Χοροί και τραγούδια από την Ερυθραία της Μ. Ασίας στη Νέα Ερυθραία Αττικής

Εισήγηση – Διδασκαλία:  Θοδωρής Κοντάρας

Πλούσια και ενδιαφέρουσα είναι η μουσική, ποιητική και χορευτική δημιουργία στο χώρο της Ερυθραίας και της ευρύτερης περιοχής της, που λόγω της γεωγραφικής και ιστορικής θέσης της, έχει δεχθεί επιδράσεις τόσο από το χώρο του Αιγαίου, όσο και από την Ανατολή και από την Ευρώπη, μέσω του λιμανιού της Σμύρνης. Έτσι, συνδυάζει τις βυζαντινές καταβολές με το ανάλαφρο, σχεδόν φλύαρο, νησιώτικο ύφος και την αρρενωπή λεβεντιά με την υποβλητικότητα της Ανατολής. Η μουσικοχορευτική παράδοση της Ερυθραίας και της Σμύρνης, παρά την εμφανή ενότητά της, παρουσιάζει πολλές τοπικές ιδιομορφίες.

Στην Ερυθραία και τη Σμύρνη της Ιωνίας ανάλογοι με την κοινωνική τάξη ήταν και οι χοροί. Οι φραγκοφορεμένοι αστοί χόρευαν καντρίλιες, λανσιέδες, πόλκα, φοξ, βαλς κι ό,τι άλλο ήταν τότε της μόδας. Η μεγάλη όμως μάζα του λαού παρέμενε πιστή στους πατροπαράδοτους χορούς. Μπάλλοι σε πολλές παραλλαγές, με ποικιλία μελωδιών και βημάτων, άλλοτε πιο συρτοί κι άλλοτε πιο πεταχτοί και ελεύθεροι. Δετοί αργοί αποκριάτικοι χοροί και καλαματιανά ή τσάμικα, μαθημένα στο σχολείο. Αλέστικα (εύθυμα) συρτά σε αιγαιοπελαγίτικο ύφος, αργά ή γρήγορα χασάπικα, σε μικρότερο βαθμό, και κυρίως χοροί αντικριστοί ή καρσιλαμάδες. Οι άντρες αγαπούσαν ιδιαιτέρως τον τούρκικο ή ζεϊμπέκικο και τον αφτάλικο, χορούς βαρείς με ύφος αρρενωπό, που απαιτούν αυτοσχεδιασμούς και μεγάλη δεξιοτεχνία στα βήματα, στις κινήσεις των χεριών και του κορμιού.

 

ΧΟΡΟΙ

Στο σεμινάριο θα διδαχθούν οι ακόλουθοι χοροί:

α) Συρτοί κάθε είδους, με διάφορες τοπικές παραλλαγές.

β) Μπάλλοι και συρτομπάλλοι.

γ) Ιδιαίτεροι τοπικοί χοροί, όπως ο Άταρης κι ο Μπιγιρμές.

δ) Καρσιλαμάδες λογής λογής, με διάφορες παραλλαγές.

 

ΝΤΟΠΙΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ – ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ

Συμμετέχει ο Χορευτικός Όμιλος Νέας Ερυθραίας με ομάδα γυναικών που θα αποδώσει Ερυθραιώτικα τραγούδια. Συνοδεύει με τουμπελέκι ο Βασίλης Ι. Οικονόμου.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΟΥ

Ερυθραία Σμύρνη Σεμινάριο χορούΟ Θοδωρής Κοντάρας γεννήθηκε το 1957 στη Νέα Ερυθραία Αττικής. Η οικογένειά του κατάγεται από το Σιβρισάρι της Ερυθραίας Μ. Ασίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1983 διδάσκει ως καθηγητής στη μέση εκπαίδευση.

Παράλληλα ασχολείται με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας, κυρίως των περιοχών Ιωνίας, Αιολίδας και Προποντίδας. Το 1981 δημιούργησε τον Χορευτικό Όμιλο του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ερυθραίας, με στόχο τη διάσωση και διάδοση της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ερυθραιωτών προσφύγων.

Επιμελήθηκε τους τρεις δίσκους που εξέδωσε το 1991-94 το Λύκειο των Ελληνίδων Αθηνών με 43 χορούς και τραγούδια από τα Αλάτσατα, την Ερυθραία και τη Σμύρνη, στους οποίους τραγουδούν και παίζουν με αυθεντικό τρόπο πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς από τη Νέα Ερυθραία.

Μελέτησε και κατέγραψε επίσης τις φορεσιές, των Ελλήνων του Μαρμαρά, της Ερυθραίας και των χωριών της Σμύρνης, με βάση τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ερυθραία και στα Ν. Παλάτια Ωρωπού.

Ταξιδεύει πολύ συχνά στην Τουρκία κι έχει δημιουργήσει ένα πλουσιότατο αρχείο διαφανειών από τις μικρασιατικές πατρίδες, το οποίο χρησιμοποιεί σε δεκάδες διαλέξεις με μικρασιατικά θέματα, που οργανώνουν σωματεία, πνευματικά κέντρα κι επιστημονικά ιδρύματα.

Κορυφαία αναγνώριση της τριαντάχρονης προσφοράς του υπήρξε η βράβευσή του από την Ένωση Σμυρναίων Αθηνών το Φεβρουάριο του 2012 και από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) τον Ιανουάριο του 2015.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ – ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

  • Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 15.00

Εισήγηση – Διδασκαλία: Θοδωρής Κοντάρας
Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής:

facebook | info@kepem.org
– 210 8237447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 5-9μ.μ. καθημερινές)