– Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό –

Χοροί και τραγούδια από το Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας

Εισήγηση – Διδασκαλία: Δήμος Ι. Πραντσίδης

Συνεχίζονται κι εφέτος οι – σεμιναριακού τύπου – Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, τη μουσική και τη φορεσιά, που οργανώνει το ΚΕΠΕΜ για 7η συνεχή χρονιά, στην ιστορική “Σχολή Εθνικής Μουσικής” του Σίμωνος Ι. Καρά, στο λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια.

Την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 προσκεκλημένος μας, για ακόμα μια φορά, ο – Ανατολικορωμυλιώτικης καταγωγής – Δήμος Ι. Πραντσίδης, Διδάκτωρ στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), με οικογενειακή παράδοση στην έρευνα και τη διδασκαλία του ελληνικού παραδοσιακού χορού, ο οποίος θα ταξιδέψει από το Αιγίνιο Πιερίας ειδικά για το σεμινάριό μας, προκειμένου να μας μεταδώσει πολύτιμα στοιχεία της – πάντα – ζώσας εθνικής πολιτιστικής παράδοσης της Θράκης.

Σε μια πρώτη προσέγγιση στη χορευτική και μουσική παράδοση των χωριών της περιοχής Καβακλί της Ανατολικής Ρωμυλίας και μέσα από μια εντυπωσιακή ποικιλία ρυθμικών και χορευτικών σχημάτων, θα διδαχθούν χοροί από το βασικό χορευτικό ρεπερτόριο της περιοχής, τους οποίους θα έχουμε την ευκαιρία να χορέψουμε με αυθεντικό μουσικό υλικό, ανέκδοτες ηχογραφήσεις στην πλειονότητά τους, από το μουσικολαογραφικό αρχείο του Γιάννη Πραντσίδη, Επίκουρου Καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Προσοχή! Φροντίστε έγκαίρως για την δήλωση συμμετοχής – προεγγραφή σας, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΟΥ

Γεννήθηκε το 1979 στον Βόλο Μαγνησίας και μεγάλωσε στο Αιγίνιο Πιερίας, όπου και κατοικεί μόνιμα.

Είναι πτυχιούχος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς και τα χειμερινά σπορ. Έχει πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αθλητική Απόδοση και Υγεία, ενώ είναι Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 2000 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος παραδοσιακών χορών με εξειδίκευση στους χορούς της Θράκης.

Έχει συνεργαστεί και συνεχίζει να συνεργάζεται ως χοροδιδάσκαλος με τους συλλόγους: «Ανατολική Ρωμυλία» Αιγινίου Πιερίας, Λύκειο Των Ελληνίδων Παράρτημα Κατερίνης, «Ανατολική Ρωμυλία» Σκεπαστού Θεσσαλονίκης, «Αριστοτέλης» Κουφαλίων Θεσσαλονίκης και Χορευτικό Συγκρότημα Δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 αποτελεί εξωτερικό συνεργάτη του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Στα πλαίσια των ερευνητικών του αναζητήσεων έχει πραγματοποιήσει έρευνες, καταγραφές, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά που αφορούν τον πολιτισμό, την παράδοση και την λαογραφία.

Ταυτόχρονα έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια στο εξωτερικό (Αγγλία, Βέλγιο, Ισπανία) αλλά και στην Ελλάδα, σε ξένους και Έλληνες χορευτές.

Μαζί με την οικογένεια του διοργανώνει το ετήσιο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών για Δασκάλους, που πραγματοποιείται εδώ και 25 χρόνια, μεγαλώνοντας ουσιαστικά μέσα σε αυτό και αποκτώντας εμπειρία με άμεσο και βιωματικό τρόπο!

Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την μουσικοχορευτική παράδοση της Θράκης καθώς και πολλές μουσικοχορευτικές παραστάσεις με σημαντικότερες εξ αυτών: στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης, στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού (2012 «Αφιέρωμα στον Δάσκαλο της Παράδοσης» Χρόνη Αηδονίδη & 2017).

Από νωρίς ασχολήθηκε με την μουσική παίζοντας κρουστά με τον παραδοσιακό πρακτικό τρόπο εκμάθησης, ενώ το Θρακιώτικο τραγούδι αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα του.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

  • Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019

ΠΟΦΠΑ, Ιπποκράτους 15, Αθήνα 106 79

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 14.00

  • Εισήγηση – Διδασκαλία: Δήμος Ι. Πραντσίδης
  • Συντονισμός: Βασίλης Ι. Οικονόμου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 €

Δηλώσεις συμμετοχής: