Οι χώροι

Το ΚΕΠΕΜ έχει την έδρα του στον λόφο του Στρέφη, σε ένα κτήριο έξι ορόφων. Εκεί στεγάζεται το Ωδείο ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ, ενώ στον ίδιο χώρο υπάρχουν ακόμα η αίθουσα εκδηλώσεων, το παρεκκλήσιο, καθώς και το ίδιο το σπίτι του Σίμωνος και της Αγγελικής Καρά.

Το οίκημα είναι κτίσμα του 1965, ένα από τα πρώτα μεγάλα σπίτια της περιοχής. Ο Νέστορας Μάτσας το ονομάζει «Καστρόπυργο του Στρέφη» και έχει απόλυτο δίκιο. Η αρχιτεκτονική του θυμίζει κάστρο στην κορυφή ενός λόφου που αγναντεύει όλο το αττικό λεκανοπέδιο.

Οι χώροιΟι χώροι διδασκαλίας

Υπάρχουν έξι αίθουσες διδασκαλίας μοιρασμένες σε τέσσερις ορόφους του κτηρίου, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα για απρόσκοπτη διεξαγωγή ατομικών και ομαδικών μαθημάτων σε παράλληλο χρόνο.

Οι χώροιΗ αίθουσα εκδηλώσεων

Στο υπόγειο του κτηρίου υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων, η οποία χρησιμοποιείται τόσο για ομιλίες, συναυλίες και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις, όσο και για γλέντια, στα οποία παίρνουν μέρος οι μαθητές αλλά και όποιος φίλος του Κέντρου το επιθυμεί.

Οι χώροιΤο παρεκκλήσιο

Το παρεκκλήσιο βρίσκεται στον πρώτο όροφο του οικήματος και είναι αφιερωμένο στους μάρτυρες της Αλώσεως. Ο Σίμων Καράς, πιστός στις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά των προγόνων του, πίστευε ακράδαντα πως ορθόδοξο βίωμα και λαϊκός πολιτισμός είναι στενά συνυφασμένα. Όπως λοιπόν η εκμάθηση των παραδοσιακών οργάνων και της δημοτικής μουσικής στόχο είχε τη βιωματική συμμετοχή στα δρώμενα της παράδοσής μας, έτσι και η διδασκαλία της εκκλησιαστικής μουσικής έπρεπε να πλαισιώνεται από την συμμετοχή στην λειτουργική ζωή της εκκλησίας. Στόχος του Κέντρου είναι η λειτουργία του παρεκκλησίου σε κάθε δυνατή ευκαιρία, με συμμετοχή στις ακολουθίες όχι μόνο των μαθητών αλλά και όσων άλλων το επιθυμούν.

Το σπίτι του Σίμωνα Καρά

Στον δεύτερο όροφο είναι το σπίτι του Σίμωνα Καρά, όπου βρίσκονται πλήθος από τα προσωπικά του αντικείμενα, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του αρχείου του· προσωπικές σημειώσεις, φωτογραφίες, χειρόγραφα, παλαίτυπα είναι μέρος μόνο του θησαυρού που κρύβεται στις βιβλιοθήκες του σπιτιού. Η περιήγηση στα δωμάτια μοιάζει με προσκύνημα στη θυσία ζωής του μεγάλου δασκάλου. Που αφιέρωσε ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του στην παράδοση του τόπου και την διαφύλαξή της, με μοναδικό κέρδος την χαρά που απεκόμιζε όταν έβλεπε το έργο του να προχωρά και να αποδίδει καρπούς.

Η σύζυγός του δασκάλου, Αγγελική, διαμένει ακόμα στο σπίτι αυτό. Η συζήτηση μαζί της για τον δάσκαλο και τις περιοδείες τους, σε φέρνει δεκαετίες πίσω και σε κάνει να ζεις στιγμές που μόνο εκείνη πια μπορεί να διηγηθεί, σε όποιον της χαρίσει έστω και λίγο από τον χρόνο του.

Μοιράσου το με τους φίλους σου, Διάλεξε το δίκτυό σου!

Περιηγήσου στις δραστηριότητες του ΚΕΠΕΜ!