– Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό –

Χοροί από την Κάλυμνο της Δωδεκανήσου

Έρευνα – Διδασκαλία: Αντώνης Κ. Κοκκινίδης

Συνεχίζονται κι εφέτος οι – σεμιναριακού τύπου – Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, τη μουσική και τη φορεσιά, που οργανώνει το ΚΕΠΕΜ για 6η συνεχή χρονιά, στην ιστορική “Σχολή Εθνικής Μουσικής” του Σίμωνος Ι. Καρά, στο λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια.

Την Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου προσκεκλημένος μας ο Αντώνης Κ. Κοκκινίδης, γέννημα θρέμμα της Καλύμνου, μηχανολόγος – μηχανικός Ε.Μ.Π., αρχιχορευτής και δάσκαλος των Καλύμνικων χορών ο οποίος θα μας μεταδώσει, με τρόπο άμεσο κι απλό, τη μακρά βιωματική εμπειρία του στο χορευτικό ιδίωμα που η Κάλυμνος – “Το νησί των σφουγγαράδων” κρατά ζωντανό, μεταξύ άλλων, στην τοπική της παράδοση.

Μαζί του, μέλη της χορευτικής ομάδας της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής “Ο Άγιος Νικόλαος” (έτος ιδρύσεως 1936) η οποία με τις πολύπλευρες δράσεις της ενισχύει κάθε σοβαρή προσπάθεια προβολής της ιστορικής και πολιτιστικής παράδοσης της ιδιαιτέρας πατρίδος τους, της Καλύμνου!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΟΥ

Κάλυμνος Σεμινάριο χορούΟ Αντώνης Κ. Κοκκινίδης γεννήθηκε το έτος 1968 στην Κάλυμνο και μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του, το 1985, έρχεται στην Αθήνα για την εισαγωγή του στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο – Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών. Από το 1992 έως το 2007 ήταν Προϊστάμενος του Ηλεκτρομηχανολογικού τμήματος της εταιρείας «Δέλτα Project» με κύριο αντικείμενο τις κατασκευές ολοκληρωμένων έργων (turn key projects) του αγροτοβιομηχανικού τομέα και έργα ανανεωσίμων πηγών ενέργειας. Το 2007 συνιδρυτής της εταιρείας «Bιέντερ Α.Ε.» (Βιομηχανικά και Ενεργειακά έργα).

Χορευτής και χοροδιδάσκαλος (κρητικών χορών) στον Πολιτιστικό Όμιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (1986-1990).

Από το 1986 έως και σήμερα ενεργό μέλος στην Ένωση Καλυμνίων Αττικής, ως χορευτής και χοροδιδάσκαλος στα χορευτικά τμήματα (ενηλίκων και παιδικό). Από το 2003 ως το 2010 μέλος του Δ.Σ. (Αντιπρόεδρος, Γ. Γραμματέας) της Ενωσης Καλυμνίων Αττικής και Υπέυθυνος του Χορευτικού Τμήματος και της Νεολαίας.

Ως πρωτοχορευτής της χορευτικής ομάδας της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής έλαβε μέρος σε πολυάριθμες εκδηλώσεις της Ένωσης αλλά και της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, στην Αττική (Γιορτές Ενσωμάτωσης Δωδεκανήσου, Φεστιβάλ Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού, Τουριστικό Πανόραμα, Φεστιβάλ Unesco, ετήσιες χοροεσπερίδες κ.ά.) και στο εξωτερικό (Tarpon Springs Florida) κ.λπ.

Συμμετείχε σε χορευτικές παραστάσεις αφιερωμένες στην Κάλυμνο σε διάφορα φιλικά σωματεία όπως: Θέατρο «Δόρα Στράτου», Χορευτική Ομάδα «Κύκλος» Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Σουλίου Πατρών, Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αλίμου, Χορευτικός Σύλλογος Κοζάνης κ.λπ.

Εισηγητής σε πλήθος σεμιναρίων εκμάθησης των χορών της Καλύμνου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα κυριότερα εκ των οποίων αναφέρουμε ενδεικτικά: Σχολή ελληνικών χορών στο Tarpon Springs στη Florida των Η.Π.Α. (2002), Χορευτικός Όμιλος «Ναϊάδες» στην Αθήνα (2003), Θεάτρο Eλληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», οργάνωση του χορευτικού προγράμματος του Θεάτρου με τους χορούς της Καλύμνου (2004-2010), Σχολή ελληνικών χορών στο Λουξεμβούργο, Κέντρο Μελέτης Παραδοσιακών Χορών «Κύκλος» στη Θεσσαλονίκη (2006), 16ο Σεμινάριο παραδοσιακού χορού στη Σκοτίνα Πιερίας, με οργανώτες τους καθηγητές της Γυμναστικής Ακαδημίας Γιάννη Πραντσίδη και Χαράλαμπο Μούτσελο (2007), Σχολές ελληνικών χορών στη Ζυρίχη της Ελβετίας, στην Κολωνία και στο Έσσεν της Γερμανίας (2008), Θουκιδίδειος Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αλίμου, Τμήμα παραδοσιακών χορών (2009-2010), Όμιλος «Πολύμορφη Έκφραση» στον Πειραιά, Όμιλος Unesco Ν. Πειραίως και Νήσων, Σεμινάριο για αλλοδαπούς μαθητές ελληνικών χορών στην Κάλυμνο (2011), Σχολές ελληνικών χορών σε Βρυξέλλες και Mons του Βελγίου (2012).