Σταυρίν Αργυρούπολης Πόντου Σεμινάριο χορού2018-03-10T15:14:07+00:00

Σταυρίν Αργυρούπολης Πόντου | Σεμινάριο χορού

Το χορευτικό στοιχείο στο λαϊκό θεατρικό δρώμενο των Ελλήνων του Πόντου «Μωμο(γ)έριεʼα».

Τοπική παραλλαγή από το Σταυρίν Αργυρούπολης

Ένα από τα γνωστότερα λαϊκά θεατρικά δρώμενα, γονιμικού και ευετηριακού χαρακτήρα, που έχουν καταγραφεί και προέρχονται από την περιοχή του Πόντου – τα οποία τελούνταν κυρίως την περίοδο του Δωδεκαημέρου (μεταξύ Χριστουγέννων και Φώτων), αλλά και σε άλλες χρονικές στιγμές του ετήσιου εορταστικού κύκλου – μας έχει παραδοθεί με την ονομασία «Μωμόγεροι», αλλά και κάποιες παραλλαγές της, όπως «Μωμο(γ)έριεʼα», «Μωμό(γ)ερον, «Μωμο(γ)έρʼ», «Μωμο(γ)έρα» και «Μωμο(γ)έρια», κ.ά.

Απαραίτητα στοιχεία των δρωμένων ήταν η μουσική και ο χορός και, επομένως, ο θίασος πλαισιωνόταν πάντα από έναν λυράρη, κάποτε και από άλλους μουσικούς, και από χορευτές.

Όπως η χοροί και η μουσική, έτσι και λαϊκά θεατρικά δρώμενα διατηρήθηκαν ζωντανά και αναβιώνουν στο πλαίσιο συλλόγων και πολιτιστικών οργανισμών ως σύμβολο ταυτότητας των Ελλήνων ποντιακής καταγωγής.

Εισηγητής

Ο Ιωάννης Θ. Ευφραιμίδης, γεννημένος στη Μακρυνίτσα Σερρών από γονείς ποντιακής καταγωγής, χοροδιδάσκαλος πλείστων ποντιακών συλλόγων, τόσο εντός όσο και εκτός Αττικής.

Χοροί

Το χορευτικό στοιχείο του δρωμένου «Μωμο(γ)έριεʼα», όπως διασώζεται, μεταξύ άλλων, στην τοπική παραλλαγή από το Σταυρίν Αργυρουπόλεως, μας μεταδίδει, με τρόπο άμεσο κι απλό, ο εισηγητής, ένας σεμνός κι ανιδιοτελής εργάτης της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, συνεχιστής του ύφους και του ήθους μιας «οικογενειακής» καλλιτεχνικής παράδοσης, που του κληροδότησε ο πατέρας του, ο αείμνηστος Θεοδόσης Ευφραιμίδης (1937-2003) – περίφημος χορευτής, οργανοπαίχτης και οργανοκατασκευαστής, αλλά και ηθοποιός – και που περνά τώρα στην τρίτη γενιά, στον γιό του Γιάννη, τον Θεοδόση Ι. Ευφραιμίδη, τον εγγονό.

Πληροφορίες

  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
  • Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
  • Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

Ζωντανή μουσική και Πόντιοι χορευτές!

Στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του δρωμένου θα συμβάλλει ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών (Κ.Ο.Π.Α.) με ηθοποιούς - χορευτές από τη θεατρική του ομάδα, η οποία ασχολείται με το ιδιωματικό ηθογραφικό θέατρο του Πόντου. Μαζί μας, βεβαίως, και οι μουσικοί συνεργάτες του Κ.Ο.Π.Α., άξιοι εκπρόσωποι της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής – μιας μουσικής που οι ρίζες της φθάνουν στη μακρινή αρχαιότητα –, ο Μάνος Κασανίδης, «κεμεντζές» (λύρα) και Θεοδόσης Ι. Ευφραιμίδης, «ταούλ» (νταούλι). Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, το ιστορικό αυτό σωματείο, με έδρα την Καλλιθέα και με πολυσήμαντη κοινωφελή δράση και προσφορά, από το 1955 (έτος ιδρύσεώς του), υπηρετεί με συνέπεια τον κύριο σκοπό του· το ξαναζωντάνεμα των παραδοσιακών πολιτιστικών αξιών του Πόντου με τα εκφραστικά μέσα της θεατρικής τέχνης.

[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link