Ο Κυπριακός παραδοσιακός χορός

Εισήγηση – Διδασκαλία: Κυριακός Ζίττης – Ολυμπία Αντρέου-Ζίττη

Ερευνητές & Δάσκαλοι Κυπριακών χορών.

Ίσως η νέα Ιθάκη των νεοτέρων Ελληνικών χρόνων. Η κυριαρχική μεταβολή του 1878 όπου η Κύπρος από τη Οθωμανική κατοχή περνά στην Αγγλοσαξονική αποικιοκρατία, υπήρξαν ίσως τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης Κυπριακής ιστορίας με επιπτώσεις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές.

Όπως ξέρουμε από την Κύπρο πέρασαν πολλοί ξενόφερτοι λαοί και κατακτητές αλλά ο Κύπριος κατάφερε να κρατήσει το Ελληνικό του στοιχείο στην λαϊκή χορευτική παράδοση, ούτως ώστε και τα λίγα ξενόφερτα στοιχεία να αφομοιωθούν δημιουργικά και να προσαρμοστούν στην δική του ιδιοσυγκρασία με θαυμάσιο τρόπο που βγαίνει μέσα από την γνήσια Ελληνοκυπριακή κοινωνία γενικά. Τα μεγάλα αποθέματα των Κυπρίων μέσα από την εκκλησιαστική και θρησκευτική ζωή τους, κατόρθωσαν να δίδουν το γνήσιο μέσα από τις καθημερινές εκδηλώσεις τους.

Οι κυπριακοί χοροί και τραγούδια αποτελούν ένα ζωντανό μουσικό ρεπερτόριο σε όλες τις κοινωνικές και γιορταστικές εκδηλώσεις της κυπριακής υπαίθρου, σε γιορτές, σε πανηγύρια και κυρίως κατά την τετραήμερη διαδικασία του γάμου. Εκεί επικεντρώνεται το μεγαλείο της κυπριακής λαογραφίας και έβρισκαν κατά κανόνα την πλήρη τους εφαρμογή.

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΧΟΡΟΙ

Οι χοροί, με τους οποίους θα ασχοληθούμε στο σεμινάριο:

  • Η «σουΐτα» των αντρικών Καρτσιλαμάδων (Αντικρυστών) χορών (1ος, 2ος, 3ος, 4ος), Συρτός (αντρικός), Ζεϊμπέκικος, Καροτσέρης, Μάντρα.
  • Ανδρικοί (ατομικοί) χοροί δεξιοτεχνίας: Τατσιά, Δρεπάνι, Μασιέρι (ή Τσακκί), Ποτήρι (ή ο Αραπιές της Καντήλας).
  • Κωμικοί χοροί: Νικολής ή Κανάρης, Πιπέρι, Μαύρικος.
  • Η «σουΐτα» των γυναικείων Καρτσιλαμάδων (Αντικρυστών) χορών (1ος, 2ος, 3ος, 4ος), Συρτός (γυναικείος), Καλαματιανός, Ευρωπαϊκοί χοροί (Βάλς, Πόλκα, Ταγκό).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

O Κυριάκος Ζίττης γεννήθηκε στη Λεμεσό το έτος 1962 όπου ζει με την οικογένεια του. Είναι παντρεμένος με την Ολυμπία Αντρέου όπου απόκτησαν 3 παιδιά. Από το 1977 ασχολείται συστηματικά με το τοπικό χορό της ιδιαίτερης του πατρίδας της Κύπρου, αλλά και παραδοσιακούς χορούς απʼ όλη την ελληνική επικράτει