Λαογραφικές & Ερευνητικές Αποστολές

«Τα Δωδεκάνησα όταν βγήκαν από την Ιταλοκρατία ήταν ένα ζωντανό μουσείο παράδοσης», έλεγε ο Σίμων Καράς.

Σήμερα η πρώτη μας σκέψη είναι ίσως ότι πια δεν βρίσκεται τέτοιος τόπος σαν τα Δωδεκάνησα της δεκαετίας του ’50 ή έστω κάτι που να αξίζει πλέον να καταγραφεί. Οι τελευταίοι της παλαιάς γενιάς απέρχονται και οι νεότεροι στις περισσότερες πριπτώσεις δείχνουν να μην έμαθαν, να μην κληρονόμησαν. Αυτό πράγματι αποτελεί την γενική εντύπωση.  Μα αν κανείς επιχειρήσει να σκαλίσει λίγο γύρω του, εντυπωσιάζεται από το πόσο εύκολα βρίσκει ψήγματα, συνήθως, αλλά και ατόφιους, κάποτε, καθαρούς πολύτιμους λίθους παράδοσης, κρυμμένους είτε στα βάθη της θύμησης είτε στα συρτάρια ενός κομοδίνου.

Έχουμε λοιπόν βαθιά την πεποίθηση ότι η καταγραφή της παράδοσης αυτού του τόπου δεν είναι κοντά στο να τελειώσει. Το βίωμα —γιατί από αυτό προκύπτει η ουσιαστική γνώση και καταγραφή του ήθους των κοινωνιών— και το βάθος αυτού του βιώματος δεν είναι κάτι που μετράται, που σχηματοποιείται, που υπολογίζεται. Γι’ αυτό και η γνωριμία μας με την παράδοση του λαού μας δεν μπορεί να έχει τέλος.

Λαογραφικές αποστολές – δράσεις

Το Κέντρο επομένως θεωρεί βασικό του στόχο —και έχει ξεκινήσει ήδη— την οργάνωση συστηματικών λαογραφικών αποστολών ανά την Ελλάδα, με απώτερο σκοπό την δημιουργία μίας ευρείας βάσης δεδομένων λαογραφικού υλικού, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα των ερευνητών, αλλά και χώρο γνωριμίας των απλώς ενδιαφερομένων ανθρώπων με την παράδοση του τόπου τους.

Λαογραφικές αποστολές με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, την Κω, το Σαμμακόβι της Ανατολικής Θράκης, περιοχές του Πόντου ή την ορεινή Χαλκιδική είναι ήδη σε εξέλιξη από την ερευνητική ομάδα του ΚΕΠΕΜ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και προκειμένου να μεταφερθούν και να αποκατασταθούν στον ψηφιακό κόσμο λαογραφικές πληροφορίες που διαφορετικά κάποια στιγμή θα σβήσουν, λειτουργεί στο ΚΕΠΕΜ και το Περίπτερο Ψηφιοποίησης, όπου προσφέρεται για όλους δωρεάν ψηφιοποίηση οποιουδήποτε είδους λαογραφικού υλικού.

Περισσότερες πληροφορίες: 6972261442 ή στη Γραμματεία του ΚΕΠΕΜ.

Σχετικά σεμινάρια

Μοιράσου το με τους φίλους σου, Διάλεξε το δίκτυό σου!

Περιηγήσου στις δραστηριότητες του ΚΕΠΕΜ!