Φλώρινα | Σεμινάριο χορού
Ο εισηγητής Γιάννης Σ. Κωνσταντίνου, ταξιδεύει από την ακριτική Φλώρινα –ειδικά για το σεμινάριό μας– προκειμένου να μας μεταδώσει πολύτιμα λαογραφικά στοιχεία, καρπό της πολυετούς άοκνης ερευνητικής εργασίας του.
Στο πρώτο μέρος, ο Γ. Σ. Κωνσταντίνου μας παρουσιάζει, εν συντομία, την εισήγησή του με θέμα: «Ο χορός και οι κοινωνικές πρακτικές αναφοράς ως μέσο ανάδυσης πολιτισμικής ταυτότητας για τους κατοίκους των Αλώνων», ενώ αμέσως μετά, στο δεύτερο μέρος, και περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, διδάσκει χαρακτηριστικούς χορούς της περιοχής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αυτοσχεδιαστικές παραλλαγές των πρωτοχορευτών (γυναικών και ανδρών), δείγματα της μουσικοχορευτικής ποικιλομορφίας της περιοχής.

Εισηγητής
Ο Γιάννης Σ. Κωνσταντίνου, εκπαιδευτικός, δάσκαλος και ερευνητής του ελληνικού παραδοσιακού χορού, καταγόμενος από το χωριό Άλωνα Φλώρινας, χορευτής και χοροδιδάσκαλος των φλωρινιώτικων χορών –με οικογενειακή παράδοση και διεθνή αναγνώριση–, καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας.

Χοροί
- Συρτός,
- Ομορφούλα ή Λίτσενο (Άλωνα),
- Τσότσο (Άλωνα),
- Στάμκικο (Άλωνα),
- Συμπεθέρα (Άλωνα),
- Ανθούλα (Άλωνα),
- Κουτσός (Άλωνα),
- Χασάπικο ή Ζάραμο,
- Γκάϊντα,
- Λυτός ή Πουστσένο (”Ιμπραημ Ότζα”, ”Βίνο ντάφινο”),
- Μπαϊράτσε,
- Γερόντικο,
- Λαίοτο (Πρέσπες),
- Πουλάκι ή Στα τέσσερα (Ξινό Νερό),
- Μαρινέλα (Ξινό Νερό),
- Μακεδονία,
- Κόρη Ελένη ή Λένο Μόμε,
- Τσουράπια
- Παλιός χορός ή Βλάχικο ή Παλιό τσιφτετέλι (Πρέσπες)
- 9άσημοι χοροί (λεκάνη Αμυνταίου) κ.α.

Πληροφορίες
- Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
- Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
- Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.
Ζωντανή μουσική με σκοπούς και τραγούδια από τη Φλώρινα!
Ο Γιάννης Κωνσταντίνου είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Φλώρινας και εργάζεται ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το 1986 έχει την ευθύνη της διοργάνωσης θερινών σεμιναρίων εκμάθησης παραδοσιακών χορών που πραγματοποιούνται στις Πρέσπες, ενώ έχει ασχοληθεί με τη διδασκαλία ελληνικών παραδοσιακών χορών σε κοινότητες της ελληνικής ομογένειας.Ταυτόχρονα, σε αυτό το διάστημα, διερευνά το χορευτικό φαινόμενο, τη μουσική, τα έθιμα και τις παραδόσεις εθνικοπολιτισμικών ομάδων που κατοικούν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Έχει, επίσης, συνεργαστεί με άλλους ερευνητές του χορού από τα Βαλκάνια στη μελέτη και την παρουσίαση των χορών και της μουσικής των Ρομά, των Σαρακατσάνων, των Αρβανιτών κ.ά. Από το 1996 είναι πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Πολιτιστικού Ομίλου «Λυγκηστές» και ιδρυτικό μέλος της «Ακαδημίας Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής», που εδρεύει στην Αθήνα. Από το 2008 έως σήμερα διδάσκει παραδοσιακούς χορούς στο Παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων στη Φλώρινα.
Εγγραφές γίνονται ήδη σε όλα τα σεμινάρια. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων, παρακαλούμε δηλώνετε έγκαιρα, έτσι ώστε να διερευνάται κάθε φορά η περίπτωση σχηματισμού 2ου τμήματος.
[vc_row][vc_column width=”1/6″][vc_facebook type=”button_count”][/vc_column][vc_column width=”1/6″][vc_googleplus][/vc_column][/vc_row]