Ο Κυπριακός παραδοσιακός χορός

Εισήγηση – Διδασκαλία: Κυριακός Ζίττης – Ολυμπία Αντρέου-Ζίττη

Ερευνητές & Δάσκαλοι Κυπριακών χορών.

Ίσως η νέα Ιθάκη των νεοτέρων Ελληνικών χρόνων. Η κυριαρχική μεταβολή του 1878 όπου η Κύπρος από τη Οθωμανική κατοχή περνά στην Αγγλοσαξονική αποικιοκρατία, υπήρξαν ίσως τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης Κυπριακής ιστορίας με επιπτώσεις κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και πολιτιστικές.

Όπως ξέρουμε από την Κύπρο πέρασαν πολλοί ξενόφερτοι λαοί και κατακτητές αλλά ο Κύπριος κατάφερε να κρατήσει το Ελληνικό του στοιχείο στην λαϊκή χορευτική παράδοση, ούτως ώστε και τα λίγα ξενόφερτα στοιχεία να αφομοιωθούν δημιουργικά και να προσαρμοστούν στην δική του ιδιοσυγκρασία με θαυμάσιο τρόπο που βγαίνει μέσα από την γνήσια Ελληνοκυπριακή κοινωνία γενικά. Τα μεγάλα αποθέματα των Κυπρίων μέσα από την εκκλησιαστική και θρησκευτική ζωή τους, κατόρθωσαν να δίδουν το γνήσιο μέσα από τις καθημερινές εκδηλώσεις τους.

Οι κυπριακοί χοροί και τραγούδια αποτελούν ένα ζωντανό μουσικό ρεπερτόριο σε όλες τις κοινωνικές και γιορταστικές εκδηλώσεις της κυπριακής υπαίθρου, σε γιορτές, σε πανηγύρια και κυρίως κατά την τετραήμερη διαδικασία του γάμου. Εκεί επικεντρώνεται το μεγαλείο της κυπριακής λαογραφίας και έβρισκαν κατά κανόνα την πλήρη τους εφαρμογή.

ΜΟΥΣΙΚΗ – ΧΟΡΟΙ

Οι χοροί, με τους οποίους θα ασχοληθούμε στο σεμινάριο:

  • Η «σουΐτα» των αντρικών Καρτσιλαμάδων (Αντικρυστών) χορών (1ος, 2ος, 3ος, 4ος), Συρτός (αντρικός), Ζεϊμπέκικος, Καροτσέρης, Μάντρα.
  • Ανδρικοί (ατομικοί) χοροί δεξιοτεχνίας: Τατσιά, Δρεπάνι, Μασιέρι (ή Τσακκί), Ποτήρι (ή ο Αραπιές της Καντήλας).
  • Κωμικοί χοροί: Νικολής ή Κανάρης, Πιπέρι, Μαύρικος.
  • Η «σουΐτα» των γυναικείων Καρτσιλαμάδων (Αντικρυστών) χορών (1ος, 2ος, 3ος, 4ος), Συρτός (γυναικείος), Καλαματιανός, Ευρωπαϊκοί χοροί (Βάλς, Πόλκα, Ταγκό).

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

O Κυριάκος Ζίττης γεννήθηκε στη Λεμεσό το έτος 1962 όπου ζει με την οικογένεια του. Είναι παντρεμένος με την Ολυμπία Αντρέου όπου απόκτησαν 3 παιδιά. Από το 1977 ασχολείται συστηματικά με το τοπικό χορό της ιδιαίτερης του πατρίδας της Κύπρου, αλλά και παραδοσιακούς χορούς απʼ όλη την ελληνική επικράτεια.

Το 1975 εντάσσεται στις χορευτικές ομάδες του Λανιτείου Γυμνασίου και με την ίδρυση του Λαογραφικού Ομίλου Λεμεσού το 1977 συνεχίζει να ασχολείται με την εκμάθηση των ελληνικών παραδοσιακών χορών με χοροδιδασκάλους τον Μάριο Σωφρονίου και Αντρέα Λανίτη.

Το 1987 πρωτοστατεί στην ίδρυση του Ομίλου Λαογραφικών Ερευνών Λεμεσού όπου είναι και χοροδιδάσκαλος μέχρι σήμερα. Αρχίζει να ερευνά τον κυπριακό παραδοσιακό χορό σε προσωπικό επίπεδο και ασχολείται με την καταγραφή δεδομένων που αφορούν την παράδοση γενικά.

Έχει παρακολουθήσει σειρά σεμιναρίων και ημερίδων με θέμα τον παραδοσιακό χορό απʼ όλη την ελληνική επικράτεια με εισηγητές από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρακολούθησε το «Πρόγραμμα Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Δασκάλων Παραδοσιακού Χορού» διάρκειας τριών (3) ακαδημαϊκών εξαμήνων που διοργάνωσε ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Έχει διδάξει τους κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς σε πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία που ασχολούνται με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα στο Λύκειο των Ελληνίδων και τα περιφερειακά τμήματα και παραρτήματα του.

Είναι διορισμένος από το Υπουργείο Παιδείας με σύμβαση ως ανάδοχος στο «Πρόγραμμα κατά της Πρόωρης Εγκατάλειψης του Σχολείου, της Σχολικής Αποτυχίας και της Παραβατικότητας σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ)» στην διδασκαλία παραδοσιακών χορών σε σχολές Μέσης Εκπαίδευσης.

Είναι ιδρυτικό μέλος και γραμματέας του Συνδέσμου Παλαιμάχων Χορευτών και Φίλων Κυπριακών Χορών επαρχίας Λεμεσού, όπου είναι και χοροδιδάσκαλος.

Τιμήθηκε με το μετάλλιο της πόλης Enghien του Παρισιού το 1995 σε εκδήλωση της πόλης με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.

Ασχολείται με το παραδοσιακό τραγούδι γνωρίζοντας την Βυζαντινή μουσική και εξασκείται στην εκμάθηση λαγούτου.

Σήμερα επιτελεί και χρέη προέδρου του Ομίλου Λαογραφικών Ερευνών Λεμεσού.

Η Ολυμπία ΑντρέουΖίττη γεννήθηκε στη Λεμεσό το έτος 1963 και είναι νυμφευμένη με τον Κυριάκο Ζίττη, επίσης χοροδιδάσκαλο και ερευνητή του κυπριακού χορού, όπου απέκτησαν 3 παιδιά.

Άρχισε να ασχολείται με τους κυπριακούς χορούς από τα μαθητικά της χρόνια συμμετέχοντας στη χορευτική ομάδα του Λανιτείου Γυμνασίου. Το 1977 ιδρύεται ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού όπου και εντάσσεται στην χορευτική του ομάδα με χοροδιδασκάλους τον Μάριο Σοφρωνίου και Αντρέα Λανίτη.

Το 1987 πρωτοστατούν στην ίδρυση του Ομίλου Λαογραφικών Ερευνών Λεμεσού όπου αρχίζουν να ερευνούν και να καταγράφουν δεδομένα που αφορούν τους κυπριακούς χορούς και την παράδοση γενικά.

Είναι χοροδιδάσκαλος στην χορευτική ομάδα του Ομίλου Λαογραφικών Ερευνών Λεμεσού από το 1987 μέχρι σήμερα, και στην χορευτική ομάδα του Συνδέσμου Παλαιμάχων Χορευτών Επαρχίας Λεμεσού,  όπου ασχολείται με την διδασκαλία και ιδιαιτερότητα της τοπικότητας των γυναικείων κυπριακών χορών.

Ασχολείται με την μελέτη των κυπριακών παραδοσιακών φορεσιών και την κατασκευή κεφαλομάντηλων και της παραδοσιακής «πιπίλας».

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά σεμινάρια και ημερίδες που αφορούν τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Το 1995 τιμήθηκε με το μετάλλιο της πόλης Enghien του Παρισιού σε εκδηλώσεις του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ – ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

  • Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 15.00

  • Εισήγηση – Διδασκαλία: Κυριακός Ζίττης – Ολυμπία Αντρέου-Ζίττη
  • Συντονισμός: Βασίλης Ι. Οικονόμου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής: