Φόρτωση Εκδηλώσεις
Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η προγραμματισμένη για αύριο Κυριακή, 14 Απριλίου

σεμιναριακή συνάντηση με θέμα: «Ηπειρώτικοι χοροί της Πρέβεζας»

και εισηγητή τον Κώστα Μήτση,

δ ε ν θα πραγματοποιηθεί.

Σας ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή σας.

– Κυριακάτικες Συναντήσεις για τον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό –

Ηπειρώτικοι χοροί της Πρέβεζας

Εισήγηση – Διδασκαλία: Κώστας Μήτσης

Συνεχίζονται με επιτυχία οι σεμιναριακού τύπου κυριακάτικες συναντήσεις για τον ελληνικό παραδοσιακό χορό, τη μουσική και τη φορεσιά, που οργανώνει το ΚΕΠΕΜ για 7η συνεχή χρονιά, που τώρα πραγματοποιούνται στην αίθουσα του Χορευτικού Τομέα του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Ιπποκράτους 15 & Ακαδημίας) στο κέντρο της Αθήνας.

Την Κυριακή, 14 Απριλίου 2019 προσκεκλημένος μας, για πρώτη φορά, ο Κώστας Μήτσης, ο δραστήριος Ηπειρώτης χοροδιδάσκαλος και τραγουδιστής, ο οποίος θα μας μεταφέρει βιώματα & μνήμες από την περιοχή του τόπου καταγωγής του αλλά και πολύτιμα λαογραφικά στοιχεία από τη διαρκή ερευνητική του εργασία στον νομό Πρέβεζας.

Τα Πασχαλινά εθιμικά δρώμενα – με τους χορούς, τα τραγούδια και τα ομαδικά παιχνίδια – που τελούνται την Διακαινήσιμο εβδομάδα στα χωριά Παπαδάτες, Θεσπρωτικό, Ριζοβούνι, Ζερβό, καθώς και η παλαιά μουσική και χορευτική παράδοση της περιοχής γύρω από τον αστικό ιστό της Πρέβεζας είναι το πολύ ενδιαφέρον υλικό με το οποίο θα ασχοληθούμε σ’ αυτή τη νέα συνάντησή μας.

Προσοχή! Φροντίστε εγκαίρως για την δήλωση συμμετοχής – προεγγραφή σας, λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Ο Κώστας Μήτσης γεννήθηκε το 1975 στο Μόναχο της Γερμανίας. Το 1976, η οικογένειά του επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της, στα χωριά της Πρέβεζας, όπου ο Κώστας μεγάλωσε σε αγροτικό περιβάλλον με την παραδοσιακή μουσική και το χορό να αποτελούν βασικά στοιχεία της ζωής του.
Σπούδασε Γεωπονία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην προστασία του περιβάλλοντος. Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά.

Από το 1982 είναι μέλος σε συγκροτήματα παραδοσιακών χορών της περιοχής της Πρέβεζας, καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδας όπου έζησε ή ταξίδεψε για το σκοπό αυτό. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων, σεμιναρίων και συμποσίων σχετικά με τον παραδοσιακό χορό και τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό με τελευταίο το πρόγραμμα κατάρτισης δασκάλων παραδοσιακού χορού του Λυκείου των Ελληνίδων διάρκειας ενός έτους με διδάσκοντες καθηγητές των ελληνικών Πανεπιστημίων και ιδρυμάτων στον τομέα του παραδοσιακού χορού.
Από το 1997 παραδίδει μαθήματα παραδοσιακών χορών σε συλλόγους και χορευτικές ομάδες της Πρέβεζας, Θεσσαλονίκης και Αττικής, καθώς και σε σεμινάρια παραδοσιακού χορού στην Ελλάδα, Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Μέση Ανατολή διδάσκοντας χορούς της Ηπείρου καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδας σε χοροδιδασκάλους και σε συλλόγους.
Διαρκώς ασχολείται με την έρευνα και την καταγραφή του παραδοσιακού χορού και μουσικής με εξειδίκευση στην Ήπειρο κατά περιοχές (Πρέβεζα, Συρράκο, Μέτσοβο, Κόνιτσα, Μουργκάνα, Πωγώνι, Βόρειο Ήπειρο, Ζαγοροχώρια και Σούλι). Επίσης, έχει ασχοληθεί με την περιοχή των Γρεβενών και τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, που ζουν στην περιοχή της Πρέβεζας. Μέρος της ερευνάς του παρουσιάστηκε το 2012 από την εκπομπή «Ο Τόπος και το Τραγούδι του» της ΕΤ3, που επιμελείται ο Γιώργης Μελίκης σε δύο εκπομπές.
Διδάσκει παραδοσιακούς χορούς στο Σύλλογο Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων και είναι συνεργάτης του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών ενώ έχει συμμετάσχει σε πολιτιστικές αποστολές εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε 26 χώρες.

Ο Κώστας Μήτσης είναι επίσης τραγουδιστής με πανελλήνιο ρεπερτόριο και τραγουδά εκτός των ελληνικών στη βλάχικη, τούρκικη και αρβανίτικη γλώσσα.
Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Πέτρο Λούκα Χαλκιά, Γρηγόρη Καψάλη, Σταύρο Καψάλη, Νίκο Φιλιππίδη, Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο, Σάββα Σιάτρα, Αντώνη Κυρίτση, Αρετή Κετιμέ, Γιώργο Μαρινάκη, Μανώλη Κόττορο, Κυριάκο Γκουβέντα κ.ά. Επίσης, ασχολείται ενεργά με το Πολυφωνικό Ηπειρώτικο τραγούδι.
Έχει εμφανιστεί δύο φορές στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο θέατρο Δόρα Στράτου, ενώ τραγουδά σε γλέντια, γάμους, φεστιβάλ, συναυλίες και εκδηλώσεις χορευτικών συγκροτημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από το 2006 περιοδεύει κάθε χρόνο στην Αμερική, στον Καναδά και στην Ευρώπη, όπου τραγουδά σε συναυλίες και γλέντια των ομογενών.
Έχει εμφανιστεί στην ελληνική τηλεόραση σε εκπομπές όπως «Αλάτι της γης», «Ο τόπος και το τραγούδι του», «Στην υγειά μας, ρε παιδιά», «Όλοι οι καλοί χωράνε» κ.ά. καθώς και σε ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει κυκλοφορήσει 4 cd’s. Τα 3 με τον τίτλο «Περιήγηση στο Δημοτικό Τραγούδι», που συνοδεύουν τα ομώνυμα βιβλία του Σωκράτη Βασιλείου (Τόμος Α΄, Β΄ & Γ΄) στα οποία έχει και τη διεύθυνση παραγωγής και το καθένα περιλαμβάνει 11 τραγούδια σε ανέκδοτες εκτελέσεις. Τον Αύγουστο του 2011 κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρία UNIVERSAL το προσωπικό του cd με τίτλο «Στην υγειά σας Έλληνες» για την ελληνική αγορά και “A Piece of Greece” για τη διεθνή αγορά, το οποίο περιλαμβάνει τα 16 πιο αγαπημένα ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια. Αυτήν την περίοδο ετοιμάζει την 5η του δισκογραφική δουλειά.

Είναι μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος με συνδρομή στη διοργάνωση εκδηλώσεων που αναφέρονται στην ηπειρώτικη παράδοση όπως η Πίτα του Ηπειρώτη, Ηπειρώτικο Πολυθέαμα κ.ά.
Κάθε Ιούλιο, οργανώνει την ετήσια Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων και Φίλων της Παράδοσης στην Πρέβεζα με εκμάθηση ελληνικών χορών από καταξιωμένους εισηγητές και πανηγύρια με τους σημαντικότερους μουσικούς της χώρας μας.
Από το 2007 έως το 2010, ήταν ο βασικός συντελεστής της πανελλήνιας έκθεσης, των εκδηλώσεων και του συνεδρίου με την επωνυμία «Ελληνικός λαϊκός πολιτισμός», που διεξήχθη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού με πανευρωπαϊκή εμβέλεια.
Αντίστοιχα, επιμελείται από το 2011 τη «Συνάντηση πολιτιστικών φορέων Δυτικής Αττικής», που οργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής κάθε Οκτώβριο.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ – ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

  • Κυριακή, 14 Απριλίου 2019

ΠΟΦΠΑ, Ιπποκράτους 15, Αθήνα 106 79

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 14.00

  • Εισήγηση – Διδασκαλία: Κώστας Μήτσης
  • Συντονισμός: Βασίλης Ι. Οικονόμου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 €

Δηλώσεις συμμετοχής: