πασχαλιόγορτων, προέκυψαν τρεις κατηγορίες τραγουδιών-χορών («πασχαλιάτικα», «σχολικά» και «δημοτικά») που τραγούδησαν και χόρεψαν οι Σπηλιώτες. Οι χοροί που χορεύονται στον κύκλο του Πάσχα, ως προς την μορφή τους ανήκουν στα βασικά δομικά σχήματα τού «στα τρία» και «στα δύο», χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις, σύνηθες για το πλαίσιο των δρωμένων, αφού οι χορευτές είναι αναγκασμένοι με τον χορό τους όχι μόνο να περιγράφουν κυκλικά την χώρα (κεντρική πλατεία) ή τον χώρο στον λόφο του Αη-Λιά, αλλά και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις όπως, για παράδειγμα, από το ίσιωμα στην χώρα και στο λόφο του Αη-Λιά και, αντίθετα, από το λόφο προς την χώρα.

Το χορευτικό ρεπερτόριο που διδάσκεται στο παρόν σεμινάριο, προέκυψε από τις τρεις χορευτικές περιστάσεις των Πασχαλιόγιορτων, καθώς και από το έθιμο της Τιτραμίδας (το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς) που θα παρουσιαστεί αναλυτικά και αφορά σε χορούς που συνοδεύονται από τις τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες τραγουδιών – χορών.

Επίσης, γίνεται αναφορά σε τοπικό χορευτικό ρεπερτόριο της κοινότητας που χορεύεται σε πλείστες χορευτικές περιστάσεις όπως είναι το Μπεράτι, το Γύρισμα, ο Στρωτός, ο Τσάμικος και ο Συγκαθκός.

Εισηγήτρια

Η Νίκη Νιώρα, Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Msc στη Λαογραφία – Ανθρωπολογία του Χορού, Πτυχιούχος Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χοροί

  • «Πασχαλιάτικα»: «Γιοφύρι είχα στη θάλασσα…», «Ακούστε χώρες και χωριά…», «Λιβέντης εροβόλησε…», «Χίλιοι μαστόροι δούλευαν…», «Τιτραμίδα», «Τσακ-τσακ την πόρτα…».
  • «Δημοτικά»: «Μεσʼ στην Αγιά Παρασκευή…», «Ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ…» (Μανές), «Τρία παιδιά Βολιώτικα…», «Τρικαλινή μου πέρδικα…».
  • «Σχολικά»: «Σεις περήφανα πουλάκια…», «Στον Άδη θα κατέβω…» (Μανές), «Γερακίνα» (Μανές).

Πληροφορίες

  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
  • Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
  • Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]

Μοιράσου το με τους φίλους σου, Διάλεξε το δίκτυό σου!