Το χορευτικό στοιχείο στο λαϊκό θεατρικό δρώμενο των Ελλήνων του Πόντου «Μωμο(γ)έριεʼα».

Τοπική παραλλαγή από το Σταυρίν Αργυρούπολης.

Εισήγηση – Διδασκαλία: Ιωάννης Θ. Ευφραιμίδης

Ένα από τα γνωστότερα λαϊκά θεατρικά δρώμενα, γονιμικού και ευετηριακού χαρακτήρα, που έχουν καταγραφεί και προέρχονται από την περιοχή του Πόντου – τα οποία τελούνταν κυρίως την περίοδο του Δωδεκαημέρου (μεταξύ Χριστουγέννων και Φώτων), αλλά και σε άλλες χρονικές στιγμές του ετήσιου εορταστικού κύκλου – μας έχει παραδοθεί με την ονομασία «Μωμόγεροι», αλλά και κάποιες παραλλαγές της, όπως «Μωμο(γ)έριεʼα», «Μωμό(γ)ερον, «Μωμο(γ)έρʼ», «Μωμο(γ)έρα» και «Μωμο(γ)έρια», κ.ά.
Απαραίτητα στοιχεία των δρωμένων ήταν η μουσική και ο χορός και, επομένως, ο θίασος πλαισιωνόταν πάντα από έναν λυράρη, κάποτε και από άλλους μουσικούς, και από χορευτές.
Όπως η χοροί και η μουσική, έτσι και λαϊκά θεατρικά δρώμενα διατηρήθηκαν ζωντανά και αναβιώνουν στο πλαίσιο συλλόγων και πολιτιστικών οργανισμών ως σύμβολο ταυτότητας των Ελλήνων ποντιακής καταγωγής.

ΧΟΡΟΙ

Το χορευτικό στοιχείο του δρωμένου «Μωμο(γ)έριεʼα», όπως διασώζεται, μεταξύ άλλων, στην τοπική παραλλαγή από το Σταυρίν Αργυρουπόλεως, θα μας μεταδώσει, με τρόπο άμεσο κι απλό, ο Γιάννης Θ. Ευφραιμίδης, ένας σεμνός κι ανιδιοτελής εργάτης της παραδοσιακής μας κληρονομιάς, συνεχιστής του ύφους και του ήθους μιας «οικογενειακής» καλλιτεχνικής παράδοσης, που του κληροδότησε ο πατέρας του, ο αείμνηστος Θεοδόσης Ευφραιμίδης (1937-2003) – περίφημος χορευτής, οργανοπαίχτης και οργανοκατασκευαστής, αλλά και ηθοποιός – και που περνά τώρα στην τρίτη γενιά, στον γιό του Γιάννη, τον Θεοδόση Ι. Ευφραιμίδη, τον εγγονό.

ΝΤΟΠΙΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ

Στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του δρωμένου θα συμβάλλει ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών (Κ.Ο.Π.Α.) με ηθοποιούς – χορευτές από τη θεατρική του ομάδα, η οποία ασχολείται με το ιδιωματικό ηθογραφικό θέατρο του Πόντου.

Μαζί μας, βεβαίως, και οι μουσικοί συνεργάτες του Κ.Ο.Π.Α., άξιοι εκπρόσωποι της ποντιακής παραδοσιακής μουσικής – μιας μουσικής που οι ρίζες της φθάνουν στη μακρινή αρχαιότητα –, ο Μάνος Κασανίδης, «κεμεντζές» (λύρα) και Θεοδόσης Ι. Ευφραιμίδης, «ταούλ» (νταούλι).

Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών, το ιστορικό αυτό σωματείο, με έδρα την Καλλιθέα και με πολυσήμαντη κοινωφελή δράση και προσφορά, από το 1955 (έτος ιδρύσεώς του), υπηρετεί με συνέπεια τον κύριο σκοπό του· το ξαναζωντάνεμα των παραδοσιακών πολιτιστικών αξιών του Πόντου με τα εκφραστικά μέσα της θεατρικής τέχνης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΟΥ

Ο Γιάννης Θ. Ευφραιμίδης γεννήθηκε το 1961 στη Μακρυνίτσα Σερρών από γονείς ποντιακής κατάγωγής. Το 1970 έρχεται στην Αθήνα. Δίπλα στον πατέρα του Θεοδόση μαθαίνει το νταούλι και παράλληλα χορεύει στο Θέατρο της Δόρας Στράτου.
Το 1983 αναλαμβάνει ως χοροδιδάσκαλος τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών αλλά και άλλους συλλόγους όπως: Ένωση Ποντίων Κορυδαλλού, Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης, Δάφνης, Αγίου Δημητρίου «Η Μαύρη Θάλασσα», Ένωση Ποντίων Μελισσίων, Ένωση Ποντίων Ν. Ευβοίας «Οι Κομνηνοί», Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία», Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου. Παραδίδει σεμινάρια ποντιακών χορών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι παράλληλα ερασιτέχνης ηθοποιός.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ – ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

  • Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 15.00

  • Εισήγηση – Διδασκαλία: Γιάννης Θ. Ευφραιμίδης
  • Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής:

facebook | info@kepem.org
– 210 8237447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 5-9μ.μ. καθημερινές)