Χίος Σεμινάριο χορού 2018-03-10T13:38:36+00:00

Χίος | Σεμινάριο χορού

Χορευτική παράδοση της Χίου

Σύγκριση νοτιόχωρων και βορειόχωρων

Η Χίος ανήκει στο σύμπλεγμα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εκτός της Χίου, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Ικαρία και ο Άγιος Ευστράτιος. Παραδοσιακώς η Χίος διαιρείται γεωγραφικά σε βόρεια (Επανώχωρα – Βορειόχωρα), μέση και νότια (Κατώχωρα – Νοτιόχωρα ή Μαστιχόχωρια). Αυτή η γεωγραφική διαίρεση όμως, παρατηρείται και στην χορευτική παράδοση του νησιού καθώς υπάρχουν ήθη και έθιμα που εμφανίζονται μόνο σε μια περιοχή ή σ’ ένα γεωγραφικό μέρος του νησιού.

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι προσδιορίζουν την γεωγραφική διαίρεση του νησιού μιλώντας για βορειόχωρα, νοτιόχωρα και την Χώρα. Ανάλογα προσδιορίζονται και τα έθιμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κοινά έθιμα σε όλο το νησί. Η ιδιομορφία του εδάφους, με τις αποκλεισμένες από βουνά περιοχές, αλλά και τις παραθαλάσσιες, η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση αλλά και η επαφή των Χίων με άλλες πολιτισμικές ομάδες στο πέρασμα το χρόνου, χάρισαν μια πολυχρωμία τόσο στα βορειόχωρα όσο και στα νοτιόχωρα. Έτσι εμφανίζεται σχεδόν το κάθε χωριό να έχει την δική του παράδοση, τα δικά του τραγούδια αλλά κυρίως την δική του φορεσιά, χαρακτηριστικό που δεν εμφανίζεται στα περισσότερα ελληνικά νησιά.

Επίσης, η παραγωγή της μαστίχας, έφερε πλούτο στα νοτιόχωρα και πιο συγκεκριμένα στα Μαστιχοχώρια. Ο πλούτος αυτός είχε ως συνέπεια οι κάτοικοι αυτών των χωριών να προσαρμόσουν αναλόγως τις συνήθειές τους. Ομοίως συνέβη και με τους κατοίκους που διέμεναν σε χωριά που είχαν λιμάνι, ή όχι, που το έδαφος ήταν πεδινό ή ορεινό, που το κλίμα ήταν ήπιο ή κρύο.

Εισηγήτρια

Η Στεφανία Μπουλάμαντη, με Msc στη Λαογραφία – Ανθρωπολογία του Χορού,  και πτυχιούχος Σ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χοροί

  • Χοροί τύπου «στα τρία»: ο Δετός, ο Χιώτικος, ο Σιγανός, ο Τρεχάτος, ο Νενητούσικος, ο Συρτός, ο Πατητός, η Αράπη Σούστα, ο Χασάπικος, ο Πυργούσικος.
  • Χοροί τύπου «στα δύο»: ο Συρτός καλαματιανός («Η νοσοκόμα»).
  • Χοροί άλλων περιπτώσεων: η Μαρού, ο Κάτω χορός και το Ταλίμι.

Πληροφορίες

  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου
  • Ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε σεμινάριο: 50 άτομα.
  • Τα σεμινάρια γίνονται μία Κυριακή κάθε μήνα, από Οκτώβριο έως Ιούνιο.

Ζωντανή μουσική!

Στο σεμινάριο λαμβάνει μέρος νησιώτικη κομπανία με βιολί, σαντούρι, λαγούτο και τουμπελέκι.

Αξιολόγησε
το Ωδείο !

Πες μας τη γνώμη σου για το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ σε 2 μόλις λεπτά.
Μας είναι πολύτιμη!
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΟΡΜΑΣ
close-link