Loading Events

– Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό –

Χοροί και τραγούδια από τη Εύβοια

Έρευνα – Διδασκαλία:  Δημήτρης Λιανοστάθης

Συνεχίζονται κι εφέτος οι – σεμιναριακού τύπου – Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό, τη μουσική και τη φορεσιά, που οργανώνει το ΚΕΠΕΜ για 6η συνεχή χρονιά, στην ιστορική “Σχολή Εθνικής Μουσικής” του Σίμωνος Ι. Καρά, στο λόφο του Στρέφη στα Εξάρχεια.

Την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018 προσκεκλημένος μας ο εκπαιδευτικός, ερευνητής και χοροδιδάσκαλος Δημήτρης Λιανοστάθης, ο οποίος θα μας δώσει αντιπροσωπευτικά δείγματα της πολύμορφης μουσικοποιητικής και χορευτικής παράδοσης της Εύβοιας, μέσα από αυθεντικό υλικό της μακροχρόνιας επιτόπιας έρευνάς του στα χωριά Κουρκουλοί (Β. Εύβοια) και Άγιος Δημήτριος (Καρυστία).

Μαζί του, μέλη της χορευτικής ομάδας του δραστήριου Συλλόγου Ελληνικής Πολιτιστικής Παράδοσης Χαλκίδας “Τ’ Αλωνάκι”, που με την – πάντα – σοβαρή εργασία του, στα πλαίσια των ποικίλων εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του, συμβάλλει στη συνέχεια της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΟΥ

Βόρεια Εύβοια Καρυστία Σεμινάριο χορούΟ Δημήτριος Λιανοστάθης γεννήθηκε το 1970 στους Κουρκουλούς της Β. Εύβοιας. Μεγάλωσε στο χωριό του, τελείωσε τη Λυκειακή του εκπαίδευση στη Χαλκίδα και το 1992 αποφοιτά από το τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πιστοποίηση Β΄ επιπέδου στις νέες τεχνολογίες – Συγγραφή εκπαιδευτικών σεναρίων με τη χρήση Τ.Π.Ε. και επιτυχή ετήσια μεταπτυχιακά σεμινάρια στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πάντειου Πανεπιστημίου με θέματα: «Ειδικοί στην αγωγή της δημιουργικής σκέψης και πρωτοτυπίας» (1994-95) και «Πολιτιστική Διαχείριση και ο θεσμός της χορηγίας» (1999), αντίστοιχα. Είναι τελειόφοιτος στο Τμήμα Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων (Πολιτιστική Διαχείριση MSc). Υπηρετεί ως δάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Αφρατίου Ευβοίας.

Το 1991 πλαισιώνει το χορευτικό συγκρότημα του Σωματείου Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» και το 1997 αναλαμβάνει δάσκαλος σε μαθητές του παραπάνω φορέα, τον οποίο υπηρετεί για δεκαεννιά συναπτά έτη.

Στον Σύλλογο «τʼ αλωνάκι», «λειτουργεί» ως δάσκαλος Ελληνικών Χορών από την ίδρυσή του ως σήμερα, ως Πρόεδρος του από το 2006 ως το 2015 και συγχρόνως από το 2011 ως σήμερα έχει αναλάβει τη θέση του Διευθυντή. Παράλληλα, είναι αντιπρόεδρος στην ΑΜΚΕ «Χορευτές του Κόσμου – earthdancers» Διοργάνωση Διεθνών Φεστιβάλ Λαϊκών Χορών και Μουσικής.

Το 2006-2007 συμμετείχε ως ερευνητής στο ερευνητικό-εθνογραφικό-λαογραφικό πρόγραμμα μελέτης στοιχείων λαϊκού πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και του Θεάτρου «Δόρα Στράτου».

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και άλλους πολιτιστικούς φορείς, πραγματοποίησε εισηγήσεις εκπαιδευτικών σεμιναρίων με θέμα «Ο Ελληνικός Χορός στο Δημοτικό σχολείο».

Είχε την έρευνα, σκηνοθεσία και επιμέλεια της παράστασης «Μάνα με τους εννιά σου γιους» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Ιούνιο του 2015.

Εισηγείται στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού της Εύβοιας σε σεμινάρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Εργογραφία:

  • Εκδότης της πολιτιστικής λαογραφικής εφημερίδας «τʼ αλωνάκι, Πολιτιστικά Λαογραφικά Σταχυολογήματα» (2006 – σήμερα)
  • Εκπαιδευτικά σενάρια με χρήση Τ.Π.Ε και θέματα. «Για σένα νε μωρʼ Αγγελή» Λόγος – Μουσική – Χορός. «Ο Λήλας διηγείται». Αφράτι, Τοπική Ιστορία.
  • «Καταγραφή τραγουδιών, χορών και σχετικών εθίμων» από το χωριό Κουρκουλοί. Εθνογραφική – Λαογραφική μελέτη για το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και «Δόρα Στράτου».
  • «Σκοποί στο Γριπονήσι». Σκληρόδετος τόμος με γεωγραφικά, ιστορικά, λαογραφικά και άλλα στοιχεία από τα χωριά Άγιος Δημήτριος (Νότια Εύβοια) και Κουρκουλοί (Βόρεια Εύβοια), ο οποίος συνοδεύεται από διπλό cd (έρευνα καταγραφή – 40 τραγούδια), στα ελληνικά και αγγλικά.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

  • Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 14.00

  • Έρευνα – Διδασκαλία: Δημήτρης Λιανοστάθης
  • Συντονισμός: Βασίλης Ι. Οικονόμου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 €

Δηλώσεις συμμετοχής:

Μοιράσου το με τους φίλους σου, Διάλεξε το δίκτυό σου!

Αφήστε ένα σχόλιο