– Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό –
Μικρασιάτικοι χοροί και τραγούδια από τη Σμύρνη και την Ερυθραία
Έρευνα – Διδασκαλία: Θοδωρής Κοντάρας
Φιλόλογος και ερευνητής της λαογραφίας και της ιστορίας του Ελληνισμού της Μικρασίας.
Συνεχίζονται κι εφέτος οι – σεμιναριακού τύπου – Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, τη μουσική και τη φορεσιά, που οργανώνει το ΚΕΠΕΜ για 6η συνεχή χρονιά, στην ιστορική “Σχολή Εθνικής Μουσικής” του Σίμωνος Ι. Καρά, στο λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια.
Την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου προσκεκλημένος μας ο δραστήριος ερευνητής του Μικρασιατικού Ελληνισμού, φιλόλογος Θοδωρής Κοντάρας, με αυθεντικό ιστορικό / λαογραφικό υλικό από την Σμύρνη και τη χερσόνησο της Ερυθραίας (Τσεσμές, Βουρλά, Αλάτσατα, Κάτω Παναγιά κ.ά.).
Μαζί του η ομάδα τραγουδιού με τις καλλικέλαδες γυναίκες του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας Αττικής, οι οποίες κρατούν ζωντανή τη φωνητική μουσική παράδοση των Αλησμόνητων Πατρίδων μας!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΟΥ
Ο Θοδωρής Κοντάρας γεννήθηκε το 1957 στη Νέα Ερυθραία Αττικής. Η οικογένειά του κατάγεται από το Σιβρισάρι της Ερυθραίας Μ. Ασίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1983 διδάσκει ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση.
Παράλληλα ασχολείται με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας, κυρίως των περιοχών Ιωνίας, Αιολίδας και Προποντίδας. Το 1981 δημιούργησε τον Χορευτικό Όμιλο του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ερυθραιωτών προσφύγων.
Επιμελήθηκε τους τρεις δίσκους που εξέδωσε το 1991-94 το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών με 43 χορούς και τραγούδια από τα Αλάτσατα, την Ερυθραία και τη Σμύρνη, στους οποίους τραγουδούν και παίζουν με αυθεντικό τρόπο πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς από τη Νέα Ερυθραία.
Μελέτησε και κατέγραψε επίσης τις φορεσιές, των Ελλήνων του Μαρμαρά, της Ερυθραίας και των χωριών της Σμύρνης, με βάση τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ερυθραία και στα Ν. Παλάτια Ωρωπού.
Ταξιδεύει πολύ συχνά στην Τουρκία κι έχει δημιουργήσει ένα πλουσιότατο αρχείο διαφανειών από τις μικρασιατικές πατρίδες, το οποίο χρησιμοποιεί σε δεκάδες διαλέξεις με μικρασιατικά θέματα, που οργανώνουν σωματεία, πνευματικά κέντρα κι επιστημονικά ιδρύματα.
Κορυφαία αναγνώριση της τριαντάχρονης προσφοράς του υπήρξε η βράβευσή του από την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών το Φεβρουάριο του 2012 και από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) τον Ιανουάριο του 2015.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ
- Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017
Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 14.00
- Έρευνα – Διδασκαλία: Θοδωρής Κοντάρας
- Συντονισμός: Βασίλης Ι. Οικονόμου
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ
Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ
Δηλώσεις συμμετοχής:
- info@kepem.org
- 210 8237447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 5-9μ.μ. καθημερινές)
Αφήστε ένα σχόλιο